Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

«Destin Commun 2021»: Ρεαλιστικές «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» του ΟΗΕ στην Κίνα [pics]

Μια διεθνής άσκηση διατήρησης της ειρήνης υπό τους κυανοκράνους ολοκληρώθηκε σήμερα στο κέντρο της Κίνας, με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να έχουν προσκληθεί κατ’ εξαίρεση προκειμένου να παρακολουθήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, ενώ οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος και τον τρόπο διεξαγωγής των ασκήσεων «Destin Commun 2021».
Οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις, μαζί με μονάδες από το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και την Μογγολία πραγματοποίησαν από τις 6 Σεπτεμβρίου από κοινού συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις, με την κωδική ονομασία «Destin Commun 2021» που σημαίνει «κοινή μοίρα 2021» στη στρατιωτική βάση Κεσάν της πόλης Ζουμαντιάν στην επαρχία Χενάν, σε ένα τεράστιο πεδίο ασκήσεων που περιβάλλεται από βουνά, χίλιοι στρατιώτες με την μπλε στολή του ΟΗΕ κινητοποιήθηκαν για τα γυμνάσια αυτά.


Προκειμένου να αναδημιουργήσουν συνθήκες παρόμοιες με την πραγματικότητα επί του πεδίου, στρατιώτες ερμήνευσαν με τη σειρά τον ρόλο προσφύγων, χωρικών που συμμετέχουν σε έναν καβγά ή ακόμη ένοπλων μαχητών που επιτίθενται σε δυνάμεις του ΟΗΕ. Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, μπουλντόζες, ελικόπτερα και άρματα μάχης, όλα στα λευκά με την ένδειξη «UN» δηλαδή Ηνωμένα Έθνη, κινητοποιήθηκαν για το γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα οργανώνει μια τέτοια διεθνή άσκηση διατήρησης της ειρήνης στο έδαφός της. Tο κινεζικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για «ηγεμονισμό» και «μονομέρεια».

Ο συμβολισμός και η «σπόντα» προς τις ΗΠΑ

«Κοινή μοίρα», είναι μια έκφραση που χρησιμοποιεί συχνά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η οποία σκοπεύει να «καταδείξει την υποστήριξη της Κίνας στο πολυμερές σύστημα που επικεντρώνεται γύρω από τον ΟΗΕ», υπογράμμισε ο αντισυνταγματάρχης Λου Ζιανσίν, χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά στην Ουάσινγκτον.


Η Κίνα αριθμούσε στις 31 Ιουλίου 2.158 στρατιώτες σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ. Το γεγονός αυτό καθιστά την ασιατική χώρα την όγδοη στον κόσμο σε συνεισφορά στρατιωτών. Τα κινεζικά στρατεύματα εμπλέκονται κυρίως στο Νότιο Σουδάν, στο Μαλί, στον Λίβανο και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η Κίνα συμμετέχει σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ από το 1990 και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Από τότε έχει λάβει μέρος σε 25 από αυτές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου