Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Μαζική διαδήλωση μήνυμα κατά των αντεργατικών σχεδιασμών (φωτό+βίντεο)

Μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών έλαβε χώρα στην Αθήνα σήμερα, Πέμπτη 6 Μάη, ημέρα απεργίας για την εργατική Πρωτομαγιά.
Σε μία δύσκολη συγκυρία χιλιάδες εργαζόμενοι αψήφησαν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και τίμησαν απεργιακά την εργατική Πρωτομαγιά, που κυβέρνηση και συνδικαλιστική γραφειοκρατία προσπάθησαν να μετατρέψουν σε ακίνδυνη αργία την ίδια στιγμή που κυβερνητικό επιτελείο και ενώσεις εργοδοτών ετοιμάζονται για μία σαρωτική επίθεση στην εργατική τάξη, με εμπέδωση της ελαστικής εργασίας και καθιέρωση του δεκάωρου.

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών σχημάτων και πρωτοβουλιών και πολιτικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η νΚΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ταξική συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Μιλώντας στο Πριν ο Δημήτρης Τζαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, 135 χρόνια μετά το Σικάγο, στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης που βαθαίνει με την πανδημία πρέπει να αγωνιστούμε ξανά για τη δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου, τώρα που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευτεί».

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από τα Προπύλαια μέσω των οδών Πεσμαζόγλου και Σταδίου, προς τη Βουλή. Μάλιστα, όταν τα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων, των αριστερών οργανώσεων και των συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου συνάντησαν τη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, διαμορφώθηκε μια πολύ μεγάλη πορεία που ξεκινούσε από τον Άγνωστο Στρατιώτη, κύκλωνε την πλατεία Συντάγματος και εκτεινόταν στη Σταδίου μέχρι την Πεσμαζόγλου.

 

Όταν τα μπλοκ των διαδηλωτών διαλύονταν στα Προπύλαια δυνάμεις της αστυνομίας, με αφορμή μικροεπεισόδια έκανε περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν μέχρι τα Εξάρχεια.

 

Είχε προηγηθεί μαζική συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων και νέων των ΚΚΕ/ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ να «αναβαπτιστεί» στο κίνημα αξιοποιώντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού – συντεχνιακού συνδικαλισμού διαδήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Α. Τσίπρα και πολυμελή αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του.

 Γ. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου