Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Το γεωπολιτικό παζλ απέναντι στην Κίνα: Τι αλλάζει στον συσχετισμό δυνάμεων με τη συμφωνία AUKUS

© AFP 2021 / Brendan Smialowski
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Η συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα είναι μια πάρα πολύ σημαντική και εξίσου επικίνδυνη εξέλιξη.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε ειδική του ανακοίνωση επιχειρεί να περιγράψει τις βασικές κατευθύνσεις και συνέπειες αυτής της συμφωνίας και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο.
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/aukus-5.html

Η συνέντευξη του διεθνολόγου Γ.Φίλη στο sputniknews.gr προσφέρει πλούτο στοιχείων και φωτίζει διαστάσεις της συμφωνίας τόσο στο στρατόπεδο των Δυτικών δυνάμεων, όσο και για την αντίπαλο Κίνα.

Το γεωπολιτικό παζλ απέναντι στην Κίνα: Τι αλλάζει στον συσχετισμό δυνάμεων με τη συμφωνία AUKUS
Λάμπρος Ζαχαρής

Τα όσα σηματοδοτεί η συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα, αλλά και τους συσχετισμούς που δημιουργούνται με τις πρόσφατες εξελίξεις, βρέθηκαν επί τάπητος στη συζήτηση μας με τον Διδάκτορα Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Φίλη.
Επουδενί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βγήκε τυχαία από την ΕΕ, αλλά ήταν μια κίνηση στοχευμένη που προσβλέπει στην ανασύνταξη των αγγλοσαξωνικών δυνάμεων.
Αυτό εξηγεί στο Sputnik ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Φίλης, που έχει ως πάγια πεποίθηση ότι ο αγγλοσαξωνικός παράγοντας μέσα στο ευρύτερο γεωπολιτικό παίγνιο έχει ως στόχο να περικυκλώσει τις ευρασιατικές δυνάμεις ώστε να μην τις αφήσει να επεκταθούν σε περιοχές της Ευρασίας και να μην βρουν έξοδο στις θερμές θάλασσες.
Αυτό έγινε εμφανές μετά από τη σύσταση της AUKUS (όπως ονομάζεται από τα αρχικά των χωρών που συμφώνησαν: Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ) που προβλέπει χρήση προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων.
Στόχος, σύμφωνα με τον ειδικό, ο περιορισμός της επιρροής της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Είναι πιο ευρύ από αυτό που αναφέρει η ανακοίνωση. Αρχικός στόχος είναι να μην επιτραπεί στην Κίνα η επέκταση στη νότια σινική θάλασσα, στη λεκάνη της Ινδοκίνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Γενικότερα όμως οι αγγλοσαξωνικές δυνάμεις στοχεύουν στρατιωτικά τη Ρωσία, οικονομικά την Κίνα, αλλά και στην αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστηρίζει ο κ. Φίλης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή πρόκειται για το κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ των γεγονότων της τελευταίας πενταετίας που ακολούθησαν την ανακοίνωση του Brexit και τη στρατηγική Τραμπ απέναντι στην Κίνα.
«Δεν είναι τυχαίο τελικά ότι το αμερικανικό κατεστημένο πηγαίνει ακόμα πιο πέρα από την πολιτική Τραμπ» παρατηρεί ο κ. Φίλης.
Το πιο ενδιαφέρον που προκύπτει, κατά την άποψή του, είναι ότι έχουμε μια νέα στρατιωτική συμμαχία κρατών στην πολύ πρόσφατη ιστορία (σ.σ μετά το ΝΑΤΟ) και ξεφεύγουμε από το στενό επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας.

Ο νέος ρόλος της Αυστραλίας
«Χαστούκι» σύμφωνα με τον καθηγητή έφαγε η Γαλλία, η οποία βλέπει ένα συμβόλαιο δισεκατομμυρίων ευρώ να χάνεται για τη ναυπηγική βιομηχανία της με την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία για κατασκευή υποβρυχίων.
Η Αυστραλία, κατά την άποψη του, μετατρέπεται στο βασικό προπύργιο των αγγλοσαξονικών δυνάμεων κοντά στην Κίνα που βρίσκεται όμως και σε απόσταση σχετικής ασφαλείας απ' αυτήν.
«Θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν την Κίνα με πεδία δράσης στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν» εκτιμά ο αναλυτής.
Ο κ. Φίλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο συγκεκριμένο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας θα εμπλακούν τόσο ο Καναδάς όσο και η Νέα Ζηλανδία.
Σημαντικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η Αυστραλία γύρισε την πλάτη στη Γαλλία και την ΕΕ ώστε να συμμαχήσει με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Όμως η Αυστραλία παίζει με τη φωτιά καθώς έχει τεράστιες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, καθώς μεγάλο ποσοστό των αυστραλιανών εξαγωγών κατευθύνεται προς εκεί. Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι η μη πυρηνική Αυστραλία, συμφώνησε να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία. Αυτό μπορεί να τη μετατρέψει σε πυρηνική δύναμη που θα εξοπλιστεί από Μεγάλη Βρετανία ή τις ΗΠΑ» παρατηρεί.
Παράλληλα επισημαίνει ότι η νέα συμφωνία είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αλλάξει την ατζέντα μετά από την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και να δείξει ότι διαθέτει πυγμή. «Ίσως να επιταχύνθηκε μια προσχεδιασμένη εξέλιξη» προσθέτει.

Την ίδια στιγμή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης. Κλειδί θα αποτελέσει, όπως εκτιμά, η Ινδία και ο ρόλος και το στρατόπεδο που θα επιλέξει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, εδώ μπορεί να γίνει ένας ιστορικός παραλληλισμός: 
Η Αυστραλία θα λειτουργήσει όπως λειτούργησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η Γαλλία, στη δυτική προσπάθεια ανάσχεσης της Σοβιετικής Ένωσης.
«Η Γαλλία ήταν το στρατόπεδο των Αγγλοσαξώνων. Ο ρόλος που θα επιτελέσει σήμερα η Αυστραλία. Απεναντίας η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα έχουν το ρόλο του πεδίου σύγκρουσης που επιτελούσε τότε η Γερμανία» συνοψίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου