Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Αλάσκα: Κινεζικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στα Αλεούτια Νησιά

Φώτο Αρχείου / Σχηματισμός πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Ακτοφυλακής στον Κόλπο της Αλάσκα το 2011 / Πηγή: Petty Officer 3rd Class Charly Hengen.
Τέσσερα σκάφη του κινεζικού ναυτικού εντοπίστηκαν πρόσφατα να λειτουργούν σε ύδατα κοντά στα Αλεούτια Νησιά της Αλάσκας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Η ομάδα εργασίας του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αποτελούμενη από ένα καταδρομικό πυραύλων με καθοδήγηση, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου, ένα σκάφος γενικών πληροφοριών και ένα βοηθητικό σκάφος, διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παρακολούθησης στη Θάλασσα του Μπέρινγκ και τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα κινεζικά σκάφη εισήλθαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των ΗΠΑ, αλλά παρέμειναν στα διεθνή ύδατα. Τα πλοία βρίσκονταν στην ΑΟΖ από τις 29 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε αξιωματούχος του Λιμενικού Σώματος στο Insider το βράδυ της Δευτέρας.

Το πιο κοντινό που έφτασαν τα πλοία στο έδαφος των ΗΠΑ ήταν όταν έπλεαν σε απόσταση περίπου 46 μιλίων από ένα από τα Αλεούτια Νησιά. (Τα χωρικά ύδατα εκτείνονται 12 μίλια από την ακτή · η ΑΟΖ εκτείνεται περίπου 230 μίλια.)

Τα τέσσερα κινεζικά πολεμικά πλοία σκιάστηκαν και παρακολουθήθηκαν από τους κόφτες της αμερικανικής ακτοφυλακής Bertholf και Kimball και είναι ορατά σε εικόνες της ακτοφυλακής. Το πλήρωμα του Bertholf πραγματοποίησε ραδιοφωνική επαφή με τα κινεζικά πλοία και η υπηρεσία είπε ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις ήταν σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.

“Η ασφάλεια στη Θάλασσα του Μπέρινγκ και την Αρκτική είναι εθνική ασφάλεια”, δήλωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής στον Ειρηνικό, Αντιναύαρχος Μάικλ ΜακΑλίστερ σε δήλωση, προσθέτοντας ότι “η αμερικανική ακτοφυλακή είναι συνεχώς παρούσα σε αυτή τη σημαντική περιοχή για να υποστηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα και να προστατεύσει την οικονομική ευημερία των ΗΠΑ.”

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η εφημερίδα Global Times επικαλέστηκε Κινέζους αναλυτές ότι η δραστηριότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «αντίμετρο κατά των αμερικανικών στρατιωτικών προκλήσεων στο κατώφλι της Κίνας στο όνομα της ελευθερίας της πλοήγησης».

Πηγή: businessinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου