Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Στο εδώλιο από το όργιο αστυνομικής βίας στα Σεπόλια

Γιώργος Μουρμούρης-ΠΡΙΝ
▸Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου δικάζονται τέσσερις εκ των συλληφθέντων από το όργιο βίας της ομάδας ΔΡΑΣΗ στα Σεπόλια, στις 17 Νοέμβρη 2020. Σε συνέντευξη τύπου αποκαλύφθηκε το έωλο κατηγορητήριο
και οι πράξεις αστυνομικών που συνιστούν βασανιστήρια.

Οι σκηνές αστυνομικής βίας που έλαβαν χώρα στα Σεπόλια το απόγευμα της Τρίτης 17 Νοέμβρη 2020, αναβίωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου οι συλληφθέντες της ημέρας εκείνης και οι συνήγοροί τους παραχώρησαν συνέντευξη τύπου εν όψει της δίκης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.
Για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη σύλληψή τους και για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν μίλησαν τρία μέλη της οικογένειας Καττή, τα αδέλφια Ορέστης και Λυδία και ο πατέρας Δημήτρης Καττής (ο οποίος δεν δικάζεται την Τετάρτη), καθώς και ο Νικόλας Καβακλής, κάτοικος της περιοχής και φίλος των δύο νέων.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου, ο δικηγόρος Θεόδωρος Συμεωνίδης, μέλος της Κίνησης για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ), τόνισε ότι οι απαγορεύσεις και η καταστολή εκείνης της ημέρας είχαν ως πρόσχημα την πανδημία, ωστόσο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου ο τότε υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ομολόγησε κυνικά ότι επρόκειτο για πολιτική απόφαση «να μη σταματήσει η ζωή στην πόλη».

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη στις 9 π.μ. στα δικαστήρια
της Ευελπίδων

Η Λυδία Καττή μεταξύ άλλων περιέγραψε τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό της στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού. «Με τράβηξαν από τα μαλλιά, καθώς με οδηγούσαν μέσα στο ΑΤ, με έριξαν κάτω και με ειρωνεύονταν λέγοντας “τι έγινε, έπεσες”», είπε. «Με μια λαβή αστυνομικός με έπιασε από τον λαιμό, λέγοντάς μου “πουτάνα, θα δεις τι θα πάθεις”. Μέσα στο ΑΤ Κολωνού αστυνομικός με χτύπησε με ενισχυμένο γάντι στο κεφάλι και με έφτυσε. Όταν φέρανε τον Μάκη (σ.σ. συνελήφθη έξω από το ΑΤ,) πήγαν να με ξαναχτυπήσουν. Εκείνος διαμαρτυρήθηκε και τότε χτύπησαν εκείνον», αφηγήθηκε η Λυδία.

Ο Ορέστης Καττής αναφέρθηκε στη σύλληψή του κάτω από το σπίτι του, την οποία διαδέχτηκε η μεταφορά-«απαγωγή» του στη ΓΑΔΑ. «Πέταξαν τα μηχανάκια και μπήκαν στην πυλωτή, χτυπούσαν, έσπρωχναν τη μάνα μου», περιέγραψε. «Αντανακλαστικά μπήκα στη μέση για να βοηθήσω τη μάνα και την αδελφή μου, και τότε άρχισαν να με χτυπάνε με κλοπ. Με πήγαν άρον-άρον στο ΑΤ Κολωνού και ακολούθως στη ΓΑΔΑ, όπου παρέμεινα για ώρες με τα χέρια δεμένα πίσω, χωρίς να με αφήνουν καν να βάλω μάσκα». Όταν, μετά από ώρες που κανείς δεν ήξερε πού βρίσκεται, ο Ορέστης έμαθε για το ισχαιμικό επεισόδιο του πατέρα του, διαμαρτυρήθηκε για να λάβει από αστυνομικό την απάντηση «είμαστε φασίστες, θα σας κάνουμε ό,τι θέλουμε και δεν θα λέτε τίποτα».

Ο Δημήτρης Καττής, πατέρας των δύο νέων, υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο έξω από το ΑΤ Κολωνού και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε φρουρούμενος. Δέχτηκε ισχυρό χτύπημα από αστυνομικό στο στήθος, το οποίο συντέλεσε στη βαρύτατη νόσησή του αργότερα από κορονοϊό.

Στο αστυνομικό τμήμα είχε φτάσει αναζητώντας τον γιο του, χωρίς να ξέρει ότι είχε ήδη μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ. «Έλεγα, “μου δώσατε τον λόγο σας ότι θα είναι εδώ, τι είναι αυτά που κάνετε”», περιέγραψε. «Πολλοί αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πέσανε πάνω μου, ένας με χτύπησε στο στήθος, εκεί λιποθύμησα», πρόσθεσε. Για ώρα η ΕΛΑΣ δεν επέτρεπε στο ασθενοφόρο με τον Δημήτρη Καττή να φύγει για το νοσοκομείο, ενώ ακόμα και στον Ευαγγελισμό αστυνομικοί τον συνόδευαν μέσα στα επείγοντα. Ο πατέρας των δύο νέων νοσηλεύτηκε τρεις μέρες με ισχαιμικό επεισόδιο, ενώ αργότερα, όταν νόσησε με κορονοϊό, οι γιατροί βρήκαν υγρό στο μεσοθωράκιο, αποτέλεσμα του χτυπήματος.

Ο Νικόλας Καβακλής περιέγραψε τη σύλληψή του έξω από το ΑΤ, επειδή βιντεοσκοπούσε τα όσα απαράδεκτα λάμβαναν χώρα. «Αστυνομικός προσπάθησε να μου ρίξει το κινητό, μετά μού έβαλε τρικλοποδιά, έπεσα κάτω και συνελήφθην. Μας οδήγησαν σε ένα πάρα πολύ βρώμικο κελί», είπε, τονίζοντας ότι εκείνη την ημέρα υπήρξε πολιτική απόφαση να μην τιμηθεί το Πολυτεχνείο.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης, Αντωνία Λεγάκη και Παλαιολόγος Παλαιολόγος, αναφέρθηκαν στο έωλο του κατηγορητηρίου και στις πράξεις των αστυνομικών οργάνων που συνιστούν βασανιστήρια. Στις 9 το πρωί της Τετάρτης καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου