Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Μάτι, 3 χρόνια μετά: Δεν έφταιξε η κακιά ώρα

▸Τρία χρόνια μετά ακόμα ψάχνουμε για πειστικές απαντήσεις
Σήμερα Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, συμπληρώνονται 3 χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 103 ανθρώπων, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών..

Πέρα από τις σκοπιμότητες, την έλλειψη ουσιαστικής αυτοκριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική εργαλειοποίηση από τη ΝΔ, γεγονός παραμένει ότι για τη φονική πυρκαγιά δεν αποδόθηκαν πουθενά ευθύνες και δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις. Χαρακτηριστική η δήλωση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα (αντικαταστάθηκε μετά από την Όλγα Γεροβασίλη) «ψάχνω κάτι που κάναμε λάθος και δεν βρίσκω»! Στις ηχογραφημένες συνομιλίες που δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται και το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών με μεθοδεύσεις σε βάρος ανθρώπινων ζωών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα δεν έχει απαντήσει γιατί επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά. Συγκεκριμένα γιατί έκανε γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνο Τσουβάλα την απομάκρυνση του οποίου ζητούσε μετά την τραγωδία. Ακόμα ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει και με ποια κριτήρια αναβάθμισε σε υποστράτηγο της πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι.

Ακραίες πυρο-μετωρολογικές συνθήκες

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Meteo.gr, «Η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός (…) Περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης.»

Ωστόσο τίποτα δεν δείχνει ότι σήμερα κάτι έχει αλλάξει, ότι είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι από ότι ήμασταν τρια χρόνια πριν. Οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία δεν έχουν εκλείψει. Η πυροσβεστική παραμένει διαλυμένη και αποδιοργανωμένη όπως φάνηκε και από την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που άφησε πάνω από 70.000 στρέμματα γης και παρθένου δάσους κρανίου τόπο. Ανενόχλητα συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που σκοπεύουν στην εμπορική εκμετάλλευση των δασικών περιοχών,

ΠΡΙΝ

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς, όλα αποδεικνύουν και όλα συναινούν πως οι πυρκαγιές είναι εγκλήματα εκ προμελέτης που γίνονται με δόλο και με στόχευση και επομένως δεν θέλει κανείς να τις αποφύγει για αυτό και δεν κάνει κάτι γι αυτό. Όταν το καταλάβουμε αυτό θα πάψουμε να αναρωτιόμαστε Τα αναπάντητα και χρόνια γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή