Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Με αντίποινα απαντά η Ρωσία στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ


Σεργκέι ΛαβρόφRussian Foreign Ministry Press Service via AP
Με απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών απαντά η Ρωσία στις ΗΠΑ για τις τελευταίες κυρώσεις που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα διατάξει δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα θα προσθέσει άλλους οκτώ Αμερικανούς αξιωματούχους στη δική της λίστα κυρώσεων και ότι θα περιορίσει τις δραστηριότητες αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων απ' το να εμπλέκονται στην πολιτική της Ρωσίας.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ενώ η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να λάβει «επώδυνα μέτρα» κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Ρωσία δεν θα προχωρήσει άμεσα σε κάτι τέτοιο.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τις κυρώσεις που θα επιβάλει η Ρωσία στις ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ, θυμίζοντας ότι «βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων».

Παράλληλα, ο Πεσκόφ έκανε γνωστό ότι ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν για τα αντίμετρα της Ρωσίας. «Σε αντιστοιχία με τις ληφθείσες αποφάσεις ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ρωσία Σάλιβαν και του εξέθεσε τα απαντητικά μέτρα της ρωσικής πλευράς στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες κατά της Ρωσίας οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες λίστα εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις, την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών, ενώ απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν ρωσικά κρατικά ομόλογα της Κεντρικής Τράπεζας, του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου