Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Ο πρόεδρος της Τυνησίας κατηγορείται για πραξικόπημα εν μέσω συγκρούσεων

AP Photo/Hedi Azouz
Τα μεγαλύτερα κόμματα της Τυνησίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο Κάις Σάγεντ για πραξικόπημα, αφότου απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου, στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και την οικονομική δυσπραγία στη χώρα.

Ο Σάγεντ, ο οποίος απέπεμψε επίσης τον υπουργό Άμυνας Ιμπραχίμ Μπαρτάτζι και την εκτελούσα χρέη υπουργού Δικαιοσύνης Χάσνα Μπεν Σλιμάνε, λέει ότι ενήργησε σύμφωνα με το σύνταγμα.

Και σας να μην έφταναν αυτά, ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, αρχής γενομένης από απόψε και μέχρι τις 27 Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται τη νύχτα και εκείνοι που χρειάζεται να μετακινηθούν για επείγοντες λόγους υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, που αναρτήθηκε στο Facebook, τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων από τη μία πόλη στην άλλη. Και πάλι, εξαιρούνται μόνο όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Όσον αφορά τις συναθροίσεις, απαγορεύεται να συγκεντρώνονται πάνω από τρεις άνθρωποι σε δρόμους ή πλατείες.

Ο Σάγεντ, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία, τόνισε ότι οι αποφάσεις του αποτελούν «εφαρμογή του κειμένου του Συντάγματος και όχι πραξικόπημα». Πρόσθεσε μάλιστα: «Σε εκείνους που λένε ότι πρόκειται για πραξικόπημα, απαντώ να επαναλάβουν τα μαθήματα περί Συνταγματικού Δικαίου».

Ο Τυνήσιος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην βγουν στους δρόμους, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έθνος είναι η «εσωτερική έκρηξη». Τους προέτρεψε επίσης να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην απαντούν στις προκλήσεις.

«Υπάρχουν εκείνοι που μετέτρεψαν την επανάσταση σε λεηλασία και λήστεψαν τη βούληση του λαού», συνέχισε.

Εξάλλου, με απόφαση του προέδρου αναστέλλονται από αύριο Τρίτη και για δύο ημέρες οι εργασίες των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών, των ξένων ιδρυμάτων, των τοπικών οργανώσεων και των δημόσιων θεσμών. Ο Σάγεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το κλείσιμο των υπηρεσιών αυτών.

Από την εντολή εξαιρούνται οι πράκτορες των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί, οι τελωνειακοί, όσοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις.

Τη Δευτέρα, ξέσπασαν συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Τύνιδα, ανάμεσα σε υποστηρικτές του Σάγεντ και υποστηρικτές του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού. Οι αντίπαλες πλευρές πέταξαν πέτρες έξω από τη Βουλή, που αποκλείστηκε από δυνάμεις του στρατού.

Εκτός κοινοβουλίου αποκλείστηκε ο πρόεδρος του θεσμού, ο Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία.

AP Photo/Hedi Azouz

Ο Σάγεντ, ένας ανεξάρτητος πολιτικός που εξελέγη το 2019, είχε μια μακροχρόνια διαμάχη με τον Μασίσι, ο οποίος έχει την υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, του ισλαμιστικού «Ενάχντα».

Το Ενάχντα κατήγγειλε ένα «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», με ανακοίνωσή του. Στο πλευρό του Ενάχντα έχουν σταθεί και δύο άλλα κόμματα του συνασπισμού του, το Καλμπ Τούνες και το εθνικιστικό, ισλαμιστικό κίνημα Καράμα, τα οποία καταδίκασαν την απόφαση του Σάγεντ.

Το Δημοκρατικό Ρεύμα, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει στηρίξει επανειλημμένα τον Τυνήσιο πρόεδρο, επέκρινε τη χθεσινή του κίνηση, όμως απέδωσε την ευθύνη «για τη λαϊκή ένταση και την κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση (…) στην κυβέρνηση υπό το Ενάχντα».

Στο πλευρό του προέδρου τάχθηκε πάντως η Γενική Ένωση Τυνήσιων Εργαζομένων (UGTT), ένα συνδικάτο με μεγάλη επιρροή στην Τυνησία. «Αυτά τα ειδικά μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση το άρθρο 80 του Συντάγματος» έχουν ως στόχο «να αποτρέψουν έναν επικείμενο κίνδυνο και να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών του κράτους» εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, υπογραμμίζει το πανίσχυρο συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

«Είναι καιρός» οι πλευρές που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να βάλουν τέλος σε αυτήν την περίοδο που έβαλε φωτιά στην Τυνησία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αυξάνονται οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για αυτοσυγκράτηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πολιτικές πλευρές στην Τυνησία να σεβαστούν το κράτος δικαίου και να αποφύγουν τη βία. Παρόμοιες εκκλήσεις έγιναν από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Ρωσία και το Κατάρ.

Πολλοί προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστη και ότι επέδειξε παντελή έλλειψη συντονισμού μπροστά στην υγειονομική κρίση· η Τυνησία είναι πλέον αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό έφτασαν σε ρεκόρ για τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τους 300 σε ένα 24ωρο. Η Τυνησία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων κατά κεφαλήν στον κόσμο. Επίσης,οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ αργά. Μόλις το 7% του πληθυσμού των 11,7 εκατομμυρίων έχει εμβολιαστεί πλήρως.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου