Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ΗΠΑ “χαιρετίζουν” τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και μιλούν για “επ΄αόριστον” επέκταση τις ελληνοαμερικανικής!

Απόλυτη δικαίωση των αναλύσεων και των πρωτοβουλιών του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και του Αντιπολεμικού Κινήματος αποτελούν οι εξελίξεις που σχετίζονται με την υπογραφή της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας και την πιθανή υπογραφή 5χρονης ελληνο-αμερικανικής πολεμικής συμφωνίας.
Ενώ υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με το ζήτημα του αν θα υπογραφεί 5χρονης διάρκειας συμφωνία ή θα παραταθεί η διάρκεια της για ένα έτος, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν δύο ζητήματα:
Αφενός οι ΗΠΑ “χαιρετίζουν” τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και μιλούν για “επ΄αόριστον” επέκταση τις ελληνοαμερικανικής!
Αφετέρου, αποδεικνύουν ότι οι επιδιώξεις του ελληνικού αστικού κράτους να αναβαθμίσει τον ιμπεριαλιστικό περιφερειακό του ρόλο και να ικανοποιήσει τις στρατηγικές του βλέψεις, οι πολεμικές συμφωνίες και οι διεργασίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής Πολέμου-Καταστολής, οι κολοσσιαίοι εξοπλισμοί του ελληνικού κράτους, οι συμμαχίες που συγκροτούνται σε Μεσόγειο-Μ.Ανατολή-Αφρική εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας Αρχιτεκτονικής Πολέμου και Απειλής της Ασφάλειας των λαών που εξυπηρετεί τις ανάγκες του εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσία, κυρίως όμως της Κίνας. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις "συνεχείς επενδύσεις" που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των πολεμικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπόγραψε η χώρα μας με την Γαλλία. 
Να σημειώσουμε όμως τα εξής όσον αφορά στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία κάνει λόγο για επ΄ αόριστον επέκταση! 
Ενώ ο Κυριακάτικος τύπος έκανε λόγο για δυσκολία στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του χρόνου διάρκειας, ο Κ.Μητσοτάκης χθες ανακοίνωσε ότι δρομολογείται 5ετή ανανέωση.

Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες.
"Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας".

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Φυσικά πρέπει να επισημανθεί ότι οι αμερικανικές βάσεις αυξάνονται και αναβαθμίζονται, οι συνεκπαιδεύσεις πολλαπλασιάζονται και ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ διευρύνεται και γίνεται ολοένα πιο απειλητική για τους λαούς.
Για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει πολύ μεγάλη σημασία η ανάπτυξη ενός Αντιπολεμικού Κινήματος που θα αμφισβητήσει αυτές τις Πολεμικές Συμμαχίες και τους τυχοδιωκτισμούς.
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/blog-post_337.html

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου