Τρίτη 4 Μαΐου 2021

ΝΑΤΟ: Βρετανικά αεροσκάφη περιπολούν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας


Κατά τη διάρκεια τελετής στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu , στη Ρουμανία, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ταξίαρχος Jason Appleton, αναπληρωτής επιτελάρχης της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης στο Ραμστάιν της Γερμανίας επέδωσε το πιστοποιητικό «ετοιμότητας για αποστολή» στο εκεί αναπτυγμένο απόσπασμα αεροσκαφών της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην τελετή την Ρουμανία εκπροσώπησαν, η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Cojocaru Simona και ο αναπληρωτής επιτελάρχης Άμυνας αντιστράτηγος Vasile Toader. Από πλευράς Βρετανίας παραβρέθηκαν ο βρετανός πρέσβης στη Ρουμανία και ο διοικητής του 11ου σμήνους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

“Αυτή ανάπτυξη που απαίτησε μακρύ σχεδιασμό αποδεικνύει συμμαχική αλληλεγγύη, διαλειτουργικότητα και συνεργασία”, δήλωσε ο ταξίαρχος Jason Appleton, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. “Μετά την επιτυχή ανάπτυξη της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Βρετανική είναι μια περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας του ΝΑΤΟ να διασφαλίζει τους συμμάχους με αξιόπιστη αποτροπή και αμυντική στάση στον αέρα», πρόσθεσε.

“Καθώς γιορτάζουμε τα 60 χρόνια «αεροπορικής αστυνόμευσης» (Air Policing) του ΝΑΤΟ, η ευκαιρία για τις δομές διοίκησης και ελέγχου της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και του ΝΑΤΟ να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν διαδικασίες, συστήματα και τακτικές σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να συνεχίσει να αξιοποιεί συντονισμένα και ολοκληρωμένα συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις ώστε να παρέχουν ασφάλεια εναέριου χώρου σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο ταξίαρχος Appleton.

Τα Typhoons εξορμούν παράλληλα με τη Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία υπό τον έλεγχο του «Κέντρου συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων», (CAOC – Combined Air Operations Center), στο Torrejón (Ισπανία) και το Ρουμανικό Κέντρο Ελέγχου και Αναφοράς για την προστασία του εναέριου χώρου των νοτιοδυτικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας.

Η αποστολή μαχητικών στη Ρουμανία είναι αποτέλεσμα της απόφασης του ΝΑΤΟ να αναπτύξει, εκτός από όλες τις άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ρωσία και αυξημένη αεροπορική αστυνόμευση μετά τα γεγονότα σε Ουκρανία και Κριμαία το 2014.

Για τρίτη φορά μετά το 2017 και το 2018, βρετανικά Typhoons υποστηρίζουν αυτήν την αποστολή. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είπε και ο επιτελάρχης, τα αγγλικά αεροσκάφη διαδέχονται τα ισπανικά, που όπως είχε δημοσιευτεί, εξορμώντας από την Ρουμανία συμμετείχαν σε αεροναυτική άσκηση το Μάρτιο.

πηγή alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου