Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΚΕΘΕΑ: Κλείνουν μονάδες και προγράμματα, βολεύουν «ημετέρους»

Ιωάννα Καρδάρα
▸ Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το σχέδιο νόμου που έχει φέρει η κυβέρνηση για το ΚΕΘΕΑ προσπαθώντας να το μετατρέψει σε ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτοντας τη θεραπευτική και επιστημονική του υπόσταση, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζοντας το ρόλο των εργαζομένων.
Η προσπάθεια αυτή ωστόσο δεν ξεκίνησε από τη μια στιγμή στην άλλη καθώς η κυβέρνηση προετοίμαζε το έδαφος από το 2019 όταν με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), αντικατέστησε το εκλεγμένο και άμισθο διοικητικό του συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το υπουργείο Υγείας κορυφώνει την επίθεσή του καθώς πριν λίγες μέρες ένα προσχέδιο περίπου 100 σελίδων, το οποίο καταρτίστηκε από Ομάδα Εργασίας στάλθηκε με μέιλ στους εργαζόμενους ώστε να υποβάλλουν παρατηρήσεις πριν ψηφιστεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, το προσχέδιο συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το 1/3 τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες. Εξαφανίζει τις θεραπευτικές κοινότητες και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο Οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Παράλληλα, δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη δημόσια υγεία. Μετατρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.

Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη γενική του συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.

Τέλος, καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εν ολίγοις αλλάζει όλο τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ βάζοντας στο μάτι του κυκλώνα το θεραπευτικό και επιστημονικό του έργο, ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν όποιες προτάσεις έχουν κάνει οι εργαζόμενοι για τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού.

«Προσπαθούν να μετατρέψουν έναν οργανισμό που δούλευε με συλλογικά όργανα, με δημοκρατικές διαδικασίες, με τους ανθρώπους στην κοινότητα, με μικρές ομάδες, αυτόνομα σε ένα γραφειοκρατικό οργανισμό», εξηγεί στο Πριν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, Δημήτρης Κολοκάθης.

Ενώ προσθέτει ότι εκείνο που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι ο σχεδιασμός για τον Οργανισμό να περάσει μέσα από τη γενική συνέλευση. Όπως εξηγεί πρόκειται για ένα ζήτημα υγείας, για ένα ζήτημα κοινωνίας, για τις ζωές των ανθρώπων. «Προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, και θα συνεχίσουμε μέχρι να το πάρουν πίσω και να ανοίξει στην ουσία ένας διάλογος και με τους εργαζόμενους και με την κοινωνία», αναφέρει.

Στον αγώνα αυτό οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μόνοι. Ήδη στο άκουσμα της είδησης φίλοι, υποστηρικτές και αλληλέγγυοι του ΚΕΘΕΑ έδειξαν τη συμπαράστασή τους είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε με ανοιχτές επιστολές που διακίνησαν. Μία τέτοια επιστολή είναι αυτή που έστειλαν 14 Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ προς τον υπουργό και την υφυπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ τονίζοντας ότι αυτό που αναφέρεται στο προσχέδιο για διαβούλευση, δεν μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εκείνους και τα παιδιά τους να σταθούν στα πόδια τους.

«Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ είναι οι μονάδες του να πληθύνουν, όχι να συρρικνωθούν. Αυτή είναι η ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. {…} Έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια τι σημαίνει όταν οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετρήσουν με μαθηματικά το κόστος και το όφελος των αναγκών μας», αναφέρει η ανακοίνωση. «Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι το ΚΕΘΕΑ κάνει κατεξοχήν θεραπεία, βοηθά τα παιδιά μας να αλλάξουν την ζωή τους και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία», προσθέτει μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου