Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε χθες βράδυ στο Κίεβο σε μια επίσκεψη, επίδειξη στήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, μετά τη συγκέντρωση επί εβδομάδες ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, που προκάλεσε συναγερμό στη Δύση.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνδυάζοντας την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον με τις εκκλήσεις της προς το Κίεβο να ακολουθήσει μια πορεία μεταρρυθμίσεων και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, λίγες μέρες μετά την απόλυση του μεταρρυθμιστή επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz.
Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για την «ακλόνητη στήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης στον Ζελένσκι τον Απρίλιο, καθώς Κίεβο και Μόσχα αντάλλαζαν κατηγορίες για συγκρούσεις στην ουκρανική ανατολική περιοχή Ντονμπάς με την Ρωσία να συγκεντρώνει στρατεύματα και οπλισμό στα σύνορα.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν θα «επιβεβαιώσει εκ νέου την ακλόνητη αμερικανική υποστήριξη για την ουκρανική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», τόνισε την Παρασκευή ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ.
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεων της στα ουκρανικά σύνορα στις 22 Απριλίου, βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Η αντιπαράθεση ώθησε την Ουκρανία να ζητήσει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ένταξης του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα σε συνάντηση που είχε με νατοϊκούς συμμάχους στις Βρυξέλες τον περασμένο μήνα.
«Βλέπουμε αυτήν την επίσκεψη ως μια ένδειξη εξαιρετικά ισχυρής υποστήριξης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής υβριδικής επιθετικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Γιεβένι Γιενίν πριν την άφιξη του Μπλίνκεν.
Η Ουάσινγκτον υπήρξε ο πιο ισχυρός υποστηρικτής του Κιέβου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Ντονμπάς μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, που σύμφωνα με το Κίεβο έχει σκοτώσει 14.000 ανθρώπους μέσα σε επτά χρόνια.
Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Κιέβου δοκιμάστηκαν το 2019 όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να διερευνήσει τον Μπάιντεν και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ στην Ουκρανία και η κυβέρνηση Τραμπ πάγωσε προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του προέτρεψε την Ουκρανία να τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ο Μπλίνκεν αναμένεται να πιέσει την κυβέρνηση Ζελένσκι αναφορικά με την απόλυση του Αντρέι Κομπολίεφ από επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz.
Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου