Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Καζάνι που βράζει το Σικάγο

AP Photo/Shafkat Anowar
Η εν ψυχρώ εκτέλεση 13χρονου από αστυνομικό στις ΗΠΑ βγάζει τους πολίτες του Σικάγο στους δρόμους προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους σε άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Εκατοντάδες αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συγκέντρωση στο Logan Square Park, βόρεια της κοινότητας Little Village που μεγάλωσε ο αδικοχαμένος Άνταμ Τολέντο.
Η δολοφονία του 13χρονου έγινε γνωστή όταν οι αρχές του Σικάγο έδωσαν στη δημοσιότητα (15/04) βίντεο από την κάμερα που φόραγε ο αστυνομικός που πυροβόλησε - τραυματίζοντας θανάσιμα – τον ανήλικο.

Στο βίντεο εικονίζεται η καταδίωξη του έφηβου από τον αστυνομικό σ’ ένα δρομάκι, ακούγεται ο αστυνομικός να φωνάζει, να τον διατάσσει να σταματήσει και να του δείξει τα χέρια του. Τον πυροβολεί τη στιγμή που ο Άνταμ Τολέντο έχει σταματήσει και γυρίζει σηκώνοντας τα χέρια ψηλά.

Εισαγγελέας είχε πει ότι ο έφηβος ήταν οπλισμένος όταν σκοτώθηκε. Κανένα όπλο δε φαίνεται όμως στα χέρια του παιδιού στο βίντεο.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προτού δοθεί στη δημοσιότητα αυτό το οπτικό υλικό, η Λόρι Λάιτφουτ, η δήμαρχος του Σικάγου, είπε πως το βρήκε «απίστευτα οδυνηρό» και κάλεσε τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εκφραστούν «ειρηνικά», την ώρα που η ένταση στις ΗΠΑ, αναφορικά με την αστυνομική βία, βρίσκεται ήδη στα ύψη.

Ο θυμός στο Σικάγο ξεχειλίζει καθώς η δολοφονία του Τολέντο έρχεται να προστεθεί σε άλλους δύο θανάτους τον περασμένο μήνα του Anthony Alvarez, 22 ετών και του Travon Chadwell, 18 ετών, από τα χέρια αστυνομικών.

ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου