Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε έναν σύντομο σχολιασμό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα τονίζαμε τα εξής:
Για συγκεκριμένους λόγους εσωτερικής και εξωτερικής αστικής πολιτικής, σε περιβάλλον καπιταλιστικής κρίσης και εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε μια εποχή καπιταλιστικής ανασυγκρότησης με καύσιμη ύλη τους εργαζόμενους και την νεολαία, με όξυνση της απάνθρωπης πολιτικής εναντίον προσφύγων-μεταναστών, με τις δύο κυβερνήσεις να χτίζουν συμμαχίες για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην σχέση τους με τις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Κοινή εκφρασμένη επιδίωξη η αποφυγή της πολεμικής έντασης του καλοκαιριού 2021. Η απειλή διακρατικής σύγκρουσης ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας της Τουρκίας να εμποδίσει τα επιθετικά-επεκτατικά σχέδια του ελληνικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας πολεμική ισχύ και το  Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης ως βατήρα για την νομιμοποίηση των αντίστοιχων επιθετικών τουρκικών βλέψεων στην περιοχή. 
Πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ η πρώτη κρίση εκτονώθηκε με την συμφωνία του Βερολίνου, είχαμε και την επόμενη πολεμική κρίση όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Παράλληλα, το Τουρκικό κράτος αναβάθμιζε τη θέση του με πολεμικές επιχειρήσεις σε Λιβύη-Συρία, καλλιεργούσε τον εθνικισμό και τον θρησκευτικό παροξυσμό στο εσωτερικό και τον κρατικό αυταρχισμό. Το ελληνικό κράτος απαντούσε με νέα εξοπλιστικά προγράμματα και την αντιδραστική-πολεμοκάπηλη ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ταυτιζόμενη απόλυτα με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς! Ένα τρομερό γαϊτανάκι πολέμου.... 
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για δύο κράτη που ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους, υπερεξοπλίζονται, διαμορφώνουν συμμαχίες από την σκοπιά της υλοποίησης της επιθετικής τους πολιτικής. Και φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει η κοινή τους απάνθρωπη στάση απέναντι στους πρόσφυγες και η διάθεση παρέμβασης στα διάφορα πολεμικά μέτωπα. Το τουρκικό κράτος παρεμβαίνει η Ιράκ, Καύκασο, Λιβύη, Συρία και το ελληνικό κράτος, εκτός από τις αποστολές στρατού και μέσων σε Βαλκάνια-Μέση Ανατολή, ετοιμάζεται η αποστολή στρατού σε Σαουδική Αραβία και Αφρική.
Καταλαβαίνουμε ότι ο πόλεμος εργαλειοποιείται από τα δύο αστικά κράτη για να αναβαθμίσουν τον περιφερειακό ιμπεριαλιστικό τους ρόλο. 
Εμπλέκονται με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ δεν είναι μόνο οι ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα που τους φέρνουν σε αντίθεση, αλλά και η διάθεση τους να εγγυηθούν την επιβολή των Αμερικανικών σχεδιασμών σε Βαλκάνια-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο-Μέση Ανατολή-Αφρική, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους στρατηγικούς στόχους των αστικών τους τάξεων.  
Τώρα καλλιεργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Αναφέρουν ότι στην συνάντηση των Βρυξελλών στο περιθώριο της Συνόδου Κουρφής του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες στο πλαίσιο των Διερευνητικών Επαφών. Διερευνητικές επαφές για την διευθέτηση των κρίσιμων θεμάτων, πρωτίστως τις θαλάσσιες ζώνες, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αποφυγή προκλήσεων.
Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι συζητούν Μητσοτάκης και Ερντογάν αφού εφαρμόζουν αδίστακτα τακτική Μυστικής Διπλωματίας. Το σίγουρο είναι ότι τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια απαιτούν να μην υπάρχουν εντάσεις, αλλά ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι οι τοπικοί παίκτες μπορούν να διαπραγματευτούν έχοντας αυτό κατά νου.
Άρα η απειλή του Πολέμου δεν απομακρύνεται σε καμιά περίπτωση και για αυτό ακριβώς ζούμε αυτή την πρωτοφανή ένταση των πολεμικών προετοιμασιών, αγορών όπλων, προσλήψεων δεκάδων χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών, αύξησης της θητείας και εκτίναξης της Στρατιωτικοποίησης. Πόλεμος δεν είναι μόνο η Διακρατική σύγκρουση... Ολόκληρη η ελληνική επικράτεια έχει μετατραπεί στο πιο απειλητικό για τους λαούς Πολεμικό Ορμητήριο!

Η τριμερής του Βερολίνου
Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2020, συναντήθηκε η Ελένη Σουρανή με τον Ιμπραχίμ Καλίν παρουσία του διπλωματικού συμβούλου της Μέρκελ.
Η συνάντηση έγινε προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να κρατηθεί μυστική αλλά την αποκάλυψε η τουρκική πλευρά. 
Στην συνάντηση προέκυψε τότε μια έγγραφη συμφωνία όπως πολύ αργότερα αναγνώρισε ο ίδιος ο Μητσοτάκης

1. Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου από τις οποίες η Τουρκία αποχώρησε το 2016.

2. Διαβουλεύσεις για να συμφωνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα δείξουν βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας.

3. Αποφυγή προκλήσεων . Καμία κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε τριβές στρατιωτικού χαρακτήρα.

4. Καμία προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει θέματα που αφορούν νησίδες και βραχονησίδες.

5. Καμία ενέργεια σε ότι αφορά έρευνες και γεωτρήσεις σε «αμφισβητούμενες περιοχές», από τις δύο χώρες.

6. Προετοιμασία συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν (το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ).

7. Προετοιμασία πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά και για τον διαμόρφωση του μηχανισμού διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων χωρίς προϋποθέσεις.

8. Εξασφάλιση της συνέχειας της χρηματοδότησης της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

9. Έναρξη ευρωτουρκικών συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

10. Καμία κύρωση από την ΕΕ προς την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγιά Σοφίας σε τζαμί.

Αυτά είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη.

Η αναγκαιότητα παρέμβασης του Αντιπολεμικού κινήματος πιο αναγκαία από ποτέ.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για Ελληνική Ολιγαρχία-ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ
ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας
Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει η πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την συγκρότηση Αντιπολεμικού Διεθνιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού. 
 ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ-ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ KAI TO NATO
ΠΑΛΗ H ENANTIA ΣTO NATO ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου