Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Γεννιέται νέος στρατός, πιο αντιδραστικός και καταπιεστικός

Γιώργος Μουρμούρης
Κραυγές στα χακί
Ροδόπη: «Σας στέλνουμε αυτό το γράμμα για να σας καταγγείλουμε ότι στα περισσότερα στρατόπεδα της Κομοτηνής στα οποία είτε υπηρετούμε είτε γνωρίζουμε κόσμο που μας ενημερώνει, έχουν κοπεί οι έξοδοι με την αιτιολογία του κορονοϊού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουμε από τα στρατόπεδα με 2ωρα και 3ωρα υπηρεσιακά για να ξεσκάσουμε. Σημειωτέον τα κεντρικά στρατόπεδα βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από το κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να μας μένει πολύ λίγη ώρα για να πάρουμε ελάχιστες ανάσες ελευθερίας».

Έβρος: «Θα ήθελα να ρωτήσω τι θα γίνει με τις άδειες και αν το έχετε κυνηγήσει. Επειδή εγώ μένω μακριά και είμαι στον Έβρο θέλω μία ολόκληρη μέρα να φτάσω σπίτι μου και ο Ελληνικός Στρατός δεν βλέπω να συγκινείται. Οι οκτώ μέρες δεν φτάνουν».

Δωδεκάνησα: «Πώς γίνεται η κυβέρνηση να βρίσκει τρόπους χαλάρωσης του lockdown για όλους εκτός από τους φαντάρους; Πόσο δύσκολο θα ήταν να δώσει την άδεια ορκωμοσίας και με την επιστροφή των φαντάρων στις μονάδες τους να έχει στήσει μια επιχείρηση μαζικών τεστ, έτσι ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό εντός του στρατοπέδου; Γιατί άραγε μπορούσε να το οργανώσει αυτό κατά την περίοδο της κατάταξης μας (έστω και αναποτελεσματικά, χωρίς μοριακά τεστ που είναι πιο αξιόπιστα από τα rapid) και δεν μπορεί να το επαναλάβει προκειμένου να πάμε στα σπίτια μας και να επιστρέψουμε στις μονάδες μας με ασφάλεια;».
Είναι η κραυγή των φαντάρων, μέσω καταγγελιών που φτάνουν συνεχώς στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Πολίτες με στολή σε κατάσταση ασφυξίας, χωρίς εξόδους και άδειες, υπό διαρκώς εντεινόμενη πίεση όσον αφορά συμπεριφορές στελεχών του στρατού, εκπαίδευση και ασκήσεις. Φαντάροι που βιώνουν στο πετσί τους άλλη μια διαδικασία στην οποίαν ο κορονοϊός έδρασε ως επιταχυντής: Τη γέννηση ενός νέου στρατού.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει πολύ η εντατικοποίηση στα στρατόπεδα, ενώ διεξάγεται πλήθος ασκήσεων πολλές εκ των οποίων διακρατικές


Στην πορεία των κοινωνικών εξελίξεων υπάρχει μια στιγμή μετάβασης που η ποσότητα μετατρέπεται σε ποιότητα, εγκαινιάζοντας ένα καινούργιο στάδιο το οποίο εμπεριέχει τα χαρακτηριστικά του προηγούμενου σε ανώτερο επίπεδο. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία μετασχηματισμού των ενόπλων δυνάμεων, που συμπαρέσυρε και τη στρατιωτική θητεία. Οι ασκήσεις, οι συναγερμοί και οι επιφυλακές αυξάνονταν, ενώ μια πολεμική εμπλοκή συζητούνταν ως ένα όλο και πιο πιθανό σενάριο. Οι διαρροές για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες έδιναν κι έπαιρναν. Ο στρατός έβγαινε από τους στρατώνες: Έχτιζε Hot Spot-φυλακές προσφύγων, συμμετείχε ήδη από τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην «αποτροπή» των προσφυγικών ροών, ενώ πριν έναν χρόνο άνοιγε πυρ για την «ανάσχεση» προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο. Στη «μεγάλη εικόνα», ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο αλλά και η πορεία προς έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» ΝΑΤΟ-Ρωσίας ανέβαζε και εξακολουθεί να ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο της επιφυλακής αλλά και της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων σε διακρατικές ασκήσεις και αποστολές εκτός συνόρων. Στο εσωτερικό της χώρας, η φιλοπόλεμη ρητορική και η πολεμική ορολογία «αγκάλιαζε» ολοένα και περισσότερες εκφάνσεις του δημόσιου λόγου. Εσχάτως, στη δυτική Αττική οι ένοπλες δυνάμεις κλήθηκαν να συνδράμουν την Πολιτική Προστασία στα μέτρα υγειονομικής επιτήρησης, φανερώνοντας και συμβολικά την επίδραση του κορονοϊού ως καταλύτη σε μια ακόμα κοινωνική διεργασία, τη διαμόρφωση του νέου στρατού.

«Η συγκρότηση του νέου στρατού επηρεάζει τη ζωή των φαντάρων ποικιλοτρόπως», λέει στο Πριν ο Νίκος Αργυρίου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. «Το πρώτο ζήτημα είναι η αύξηση της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης. Δεύτερο, η εθνικιστική διαπαιδαγώγηση σε μια σειρά στρατόπεδα. Τρίτο, η αυθαιρεσία η οποία συχνά παίρνει τη μορφή του bullying, του καψωνιού. Τέταρτο, το ζήτημα του κορονοϊού και της διαχείρισής του, ενώ ένα πέμπτο ζήτημα είναι η περικοπή των αδειών, επί της ουσίας η εφαρμογή της αύξησης της θητείας ήδη από τη σειρά που παρουσιάστηκε τον Γενάρη», σημειώνει. «Αυταρχισμός, καταστολή, φυλάκιση των φαντάρων, τρομερή οικονομική εκμετάλλευση των ίδιων και των γονιών τους, πολεμική προετοιμασία, “εθνική διαπαιδαγώγηση” και αυθαιρεσία όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας, αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία του νέου στρατού». Μιας διαδικασίας που, όπως όλα δείχνουν, αφήνει ήδη πίσω της τον πρώτο νεκρό. Πρόκειται για έναν 23χρονο φαντάρο από την Κεφαλλονιά, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του κατά τη διάρκεια άδειας από στρατόπεδο της Πάτρας όπου υπηρετούσε, με την οικογένειά του να καταγγέλλει άγριο bullying κατά τη στρατιωτική του θητεία. Πρόσφατα στη Λάρισα, σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στην ΕΑΣ, φαντάρος λιποθύμησε ενώ υπηρετούσε στη σκοπιά, με την ιεραρχία να διατάσσει ΕΔΕ όχι για τους λόγους που τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία του νεαρού αλλά επειδή την προηγούμενη ημέρα της λιποθυμίας ο φαντάρος είχε εγκαταλείψει τη σκοπιά γιατί ζαλιζόταν.
Ένα από τα «σημεία-κλειδιά» στην πορεία διαμόρφωσης του νέου στρατού ήταν η απόφαση, επί υπουργίας Πάνου Καμμένου, για κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), με τους τελευταίους να παρουσιάζονται απευθείας στις μονάδες. Η εφαρμογή του μέτρου είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα την αύξηση της θητείας αλλά και της πειθάρχησης από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθώς οι νέοι φαντάροι εισέρχονται πλέον απευθείας ένα στρατιωτικό περιβάλλον σε κατάσταση ετοιμότητας, με απαιτητική εκπαίδευση και αλλεπάλληλες ασκήσεις, πολλές φορές διακρατικού χαρακτήρα. Η εμπλοκή των στρατευμένων στην πολεμική προπαρασκευή είναι ιδιαίτερα εμφανής στο πολεμικό ναυτικό, όπου, σύμφωνα με τον Νίκο Αργυρίου, έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ναυτών στα πληρώματα των πλοίων που συχνά πραγματοποιούν αποστολές εκτός συνόρων, από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Αδριατική.

Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με τις εξελίξεις αυτές; «Ο κορονοϊός έδωσε το τέλειο άλλοθι για να μην υπάρχουν δικαιώματα», λέει το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. «Είναι σαν να σβήστηκαν όλα: Δεν υπάρχει κανονισμός, δεν υπάρχουν διαταγές. Υπάρχει μόνο μία έκτακτη ανάγκη την οποίαν το ΓΕΣ ερμηνεύει όπως θέλει. Αυτό φαίνεται από τον εγκλεισμό, με περικοπή των εξόδων, μέχρι την αύξηση των υπηρεσιών ώστε οι φαντάροι να είναι απασχολημένοι. Όλα πια είναι στην ευχέρεια των αποφάσεων των αξιωματικών σε επίπεδο μονάδας ή της στρατιωτικής ιεραρχίας». Της εμφάνισης της πανδημίας είχε προηγηθεί η πολεμική αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, που επίσης δημιούργησε «προηγούμενο» στο στράτευμα. «Οι επαναπροωθήσεις περιλαμβάνονται πλέον στην αποστολή του Ελληνικού Στρατού», λέει ο Ν. Αργυρίου. «Δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά κομμάτι της λειτουργίας του», σημειώνει, τονίζοντας ότι η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση πληθυσμών μάς αφορά όλους καθώς ολοένα και συχνότερα λαμβάνουν χώρα ασκήσεις καταστολής πλήθους. «Αντιμετώπιση των προσφύγων, ‘’εσωτερικός εχθρός’’, ιμπεριαλιστική εμπλοκή, αποτελούν ένα συνεχές», σημειώνει.

Η αύξηση της θητείας από τον Μάιο επιβαρύνει πολύ τους φαντάρους και τις οικογένειές τους

Τελευταία και πιο ηχηρή ανατροπή στην πορεία δημιουργίας του νέου στρατού, η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες στον στρατό ξηράς από τον προσεχή Μάιο. Μια απόφαση που ελήφθη υπό το πρόσχημα της ελλιπούς στελέχωσης των μονάδων της παραμεθορίου, που πάντως, σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, κυμαίνεται σε ποσοστά 60-70%, επαρκή για ειρηνική περίοδο. Η αύξηση της στελέχωσης σε ποσοστά άνω του 85% αποτελεί επί της ουσίας πολεμική επάνδρωση, λέει ο Νίκος Αργυρίου, τονίζοντας ότι η ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού φαντάρων στις μονάδες είναι άμεσα συνυφασμένη και με τα προνόμια των αξιωματικών του στρατού, καθώς δεν είναι λίγοι οι στρατευμένοι που καταλήγουν να υπηρετούν σε πόστα όπως οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις. Όσο για το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων στον στρατό, τα γνωστά «βύσματα», μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν και υπό τις νέες συνθήκες μέσω των αποσπάσεων.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, το Σάββατο 17 Απριλίου προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις, με αιχμή την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και το εξοπλιστικό μπαράζ. «Θέλουμε να κλιμακωθούν οι αντιστάσεις απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα. Καλούμε τον φαντάρο να μη σκύβει το κεφάλι, να αντιστέκεται σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπειά του», καλεί ο Νίκος Αργυρίου εκ μέρους της ΕΑΣ. «Μόνη απάντηση αποτελεί ο συλλογικός αγώνας μέσα και έξω από τον στρατό».
Αντιπολεμική μέρα δράσης στις 17 Απρίλη


Αντιπολεμική, αντιμιλιταριστική και αντιιμπεριαλιστική ημέρα δράσης έχει ανακηρυχθεί από πλήθος συλλογικοτήτων το επόμενο Σάββατο 17 Απρίλη, ενώ με δικό τους κοινό κάλεσμα παρεμβαίνουν και αριστερές πολιτικές οργανώσεις. Στην Αθήνα διοργανώνεται συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση καλείται στις 12 μ.μ. στον Λευκό Πύργο και θα γίνει πορεία προς Γ’ Σώμα Στρατού, Αμερικανικό Προξενείο με κατάληξη το υπουργείο. Διαδηλώσεις και παρεμβάσεις καλούνται και σε άλλες πόλεις.

Την αρχική πρωτοβουλία είχαν πάρει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Στο ψήφισμα που καταλήχθηκε μετά από δύο συσκέψεις καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική για την αύξηση της θητείας στο στρατό (από τον Μάιο), οι εξοπλισμοί ύψους πολλών δις. εν μέσω πανδημίας και τρομερών ελλείψεων σε υγεία και παιδεία, οι μαζικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, τα σχέδια για στράτευση στα 18, η γενικότερη ενίσχυση μιλιταρισμού, εθνικισμού και πολεμοκαπηλείας.

Υπογραμμίζεται πως «η χώρα γεμίζει αμερικανικές βάσεις, γίνεται πολεμικό ορμητήριο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, διεξάγονται τεράστιες στρατιωτικές διακρατικές ασκήσεις, με την πλήρη συμφωνία των κυβερνήσεων της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του συνόλου του αστικού πολιτικού συστήματος». Καταδικάζονται «η εντατική πολεμική προετοιμασία και αντιπαράθεση με την Τουρκία για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες» και «οι απάνθρωπες πολιτικές ενάντια στους πρόσφυγες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου».

Στην κινητοποίηση καλούν ήδη ο ΣΥΠΡΟΜΕ και η Κίνηση «Απελάστε τον ρατσισμό», κινήσεις πόλης (όπως η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα και η Αριστερή Κίνηση Ιλίου), Κοινωνικά Ιατρεία, πολλά φοιτητικά σχήματα της ΕΑΑΚ, ο «Ανυπότακτος Μαθητής», η Πρωτοβουλία Φοιτητών-Μαθητών Βόλου και εργατικές κινήσεις όπως η Ταξική Πτέρυγα στην Πάτρα. Το κάλεσμα για την κινητοποίηση τίθεται ήδη σε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς.

Παράλληλα κινείται και πρωτοβουλία κοινής δράσης αριστερών πολιτικών οργανώσεων. Στο κοινό κάλεσμα για κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη υπογραμμίζεται πως «η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τον Μάιο και σε δυσβάστακτους εξοπλισμούς, στο πλαίσιο του αντιδραστικού ανταγωνισμού με την τουρκική άρχουσα τάξη. Την ίδια ώρα η χώρα μετατρέπεται σε μία απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς. Από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από το Άκτιο μέχρι το Στεφανοβίκειο, οι νατοϊκές δυνάμεις στήνουν ένα στρατιωτικό και εξοπλιστικό δίκτυο, που σκεπάζει όλη τη χώρα. Ένα δίκτυο που παγιδεύει το λαό και τη νεολαία στα επικίνδυνα, αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών φονιάδων, πρώτα και κύρια των ΗΠΑ». Το κοινό κάλεσμα στηρίζουν το ΝΑΡ, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΟΚΔΕ (στη Θεσσαλονίκη), το ΕΕΚ και άλλοι.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου