Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

«Φρένο» στις εξώσεις Παλαιστινίων βάζει η αυξανόμενη ένταση στην Ιερουσαλήμ

Παράταση ενός μήνα έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στην απόφαση για τις εξώσεις Παλαιστινίων από συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.
Αύριο ήταν προγραμματισμένη η ακρόαση για τη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όμως ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ζήτησε από το δικαστήριο να αναβάλει την συνεδρίαση με τη δικαιολογία ότι επιθυμεί να εξετάσει την υπόθεση περαιτέρω και να τοποθετηθεί.

Ωστόσο, η έκρηξη βίας και η άνευ προηγουμένου καταστολή απέναντι στους Παλαιστίνιους τις τελευταίες ημέρες σε πολλές συνοικίες της πόλης έχει δημιουργήσει ξανά εκρηκτικές συνθήκες στη χώρα.


Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, πάντως, νωρίτερα δήλωνε ότι η χώρα του «απορρίπτει δυναμικά» την πίεση για τη μη οικοδόμηση της Ιερουσαλήμ, παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί μπροστά σε διεθνή κατακραυγή για τις εκδιώξεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην πόλη, τα οποία διεκδικούν Εβραίοι έποικοι.

Χθες, άλλωστε, ήταν ακόμη μια εκρηκτική νύχτα με περισσότερους από 120 ανθρώπους να τραυματίζονται, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, ενώ 14 τραυματίστηκαν σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο. Το Ισραήλ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι 17 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η βία του Σαββάτου έρχεται μόλις μια ημέρα μετά το αιματοκύλισμα στην Πλατεία των Τεμενών, όταν 200 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας.


Το Ισραήλ έχει γίνει αποδέκτης αυστηρής διεθνούς κριτικής για την βάρβαρη αντίδρασή του στις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων που χάνουν τα σπίτια τους, ενώ την περασμένη εβδομάδα φορείς του ΟΗΕ περιέγραψαν τις εξώσεις ως πιθανό έγκλημα πολέμου.

Ο Ναμπίλ Αλ Κουρντ, ένας 77χρονος, η οικογένεια του οποίου χάνει το σπίτι της, δήλωσε στον Guardian ότι οι εξώσεις είναι «μια ρατσιστική προσπάθεια να διώξουν τους Παλαιστίνιους και να τους αντικαταστήσουν με εποίκους. Αυτή είναι μια προσπάθεια των εποίκων, με την στήριξη της κυβέρνησης, να αρπάξουν τα σπίτια μας με τη βία».

Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, οι Εβραίοι που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τίτλο κτήσης πριν από τον πόλεμο του 1948 μπορούν να διεκδικήσουν την περιουσία τους στην Ιερουσαλήμ. Εκατοντάδες χιλιάδες Άραβες είχαν εκτοπιστεί στη διάρκεια της ίδιας διαμάχης, όμως δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος για τους Παλαιστίνιους…

Παρόλα αυτά, το «φρένο» που βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι σίγουρο πως θα βάλει τέλος στην κρίση, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Παράλληλα, αύριο το Ισραήλ θα γιορτάσει την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, την επέτειο κατάληψης ολόκληρης της πόλης στον πόλεμο του 1967. Οι πορείες κατά τη συγκεκριμένη επέτειο έχουν αμαυρωθεί πολλές φορές με περιστατικά παρενόχλησης Αράβων κατοίκων.


Εκτός από την συγκεκριμένη εστία έντασης, οι Παλαιστίνιοι έχουν παραπονεθεί επανειλημμένα για καταπιεστικούς περιορισμούς σε συγκεντρώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου