Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

40500 υποψήφιοι για 1600 θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών! Τι συμβαίνει;

Διαβάζουμε: Η ανεργία που πλήττει τους νέους ακόμα και σε περιοχές όπως τα τουριστικά νησιά αλλά και η δυνατότητα μόνιμης παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται ότι τους οδήγησε μαζικά στα Στρατολογικά Γραφεία για μια αίτηση προκειμένου να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Ο τίτλος ”Σφαγή” για μια θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις που εμφανίστηκε σε πλήθος μιλιταριστικών κειμένων απηχεί την πραγματικότητα.
40500 υποψήφιοι για 1600 θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών! 
Φυσικά η παρουσίαση των δεδομένων κρύβει και άλλες εκπλήξεις.
Από τους συνολικά 40.500 υποψήφιους 
οι 19.500 έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους για τις 1.000 θέσεις στον Στρατό Ξηράς, 
14.000 για 280 θέσεις στην Πολεμική Αεροπορία 
και 7.000 για 300 θέσεις ΕΠ.ΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό
Ο μεγάλος πρωταθλητής στην προτίμηση των υποψηφίων η Πολεμική Αεροπορία, εκεί εξάλλου που κατατάσσονται και τα μεγαλύτερα βύσματα στρατιώτες! Δεν έχει, βλέπεις, τα ταξίδια του Πολεμικού Ναυτικού, ούτε το χώσιμο του Στρατού Ξηράς...
Εδώ βρίσκεται και μια πρώτη απάντηση στην έπαρση και τα πανηγύρια εθνικιστών και μιλιταριστών.

Οι οποίοι τονίζουν:
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον των νέων για μια θέση Επαγγελματία Οπλίτη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ των 40.500 υπάρχουν νέοι με πτυχία και ξένες γλώσσες αλλά και διπλώματα κατάρτισης και εξειδίκευσης. 
Σημαντικό είναι το ποσοστό των υποψηφίων που κατάγονται από ακριτικές περιοχές, δηλαδή από τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υποψήφιοι οι οποίοι μάλιστα θα μοριοδοτηθούν και εάν τελικά επιλεγούν, θα υπηρετήσουν σε Μονάδες όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο καταγωγής τους. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα παραμείνουν στις παραμεθόριες Μονάδες χωρίς δυνατότητα μετακίνησης στην ενδοχώρα.

Εδώ βρίσκεται και μια δεύτερη απάντηση καθώς αποδεικνύεται ποιοι είναι ταξικά οι κατατασσόμενοι, γιατί πάνε ΕΠ.ΟΠ.
Ουσιαστικά είναι οι νέοι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εργασιακά αδιέξοδα και ανεργία, κυρίως με ελάχιστα εκπαιδευτικά εφόδια, που η Ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να τους εξαγοράσει με τα 840 ευρώ και τα επιδόματα, τάζοντας Μονιμοποίηση, όταν την Απαγορεύει σε όλους τους άλλους εργαζομένους, εργασιακή εξασφάλιση και παραμονή κοντά στην οικία για περιορισμό των εξόδων!
Δηλαδή δεν είναι Φασίστες, ούτε Εθνικιστές και Μιλιταριστές οι 40500 υποψήφιοι ή τουλάχιστον δεν είναι Ιδεολογικός ο βασικός λόγος που θέλουν να γίνουν ΕΠ.ΟΠ.
Ο βασικός λόγος είναι το Βόλεμα!

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επισημάνουμε τα κοινά ταξικά χαρακτηριστικά και την ομοιότητα των κριτηρίων των επιλογών στους μαθητές που επιλέγουν Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, σε αυτούς που κατατάσσονται Συνοριοφύλακες και αναζητούν εργασιακή εξασφάλιση στην Συνοριοφυλακή, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, με τους στρατιώτες που επιλέγουν Σώματα που προσφέρουν Μοριοδότηση [ΔΕΑ, Ειδικές Δυνάμεις, Προεδρική Φρουρά κλπ], με τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους ΕΠ.ΟΠ. 
Η πραγματικότητα επομένως είναι πιο σύνθετη από την εικόνα που παρουσιάζουν οι μιλιταριστές, κρύβει πολλές και σημαντικές αντιθέσεις.

Και πρέπει να δεις τα αντιφατικά χαρακτηριστικά της συγκυρίας.
Παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, επιλέγουν τη Μισθοφορική σχέση με τον Στρατό σε μια περίοδο όλοι περιμένουν αύξηση των απολύσεων και εκτίναξη της Ανεργίας, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που επιβάλλει τη σύγχρονη δουλεία για τον κόσμο της εργασίας. 
Μια περίοδο έντασης των κοινωνικών αγώνων και της κοινωνικής ανησυχίας όπου η κυβέρνηση ενισχύει το κράτος Άμυνας/Ασφάλειας και τον αστικό στρατό για να τον στρέψει τόσο ενάντια στις "ασύμμετρες απειλές" και να τον παρατάξει στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό, αλλά και για να τον χρησιμοποιήσει σε αποστολές εκτός συνόρων, ως "Πάροχο Ασφαλείας" στους επενδυτές και να τον εμπλέξει στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που πυροδοτεί η αμερικανική και Νατοϊκή επιθετικότητα, αλλά και οι κινήσεις Ρωσίας-Κίνας.   

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο αριθμός των θέσεων προσδιορίστηκε αναλογικά με τις ανάγκες κάθε Επιτελείου ώστε να καλυφθούν κρίσιμες ειδικότητες, να ενισχυθούν Μονάδες αιχμής και να επανδρωθούν υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα.
Ενδεικτικά, από τους 1.000 ΕΠ.ΟΠ τους οποίους πρόκειται να προσλάβει ο Στρατός Ξηράς οι 200 προβλέπεται να ενισχύσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 130 θα είναι «μαυροσκούφηδες» στο Όπλο των Τεθωρακισμένων, επίσης 130 θα πάρει το Πυροβολικό ενώ σημαντικός αριθμός θα απορροφηθεί ακόμα και ως νοσηλευτές. 
Οι 200 «ειδικοδυναμίτες» θα παρουσιαστούν για εκπαίδευση στο ΚΕΕΔ στο Μεγάλο Πεύκο ενώ οι υπόλοιποι 800 στο ΚΕΤΘ στον Αυλώνα για τρίμηνη ταχύρυθμη εκπαίδευση στο βασικό Σχολείο Μαχητή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ανάλογα Σχολεία Ειδικότητας. 
Οι ΕΠ.ΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού θα ενισχύσουν κυρίως τα πλοία του Στόλου όπως και άλλες κρίσιμες ειδικότητες στους ναυστάθμους ενώ και η Πολεμική Αεροπορία έχει αυξημένες ανάγκες σε όλες τις Πτέρυγες και Σμηναρχίες Μάχης.
Η επιλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο και άμεσα τα Επιτελεία θα ζητήσουν από τους επιτυχόντες τα απαραίτητα δικαιολογητικά με το επόμενο βήμα να είναι οι αθλητικές δοκιμασίες και οι ιατρικές εξετάσεις. Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ώστε άμεσα οι νέοι ΕΠ.ΟΠ να προωθηθούν με διαδικασίες fast track στις Μονάδες και των τριών Κλάδων.

Εύκολα συνειδητοποιούμε ότι ο Ελληνικός Στρατός αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους του ελληνικού κεφαλαίου. Η πρόσληψη των 1600 ΕΠ.ΟΠ σε συνδυασμό με τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης οι οποίοι θα προσληφθούν στη συνέχεια αλλά και με την αύξηση της θητείας για τους έφεδρους του Στρατού Ξηράς στους 9 μήνες για την παραμεθόριο αναμένεται να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Η αύξηση στην επάνδρωση των Μονάδων σε Έβρο και νησιά υπολογίζεται να ξεπεράσει το 15%. Σε συνδυασμό με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη επιπλέον 2500 στρατιωτικών. Ο Ελληνικός Στρατός αποκτά πρωτοφανή ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά!

Πέρα όμως από τις επιχειρησιακές ανάγκες του σύγχρονου Ελληνικού Στρατού εξυπηρετούνται ταυτόχρονα:
  • ψηφοθηρικές ανάγκες του πελατειακού κράτους
  • δίνεται η δυνατότητα διεύρυνσης των προνομίων των στρατιωτικών
  • προχωρά η Στρατιωτικοποίηση έχοντας ως πρότυπο το κράτος του Ισραήλ
  • ενισχύεται ο ρόλος του Στρατού στην κάλυψη κενών του Δημοσίου που καλύπτει η δωρεάν εργασία των φαντάρων (πχ συντάξεις)
  • διαμορφώνεται συγκεκριμένοι όροι "εθνικής ενότητας" στη βάση υλικών όρων για τα εξαγορασμένα τμήματα της εργατικής τάξης που βρίσκουν καταφύγιο απασχόλησης σε Στρατιωτικές δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.
  • Και ταυτόχρονα τα σώματα αυτά διαμορφώνουν αντίληψη Πραιτωριανού (κάτι που συμβαίνει και με τη μοριοδότηση των εφέδρων) για να στραφούν αργά ή γρήγορα ενάντια στα ταξικά τους αδέλφια και τα κοινωνικά κινήματα. Η καταστολή των προσφύγων έχει μια συνέχεια, είτε φορώντας την στολή του στρατιώτη είτε του ΔΙΑΣ, είτε είσαι Έφεδρος, είτε είσαι Επαγγελματίας Οπλίτης. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ που "ανέχονταν" την Ατομική Φυγή από την Υποχρεωτική Στράτευση, συγκροτεί ένα ακόμη πιο Ταξικό Στρατό -αστικό όσον αφορά τα συμφέροντα που υπερασπίζει και εργατικό όσον αφορά αυτούς που Υποχρεώνει σε Στράτευση ή Στρατολογεί- και ταυτόχρονα επιχειρεί να διαμορφώσει διάφορους υλικούς όρους πρόσδεσης στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους επιχειρησιακούς στόχους αυτών 
-πχ, ο εντοπισμός προσφύγων και η Επαναπροώθηση τους είναι Κανονικότητα- είτε είσαι έφεδρος, είτε πολύ περισσότερο ΕΟΠ.ΟΠ και ΟΒΑ! 
 Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το Στρατιωτικό Κατεστημένο επιχειρούν να απαντήσουν διαμέσου του Στρατού στην κυρίαρχη αντίφαση που έχει παρανομαστή το κοινωνικό ζήτημα.
Ενώ προβάλλεται ο φόβος της "τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας", το ταξικό ζήτημα έχει τον πρώτο ρόλο, με τις πολλαπλές του αναγνώσεις! 
Η στάση της νεολαίας απέναντι στον Στρατό αποκρύπτει την στάση της νεολαίας απέναντι στον ελληνικό καπιταλισμό, το αστικό κράτος και τον στρατό του ως όργανο ταξικής κυριαρχίας, το πιο αδίστακτο μέσο για την επίτευξη των στρατηγικών σχεδιασμών της άρχουσας τάξης εντός και εκτός συνόρων, απέναντι στην εργατική τάξη με όρους ταξικού ανταγωνισμού και στη διεθνή αρένα με όρους διακρατικού.
Την εποχή επομένως που η τεχνολογία δεν φέρνει την βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης αλλά την σκλαβιά, που Πρόοδος και Ευημερία δε φαντάζουν ως νομοτέλειες, και αντίθετα επικρατεί η Δικτατορία των Νόμων της Αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους, με εκτίναξη της κερδοφορίας των πλουσίων και βάθεμα της Ανασφάλειας των φτωχών...
Όπου σε δεκάδες χιλιάδες νέους των λαϊκών στρωμάτων απαγορεύεται η πρόσβαση στην Εκπαίδευση, ο Χατζηδάκης θεσμοθετεί τον Εργασιακό Μεσαίωνα και οι Ιδιωτικοποιήσεις γκρεμίζουν τα υπολείμματα του Κράτους Πρόνοιας, ο Στρατός φαντάζει μια Προοπτική κοινωνικής ενσωμάτωσης και μέσο Εξαγοράς των παιδιών της εργατικής τάξης.
Το γράψαμε ξανά: σε όλα τα επίπεδα, από τον απλό φαντάρο που τάζουν μόρια και εκπαιδευτική κατάρτιση (να σε κάνουν οδηγό και να μάθεις WORD το 2021...), μέχρι τα επιδόματα των ΕΠ.ΟΠ και τα προνόμια των Στρατιωτικών η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διαμορφώσει υλικούς όρους ταύτισης με τον Στρατό της.
Σε μια εποχή νέου Ψυχρού Πολέμου, που το αστικό σύστημα εξουσίας θέλει την ακόμη πιο πολεμική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, την αδίστακτη Αποτροπή προσφύγων-μεταναστών με ενεργό ρόλο στρατιωτών-μονίμων στις άθλιες Επαναπροωθήσεις και την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο.       

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟ-ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ
Περιφρονώντας επομένως τις εθνικιστικές αντιλήψεις από όπου και αν προέρχονται που ταυτίζουν την νεολαία με τους "εθνικούς" στόχους του κεφαλαίου και υποκλίνονται στο Αξιόμαχο του αστικού Στρατού...
Γυρνώντας την πλάτη στις τάσεις Ατομικής Φυγής και Βόλεψης που ουσιαστικά Φυγομαχούν μπροστά στα κορυφαία διακυβεύματα της ταξικής σύγκρουσης...
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Αντιμιλιταριστικής-Αντιπολεμικής πάλης απέναντι στην αστική τάξη, το κράτος Άμυνας/Ασφάλειας και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Μια πρόταση κοινού αγώνα με ταξικά διεθνιστικά χαρακτηριστικά, αντικυβερνητική-αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική. Γιατί το ζήτημα είναι πως και με ποιους δρόμους ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία συνολικά και συλλογικά θα αντιταχθούν στην Εκμετάλλευση και την Καταπίεση, στο αστικό σύστημα κυριαρχίας, ορθώνοντας κινήματα Αντίστασης-Ρήξης-Ανατροπής.
Είναι το Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό που απευθύνεται σε μαθητές-φοιτητές-εργαζόμενους-ανέργους-πρόσφυγες-μετανάστες αλλά και στους λαούς Τουρκίας-Βαλκανίων, με ζητούμενο το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου και της Καταστολής, με ανάπτυξη αγώνων στον κάθε χώρο και συνολικά, εθνικά και διεθνικά.
Το Κίνημα αυτό επειδή ακριβώς έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και επιδιώξεις απευθύνεται στα χαμηλόβαθμα στελέχη, πρεσβεύοντας τα συνολικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, τους υπερασπίζει ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί την επιλογή πρόσδεσης τους με τον Στρατό.    
Καλώντας την νεολαία να παλέψει συλλογικά ενάντια στην Υποχρεωτική Στρατιωτική Θητεία και τον Μισθοφορικό Στρατό.
Είναι επομένως η πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για Αγωνιστική Θητεία, για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Φαντάρου Πολίτη με Στολή, ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το φασισμό, τις Συνεκπαιδεύσεις, τις βάσεις και το ΝΑΤΟ, την αποστολή στρατευμάτων και πολεμικών μέσων ενάντια στους λαούς.   
Μια πρόταση που βρίσκει την συνέχεια της στην συγκρότηση Αντιπολεμικού Διεθνιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου