Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Κίνα εναντίον G7: Παρεμβαίνετε χονδροειδώς σε εσωτερικές μας υποθέσεις

Η Κίνα «καταδίκασε σθεναρά» σήμερα την κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), που επέκριναν την πολιτική της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την καταστολή στοΧονγκ Κονγκ.
«Οι υπουργοί της G7 εκστόμισαν ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Κίνας και επενέβησαν χονδροειδώς στις εσωτερικές της υποθέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Ουενμπίν.

Οι υπουργοί των επτά χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς) που συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, στο Λονδίνο κάλεσαν το Πεκίνο να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Η G7 εξέφρασε «ανησυχία» για τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων ιδιαίτερα στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα) όπου η μουσουλμανική μειονότητα των «Ουιγούρων και τα μέλη άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων έχουν τεθεί στο στόχαστρο».

Για το Χονγκ Κονγκ, όπου το Πεκίνο επέβαλε πέρυσι έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια, οι υπουργοί κατηγόρησαν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι «διαβρώνει θεμελιωδώς τα δημοκρατικά στοιχεία του εκλογικού συστήματος» στην πρώην βρετανική αποικία.

Απαντώντας, ο Ουάνγκ κάλεσε σήμερα τις χώρες της G7 «να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα».

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου