Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Υπογράφεται Ελληνο-Βρετανική πολεμική συμφωνία: Δεν αφορά την "άμυνα"-Τι σημαίνουν οι πολεμικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία

Στη Βρετανία βρίσκεται ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας για να υπογράψει πολεμική συμφωνία, η οποία θα καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων.
Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του Ν.Δένδια που δηλώνει:
«Η συμφωνία αυτή δεν είναι αμιγώς αμυντική, όπως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί συμφωνία-πλαίσιο, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεών μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων». Τονίζεται σε συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Βρετανία αποτελεί "μια πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο", ενώ υπογραμμίζει πως «θέτουμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της σχέσης αυτής σε ένα νέο πλαίσιο, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πλέον, το ελληνικό κράτος θέλει να υπερβεί τον "ελληνο-τουρκικό πυρήνα" της σύναψης των συμμαχιών του και να αναδείξει το ρόλο του ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη.
Η προπαγάνδα της "τουρκικής επιθετικότητας" εξυπηρετεί την επιβολή εθνικής ενότητας και τη δικαιολόγηση των κολοσσιαίων εξοπλισμών, την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων ΕΟ.ΟΠ., τις αποστολές ελληνικού στρατού εκτός συνόρων και την σύναξη συμφωνιών με τις ΗΠΑ που καθιστούν την Ελλάδα Πολεμικό Ορμητήριο.  
Ο Δένδιας είναι κάτι παραπάνω από σαφείς στους επιθετικούς προσανατολισμούς του ελληνικού αστικού κράτους και στην εμπλοκή του στους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εξωτερικός Εχθρός πλέον του ελληνικού κράτους δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και η Ρωσία.
Αναδεικνύοντας τη σημασία των συμφωνιών της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως καταρχήν θωρακίζουν περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, από όπου και εάν προέρχονται και επισημαίνει ότι αμφότερες αποτελούν σημαντικές ψηφίδες στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εντάσσονται στην νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας που οικοδομούν οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε Βαλκάνια-Μεσόγειο-Μέση Ανατολή και Αφρική. Μάλιστα, συνεκτιμώντας ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον καταρχήν αφορά τον Ειρηνικό, απαιτεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο!
Το λέει ο ΥΠΕΞ: 
Αναφέρεται και στον ιδιαίτερο συμβολισμό των συμφωνιών, παρατηρώντας ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ασπάζεται τις ίδιες αξίες, διαδραματίζει σημαντικό σταθεροποιητικό και «ηγετικό ρόλο» στην ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποιώντας την έκφραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. 
Και ποιος είναι ο προσανατολισμός του ελληνικού αστικού συστήματος εξουσίας;
Ο Ν.Δένδιας εκμυστηρεύεται πως στις επαφές του στο Παρίσι και στην Ουάσιγκτον έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό, ότι αυτές εκτιμούν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντές της και έχει πάψει να ασκεί περιορισμένης εμβέλειας «τουρκο-κεντρική» εξωτερική πολιτική. 
Είναι πασιφανές πλέον, ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στις περιφερειακές εξελίξεις, διαμηνύει με σαφήνεια.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στους αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς:
Τονίζει ότι οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επενδύσουν, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, στην Ελλάδα. Σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος για εμάς, όπως η Θράκη και η Κρήτη, και τούτο ανεξαρτήτως της τουρκικής αντίδρασης, συμπληρώνει. Αναμφίβολα – υπογραμμίζει περαιτέρω – η κίνηση αυτή υποδηλώνει τη στρατηγική σημασία που εξακολουθούν να αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την εμπέδωση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπλέον, αναδεικνύει πως οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά, πήγαν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας ρητή αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Αποτιμώντας τη σύναψη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, τονίζει ότι πρέπει να αξιολογηθεί με γνώμονα τις εξελίξεις στο παγκόσμιο σύστημα!
Σε ό,τι αφορά τη διάσταση της συμφωνίας με τη Γαλλία, αναφέρει πως συνεισφέρει, μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής αυτόνομης αμυντικής ταυτότητας, ενταγμένης στο ευρω-ατλαντικό πλαίσιο. «Η προσπάθεια που καταβάλλει, τόσο η χώρα μας, όσο και η Γαλλία, είναι απολύτως συμβατή με την ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός του ΝΑΤΟ» καθιστά σαφές.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ



Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, το μαζικό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στον πόλεμο και την πολεμική προετοιμασία, με βασικούς στόχους:
  • Όχι στις πολεμικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ.
  • Έξω οι βάσεις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, καμία νέα διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών.
  • Όχι στο παρανοϊκό κυνήγι των εξοπλισμών – λεφτά για την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, τις λαϊκές ανάγκες.
  • Όχι στα ματωμένα τείχη της ΕΕ στους πρόσφυγες που γεννούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η λεηλασία από τις πολυεθνικές.
  • Κάτω η κυβερνητική πολιτική της υποταγής των πάντων στα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – καμιά συναίνεση, καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική.
  • Ειρήνη και φιλία των λαών, όχι στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και τα πολεμικά σχέδια κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου