ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Η είδηση αυτή θέτει πολλά ερωτήματα:
Με ποια αρμοδιότητα, στη βάση ποιου Διεθνούς Δικαίου οι ΗΠΑ φέρονται να δίνουν την άδεια στον Τουρκικό στρατό να εισβάλλει στα γειτονικά κράτη Συρία και Ιράκ;
Υπάρχουν αυτά τα κράτη; Έχουν κυβερνήσεις;
Τελικά το Διεθνές Δίκαιο τι είναι, ότι καθορίζει η Πολεμική Ισχύς και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί;
Τα λέμε αυτά γιατί η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι η πρόσφατη ελληνο-αμερικανική συμφωνία εκτός των άλλων θα υπεραμυνθεί του Διεθνούς Δικαίου και το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανικές και Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι δύναμη Ασφάλειας και Σταθερότητας στην περιοχή...
Τι μήνυμα στέλνεται στον Κουρδικό λαό που από σύμμαχος των ΗΠΑ, βλέπει ξανά τους Αμερικανούς να συμφωνούν στην καταδίωξη του από τον Τουρκικό στρατό.
Ο "κακός" Τραμπυ έφυγε και ήρθε ο "καλός" Μπάιντεν. Όμως η αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική έχει συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον προσανατολίζεται στον Ειρηνικό και έχει ανάγκη να οικοδομήσει σε Βαλκάνια-Μεσόγειο-Αφρική-Μέση Ανατολή μια Αρχιτεκτονική Πολέμου που να βασίζεται σε τοπικές δυνάμεις και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, έστω και ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους.
Μια ιδιόμορφη σχέση φιλίας/συμμαχίας-εχθρότητας που εκφράζει και η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας.
Ο καπιταλιστικός κόσμος είναι βουτηγμένος στο αίμα και στον πόλεμο, την καταστροφή και την προσφυγιά, αλλά ταυτόχρονα τα κέρδη για πετρελαϊκές και πολεμικές βιομηχανίες, ζώνες επιρροής και συμβόλαια ανοικοδόμησης.
Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε πίσω στην απειλή να απελάσει δέκα δυτικούς πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένου αυτού των ΗΠΑ αλλά φαίνεται ότι πήρε «πράσινο φως» για νέες επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ. Η δικαιολογία αυτών των επιχειρήσεων είναι όπως πάντα η «αντιμετώπιση των τρομοκρατών» όπως αποκαλεί τους Κούρδους.
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να «ψάχνει» μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάιντεν και όπως δήλωσε ελπίζει να έχει συνάντηση μαζί του την επόμενη εβδομάδα στη Γλασκόβη. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο αρχηγούς κρατών παραμένουν τεταμένες, ιδίως εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα ρωσικού οπλικού συστήματος παρότι ανήκει στην ατλαντική συμμαχία. «Φαίνεται πως θα συναντηθούμε μάλλον στη Γλασκόβη παρά στη Ρώμη», είπε ο κ. Ερντογάν στον τουρκικό Τύπο ενώ επέστρεφε αεροπορικώς από το Αζερμπαϊτζάν.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ
Για αρκετούς παρατηρητές πάντως, επρόκειτο κυρίως για απόπειρα «περισπασμού», καθώς η Τουρκία παραμένει πιασμένη στην αρπάγη σοβαρής οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 20% και το τουρκικό νόμισμα να έχει χάσει άλλο ένα 25% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή της χρονιάς.
Η διένεξη της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και τη συνεπακόλουθη ακύρωση της σύμβασης για την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Τουρκία (1,4 δισεκ. δολάρια) παραμένει ανεπίλυτη.
Ο Ερντογάν ευελπιστεί ότι αντί των F-35 οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού αυτών που έχει ήδη στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της. Ωστόσο, αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιδρούν.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Άντον Σέμελροθ, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας μετέβη στην Άγκυρα χθες για να «διευθετηθεί η διαφορά» των δύο κρατών σχετικά με τα F-35.
Υπογραμμίζοντας πως ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού stealth τεχνολογίας αιχμής «οριστικοποιήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου», ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» και ότι οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά στην Ουάσινγκτον τους επόμενους μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου