Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ισραήλ: Επέκταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων


Ισραήλ – Βαλιστικό σύστημα Arrow-3
Την ίδια στιγμή που το Ιράν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και κυρώσεις από μέρους της διεθνούς καπιταλιστικής κοινότητας-ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ και άλλες χώρες, για να παρεμποδίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, την ίδια περίοδο, το Ισραήλ με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, επιλέγει να επεκτείνει τις (υπόγειες και μη) κτιριακές εγκαταστάσεις του «μυστικού» πυρηνικού σταθμού και προγράμματος πυρηνικών όπλων που έχει στήσει στην έρημο Νέγκεβ, κοντά στην πόλη Ντιμόνα.
Δορυφορικές φωτογραφίες που εξασφάλισε χτες το «Associated Press» από εμπορικούς δορυφόρους της εταιρείας «Planet Labs Inc.» αποκαλύπτουν την εικόνα εργασιών εκσκαφής (σε μεγάλο βάθος και έκταση) σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή της πόλης Ντιμόνα, πολύ κοντά στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Σιμόν Πέρες». Εκεί θεωρείται ότι υπάρχει σε λειτουργία από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 πυρηνικός σταθμός που δημιουργήθηκε μυστικά, με τη βοήθεια της Γαλλίας, εν αγνοία δήθεν των ΗΠΑ. Από τότε εμπλουτίστηκε και με τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών βομβών.

Ειδικοί εκτιμούν πως στο Κέντρο αυτό, φυλάσσονται τουλάχιστον 80 πυρηνικές κεφαλές, που μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους διαφόρων τύπων. Εκτιμάται επίσης ότι οι ισραηλινές αρχές, που δεν έχουν επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει την ύπαρξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, ενδεχομένως δρομολογούν επέκταση για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου πυρηνικού σταθμού που λειτουργεί στο υπέδαφος.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, έκανε λόγο για «καθαρή υποκρισία» και χαρακτήρισε «ανοησίες» οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την ώρα που όλοι κάνουν τα στραβά μάτια για το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα…

Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που εντείνουν τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ζήτησε από το Ιράν να αποδεχθεί «διπλωματικές προτάσεις» που έρχονται από δυτικές χώρες ώστε να επανέλθει πλήρως στη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν προκλητικά και μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018, επιβάλλοντας σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Ο Μάας κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη ότι «υπονομεύει τη διαφάνεια», επειδή ξεκίνησε τον περιορισμό επιθεωρήσεων που μπορούν να διενεργούν οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Το Ιράν πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι είναι σημαντικό να αποκλιμακώσει την ένταση και να δεχτεί την προσφορά διπλωματίας που υπάρχει στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης αυτής από τη μεριά των ΗΠΑ», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο διάδοχος στο θρόνο του Μπαχρέιν και πρωθυπουργός του κρατιδίου πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με κεντρικό θέμα την επανάληψη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το «Associated Press», ο Χαλίφα τόνισε στον Νετανιάχου «τη σημασία συμμετοχής» περιφερειακών χωρών σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ώστε «να στηριχθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου