Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Βαλκάνια: Αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για τις «παγίδες χρέους»


Άποψη της πόλης Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Πηγή: wikipedia
«Η προσπάθεια ορισμένων χωρών με άρρωστες προθέσεις να ανακινήσουν την υποτιθέμενη “παγίδα χρέους” στις συνεργασίες της Κίνας δεν θα βρει καμία υποστήριξη. Αληθινή πρόθεση τέτοιων ψευδών κατηγοριών για “παγίδα χρέους” είναι η πρόκληση διαφωνιών μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών». Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζιάο Λιζιάν, αντιδρώντας στις κατηγορίες της Δύσης ότι το Πεκίνο διαμορφώνει «παγίδες χρέους» στα Βαλκάνια, μεταξύ άλλων περιοχών, μέσα από δανειοδοτήσεις για διάφορα έργα και τους σχετικούς όρους.

Είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Μάθιου Πάλμερ, από το Μαυροβούνιο. Οι επαφές Πάλμερ συνέπεσαν με συμφωνίες που υπέγραψε η Ποντγκόριτσα με δύο αμερικανικές και μία γαλλική τράπεζα για δάνειο σχεδόν 1 δισ. δολαρίων που το 2014 είχε χορηγήσει στο Μαυροβούνιο η κινεζική Export – Import Bank of China για ένα τεράστιο οδικό έργο, που επίσης ανέλαβε η Κρατική Εταιρεία Κατασκευής Δρόμων και Γεφυρών της Κίνας (CRBC). Ο Μαυροβούνιος υπουργός Οικονομικών Milojko Spajic δήλωσε ότι η συμφωνία με τις δυτικές τράπεζες επιτρέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ και μείωση του επιτοκίου από 2% σε 0,88%.

Τη συμφωνία έσπευσε να χαιρετίσει η αμερικάνικη πρεσβεία στην Ποντγκόριτσα, υποστηρίζοντας ότι διασφαλίζεται η «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» του Μαυροβουνίου, ενώ ο Πάλμερ στις επαφές του, σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ, συνέστησε στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου «προσοχή» στις οικονομικές συμφωνίες με την Κίνα. Αντιδρώντας άμεσα, η κινεζική πρεσβεία στην Ποντγκόριτσα συνέστησε «στους Αμερικανούς αξιωματούχους να θυμηθούν να ασχολούνται μόνο με τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Μαυροβούνιο και λιγότερο με τις φιλικές σχέσεις της Κίνας με το Μαυροβούνιο».
Νέα συνάντηση Βούτσιτς – Κούρτι

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ανακοίνωσε ότι στις 19/7 θα γίνει στις Βρυξέλλες νέα συνάντηση ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, που θεωρείται προαπαιτούμενο για την ευρωατλαντική πορεία των δύο πλευρών.

Η δυσκολία εξομάλυνσης των σερβο-κοσοβάρικων σχέσεων αποτελεί έναν μόνο από τους «σκοπέλους» που συναντά η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και οι οποίοι αναδείχθηκαν και στο νέο «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του και πάλι δεν πήραν το «πράσινο φως», ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σε ομιλία του σε συνέδριο του «Economist», δήλωσε ότι «είναι πολύ κουραστικό να προσπαθούμε ή να αποτρεπόμαστε ή να μένουμε στην αίθουσα αναμονής» και ότι την ίδια στιγμή «δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές, δεν θέλουμε να ψάξουμε άλλες εναλλακτικές»…
ΠΗΓΗ ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου