Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

«Κέντρο αριστείας»: Η μεγάλη του ΝΑΤΟ σχολή στα Χανιά

Γιώργος Κώνστας
▸Άλλο ένα “αγκάθι” στη ράχη της Κρήτης ήλθε να προστεθεί την εβδομάδα που μας πέρασε με τα επίσημα εγκαίνια του “Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας” του ΝΑΤΟ που θα λειτουργεί εντός της 115 Πτέρυγας Μάχη στο Ακρωτήρι Χανίων.
Εκτός από την Αμερικάνικη ναυτική και αεροπορική βάση, το Πεδίο Βολής Κρήτης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), την Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης Διοικητικής Μερίμνης, το Κέντρο FORACS, μια ακόμα επιθετική δομή της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας θα έχει ως έδρα την Κρήτη.
Το Κέντρο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση των εγκαινιών του θα προσφέρει «τεχνογνωσία, εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες σε ζητήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας». Επί της ουσίας θα λειτουργεί ως άλλη μια προκεχωρημένη υπηρεσία που θα εξυπηρετεί τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Υποκριτικές τουλάχιστον οι αναφορές τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έδωσαν σύσσωμες το παρών στα εγκαίνια για «γεωπολιτική και στρατηγική σημασία» του Κέντρου για τη νήσο Κρήτη, τη στιγμή που στη διοίκηση του θα μετέχουν και Τούρκοι αξιωματικοί και που η προσοχή του θα είναι στραμμένη στους “κινδύνους” από την Ανατολή.

Σε ένα νησί που κυριολεκτικά “πνίγεται” από τις στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ ήλθε να προστεθεί άλλη μια με ανύπαρκτα οφέλη για τους λαούς της περιοχής.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου