Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Τραμπ: Νέο ρατσιστικό κρεσέντο κατά μεταναστών – «Πολλοί από αυτούς έχουν πιθανόν AIDS»

Μετά το χαρακτηρισμό «κ@@λοχώρες», το 2018, για την Αϊτή και άλλες χώρες της Αφρικής, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε σε ακόμα μια ρατσιστική δήλωση.
«Η Αϊτή έχει τεράστιο πρόβλημα με το AIDS. Το AIDS είναι ακόμα ένα πρόβλημα, είναι πραγματικά κακό πρόβλημα», είπε. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πιθανότατα θα έχουν AIDS και έρχονται στη χώρα μας. Και δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Αφήνουμε όλους να μπουν μέσα. Είναι σαν μια ευχή θανάτου για τη χώρα μας», πρόσθεσε.
Απελάθηκαν περισσότεροι από 7.500 σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες

Περισσότεροι από 7.500 Αϊτινοί μετανάστες απελάθηκαν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τις ΗΠΑ, οι οποίες για τον λόγο αυτό ναύλωσαν 70 πτήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Καμιά πτήση δεν είχε προβλεφθεί για σήμερα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, κάτι που δεν είχε συμβεί από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο, «περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προς την Αϊτή», διευκρίνισε ο Τζουζέπε Λοπρέτε, διευθυντής του ΔΟΜ στην Αϊτή.

«Επί δυο εβδομάδες, είχαμε τουλάχιστον τρεις πτήσεις ημερησίως και έως οκτώ», όταν υπήρχαν πολλοί που αναχωρούσαν, πρόσθεσε αναφέροντας ότι 70 πτήσεις είχαν ναυλωθεί συνολικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αναστείλει τις επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών στην Αιτή μετά τον σεισμό ο οποίος, στις 14 Αυγούστου, κατέστρεψε τις νοτιοδυτικές ακτές τη χώρας αυτής της Καραϊβικής σκοτώνοντας περισσότερους από 2.200 ανθρώπους.

Αλλά η συγκέντρωση στα μέσα Σεπτεμβρίου 30.000 και πλέον μεταναστών, στην πλειονότητά τους Αϊτινών, κάτω από μια γέφυρα στα σύνορα μεταξύ του Μεξικού και του Τέξας άλλαξε τα δεδομένα.

Μαζικές επιστροφές «λόγω κορωνοϊού»

Επικαλούμενες έναν υγειονομικό κανονισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει τότε τη μαζική επιστροφή αυτών των μεταναστών, το 20% των οποίων ήταν παιδιά, πραγματοποιώντας καθημερινές πτήσεις προς την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και το Καπ-Αϊτιέν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Έπειτα από ένα επικίνδυνο ταξίδι σε όλη την ήπειρο, αυτές οι οικογένειες ξαναβρίσκουν μια χώρα που μαστίζεται από τη βία των συμμοριών και από μια πιο κραυγαλέα φτώχεια από ό,τι όταν έφυγαν.

Μια μάχη για την εξουσία παίζεται επίσης μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου στην ιδιωτική του κατοικία.

Παρότι οι απελάσεις από τις υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ μειώνονται, αρκετές χώρες της περιοχής συνεχίζουν να στέλνουν πίσω εκατοντάδες μετανάστες κάθε εβδομάδα.

Το Μεξικό ήδη πραγματοποίησε δυο πτήσεις προς το Πορτ-ο-Πρενς στέλνοντας πίσω 199 Αϊτινούς.

Αλλά σύμφωνα με τον Λοπρέτε, οι απελάσεις αυτές ακολουθούν άλλη μέθοδο: “είναι μια επιλογή που δίνεται στους σχεδόν 30.000 Αϊτινούς που είναι στο Μεξικό, αν κάποιος θέλει να επιστρέψει, το Μεξικό καθιστά διαθέσιμο το αεροπλάνο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου