Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Επανακαθορισμός της πορείας του αγωγού ΕΑST MED αφήνοντας εκτός Κύπρο και Καστελόριζο!


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Οι σημμαχίες που χτίζει το αστικό κατεστημένο και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι λυκοσυμμαχίες. Είναι συμμαχίες που εγγράφονται τα κρατικά συμφέροντα που μερικές φορές συμπίπτουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Η προπαγάνδα του ελληνικού αστικού κράτους ότι υπάρχει μια κοινότητα συμφερόντων και ταυτίζονται μεταξύ τους είναι μύθος. Αυτό αποδεικνύει ο σχεδιασμός του Αγωγού EASTE MED. Το μόνο που είναι ενιαίο είναι ο αμερικανικός/νατοϊκός σχεδιασμός απέναντι σε Κίνα-Ρωσία. Το πως το κάθε κράτος της περιοχής εντάσσεται σε αυτόν είναι άλλο θέμα.
Το μόνο σίγουρο είναι η ένταση των ανταγωνισμών, η απειλή Οικολογικής Καταστροφής της Μεσογείου, τα κέρδη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, συγκεκριμένων μερίδων του ελληνικού κεφαλαίου, των πολεμικών βιομηχανιών και των πετρελαϊκών εταιρειών. 

East Med: Οι «καινοτόμες ιδέες» για επαναχάραξη του αγωγού χωρίς την Κύπρο και υφαλοκρηπίδα Καστελόριζου
Φώτο Αρχείου / Υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στο Ζάππειο 2/1/20 / Πηγή: Eurokinissi
Σύμφωνα με δημοσιογραφικά δημοσιεύματα, εμφανίζεται ότι προωθείται επανακαθορισμός της πορείας του αγωγού φυσικού αερίου «East Med». Η Αίγυπτος προωθεί επαναχάραξη του αγωγού χωρίς την Κύπρο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου .

Με βάση το «Βήμα», από τον Νοέμβρη ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Α. Φ. Αλ Σίσι παρουσίασε στον Κυρ. Μητσοτάκη «πρόταση» αλλαγής όδευσης του «East Med». Σκοπός του ο αγωγός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, αλλά αντί να πηγαίνει προς την Κύπρο- την οποία «αποφεύγει», να κατευθύνεται προς την Αίγυπτο. Από εκεί ο αγωγός θα συνεχίζει στην ξηρά (και όχι πλέον υποθαλασσίως) μέχρι τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης. Έπειτα θα ανεβαίνει προς την Κρήτη, διερχόμενος από την περιοχή της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Σημειώνουμε ότι θα παρακάμπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου! Στη συνέχεια, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούν να μεταφέρουν το αέριο είτε προς την Αλεξανδρούπολη -τον λιμένα και τα δίκτυα της οποίας οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν, είτε προς άλλα σημεία, με τελικό προορισμό τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να ανέλαβε την προώθηση αυτού του σχεδίου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και στον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου, όπως και έγινε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, με τον Νετανιάχου να λέει τότε στις επίσημες δηλώσεις του ότι ο Μητσοτάκης τού προσκόμισε κάποιες «καινοτόμες ιδέες» σχετικά με τον «East Med».

Τα σχέδια πέραν του ότι έχουν προκαλέσει τις «επιφυλάξεις» της Λευκωσίας, εντάσσονται στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στην περιοχή, με την όξυνση του παζαριού, αλλά και για τους όρους μιας πιθανής αναθέρμανσης των σχέσεων του Καΐρου (όπως και του Τελ Αβίβ) με την Άγκυρα, παρά τις σοβαρές αντιθέσεις που έχουν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου