Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Επικίνδυνοι εναγκαλισμοί με τις ΗΠΑ

Γιώργος Κρεασίδης
▸ Σκληρός ανταγωνισμός με την Τουρκία και παιχνίδι εντυπώσεων
Σε τροχιά ενισχυμένης πρόσδεσης με τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ βάζει τη χώρα η κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις και επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου συμμετείχε για τρεις ημέρες, μέχρι χθες Παρασκευή. Οι ΗΠΑ με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και τη νέα επιθετική συμμαχία AUKUS, κάνουν όλο και περισσότερο ξεκάθαρο ότι προσανατολίζονται σε βάρος της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας. Σε αυτά τα πλαίσια αναδιατάσσονται συμμαχίες και σχεδιασμοί σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην πρόθυμη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που έχουν χαρακτήρα επίδειξης ισχύος, πολεμικής προετοιμασίας και άσκησης πίεσης σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Έτσι την Πέμπτη έγινε η κοινή άσκηση «Ηρακλής», με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από Ελλάδα, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Μεγάλο Πεύκο. Στις 2-17 Σεπτέμβρη έγινε στην Αίγυπτο διακλαδική άσκηση με τη συμμετοχή Αιγύπτου, ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Βρετανίας, Ιορδανίας, Πακιστάν και Σ. Αραβίας, ενώ υπήρχαν παρατηρητές από άλλες 12 χώρες.

Με ανάλογο τρόπο έχει εντατικοποιηθεί η παρουσία των ΗΠΑ είτε με χρήση υποδομών είτε με συμφωνίες για μόνιμες δομές που συμπληρώνουν το ρόλο των βάσεων. Ενώ λοιπόν έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση την ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών βάσεων για τις 14 Οκτώβρη στις ΗΠΑ, ψηφίζει μνημόνια για το Κέντρο Αριστείας για την Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα στα Χανιά, ολοκληρώνοντας ότι ξεκίνησε το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί στα πλαίσια της λεγόμενης αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας θα συνεργάζονται Ελλάδα, Τουρκία, Τσεχία και Ρουμανία υπό νατοϊκή επίβλεψη.

Η άρχουσα τάξη στο αμερικανονατοϊκό κέντρο βλέπει μια πολύτιμη συμμαχία για την σταθερότητα της στο εσωτερικό, αλλά και σε σχέση με τον αστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Γι αυτό πλειοδοτεί σε προσφορές για βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως για την Σκύρο. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει μια επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ στα πλαίσια του νέου δόγματος ενάντια στην Κίνα, αλλά στο επίπεδο της περιφερειακής δύναμης που συμμαχεί κατά περίπτωση στα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής. Διατηρεί για παράδειγμα την ειδική σχέση με τη Ρωσία και δεν παραιτείται από την αξιοποίηση των S400 που αγόρασε από αυτή.

Σημείο τριβής με τις ΗΠΑ είναι ο ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία στη Λιβύη. Οι εξελίξεις είναι παράλληλες με την όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, καθώς το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo που προγραμματίζει έρευνες σε σχέση με τον East Med στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης παρενοχλείται από τουρκικά πολεμικά, καθώς η Τουρκία επικαλείται το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβυύης που δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά ούτε και δικαιώματα έξω από τα χωρικά ύδατα. Η ένταση αποτυπώνεται και στο διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων για την ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που και οι δύο παρουσιάζουν σαν αίτημα της άλλης πλευράς.

Εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, εξοπλισμοί και νέες αποστολές στο εξωτερικό, όξυνση των ανταγωνισμών στα πλαίσια ενός παζαριού με την Τουρκία, εγκλωβίζουν σε ένα πλαίσιο οικονομικής αιμορραγίας, εθνικιστικής πλειοδοσίας και πολεμικών κινδύνων.

ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου