Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μια χορογραφία αντίστασης στον εθνικισμό


@Sophie-Garcia
Μια χορογραφία αντίστασης στον εθνικισμό
Στο νέο έργο του «Wakatt» ο Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί αντλεί έμπνευση από την αφρικανική ήπειρο, μιλάει για την εποχή μας πάντα με θετική ενέργεια, καταιγιστικό ρυθμό και δυναμισμό.
«Hθελα να επιστρέψω και να ανακαλέσω κάτι λίγο πιο πνευματικό. Για να ξαναδούμε πράγματα που στις μέρες μας τα έχουμε αφήσει πίσω ή πράγματα που αγνοούμε ή ακόμα και κάποια που δεν μετράνε πλέον σήμερα. Είναι πιθανό αυτά τα πράγματα να μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα;» Ξεκινώντας από αυτήν την ερώτηση ο χορογράφος Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί αξιοποιεί το χορογραφικό του ταλέντο και με την πανανθρώπινη γλώσσα του χορού προσεγγίζει σύνθετα ζητήματα κλονίζοντας τις βεβαιότητές μας.

Στο νέο έργο του «Wakatt», που έρχεται στην Πειραιώς 260 στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, αντλεί έμπνευση από την αφρικανική ήπειρο, μιλάει για την εποχή μας πάντα με θετική ενέργεια, καταιγιστικό ρυθμό και δυναμισμό, ξεσηκώνει, συγκινεί και μας προκαλεί να απαντήσουμε: «Πώς μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικά οράματα για το μέλλον;» Αλλωστε αν κάτι χαρακτηρίζει πολύ συχνά τις δημιουργίες του είναι ότι θέτει ερωτήματα γύρω από την ευθύνη του καλλιτέχνη και τον ρόλο του ως πολίτη.

Αυτή τη φορά στην πληθωρική, εκρηκτική παράσταση συμμετέχουν δέκα χορευτές και τρεις μουσικοί της Ορχήστρας του Magic Malik που ηλεκτρίζουν τη σκηνή ερμηνεύοντας ζωντανά άφρο-τζαζ σε συνθέσεις του Μαλίκ Μεζαρντί. Σε μια εποχή όπου εγείρονται τείχη, παγιώνονται οι αποστάσεις και εξαπλώνεται ο εθνικισμός, ο Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί με το «Wakatt» προκρίνει μια αισιόδοξη, ελπιδοφόρα αντίσταση, εστιάζοντας στην ανθρώπινη ύπαρξη, στο ένστικτο επιβίωσης και στις προσπάθειες των ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός από την Μπουρκίνα Φάσο, που ζει και εργάζεται στο Βέλγιο.

Το ανοιχτό του βλέμμα πάνω στις διαφορές που συγκροτούν τον κόσμο, οι εκρηκτικές χορογραφίες του πάντοτε εμπνέονται από την αφρικανική παράδοση, η εποικοδομητική του ενέργεια και η επιθυμία του για καλλιτεχνική δημιουργία τον οδήγησαν σε συνεργασίες με σημαντικούς χορογράφους από όλο τον κόσμο, όπως οι Αλεν Πλατέλ και Σίντι Λαρμπι Τσερκάουι.

Παράλληλα το 2002 ίδρυσε τη δική του ομάδα, Faso Danse Théâtre, με την οποία διερευνά σύνθετα θέματα επιθυμώντας να προσφέρει στους νέους της χώρας του δυναμισμό και θετική ματιά (με αυτήν την ομάδα πριν από μερικά χρόνια μάς έδειξε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το «Kalakuta Republik»), αλλά και μια ακόρεστη διάθεση να βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τις σύγχρονες τάσεις της διεθνούς χορευτικής σκηνής.

⚫ INFO: Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί - «Wakatt » / Η εποχή μας. Πειραιώς 260 - Χώρος Δ, 29-30 Σεπτεμβρίου, στις 21.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου