Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα: Πολύ ακριβό σπορ η Πολεμοκαπηλεία-εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη για τους Ισραηλινούς και υπόνοιες για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη;

Την ώρα λοιπόν που ακόμη 91 συνάνθρωποι μας έχαναν την ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού Πολυτέλεια...
Κόβοντας 900 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονταν στο Δήμιο Σύστημα Υγείας, το οποίο Ιδιωτικοποιείται..
Η εξωφρενική σύμβαση για την κατασκευή διεθνούς κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα από τα 1,3 δις απογειώνεται στα 1,8 δις.
Φταίει ο πληθωρισμός απαντά ο Υπουργός Άμυνας που το ήδη τρομερό ποσό αυξήθηκε κατά 500 εκατομμύρια!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν απαιτούν απαντήσεις.
Γιατί φαίνεται ότι η Πολεμοκαπηλεία της κυβέρνησης, η επιδίωξη τους να καταστήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις "Ισχυρή Δύναμη" στο πλαίσιο της Αρχιτεκτονικής Πολέμου των δυτικών ιμπεριαλιστικών κρατών είναι ένας πολύ απειλητικός στόχος. Απειλητικός καταρχήν για τον λαό μας απαιτώντας θυσίες σε χρήμα, σε πολύ χρήμα και πολύ αίμα.
Πολλοί μιλούν για Σκάνδαλο.
Υπάρχουν μομφές για τον Υπουργό Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Γιατί υπογράψατε με προκλητική αύξηση του κόστους –ακόμα και σε σύγκριση με τους αρχικούς δικούς σας   υπολογισμούς – τη Συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορία στην Καλαμάτα».
– Με ποια διαδικασία έγινε η σύγκριση των κατατεθειμένων προτάσεων;
– Γιατί δεν προχωρήσατε σε μια λύση απευθείας αγοράς των αναγκαίων πτητικών μέσων;
– Θα υπάρχει προκαταβολή μέσα στο 2021 που θα αυξήσει το κόστος πάνω από τα 1,647 δισ. ευρώ;
– Για ποιο λόγο αυξήθηκε το αρχικό συμφωνηθέν κόστος;
– Θα φέρετε προς έγκριση ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου το τελικό κείμενο της υπογραφείσας συμφωνίας;
– Θα δώσετε σαφείς εξηγήσεις, γιατί «εκπαραθυρώσατε» αιφνιδίως και αντικαταστήσατε τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ;

Τα ερωτήματα του ΚΙΝΑΛ:
1.Γιατί αυξήθηκε η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας;
2. Έχει τροποποιηθεί το πλαίσιο συνεργασίας με την Ισραηλινή εταιρεία και οι απαιτήσεις του προγράμματος;

Εντύπωση προκαλεί η σφοδρότητα της σύγκρουσης στη Βουλή και τα όσα ακραία ειπώθηκαν, τα  οποία παρουσιάστηκαν στο σαιτ Militaire στις 07/10/2021


Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που αναφέρθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Ο κ.Τσίπρας μίλησε για “σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως «όταν αναλάβαμε εμείς την κυβέρνηση η μόνο πρόταση ήταν μιας καναδικής εταιρείας ύψους 1,9 δισ. ευρώ» και «στην πορεία προέκυψε και η ισραηλινή εταιρεία οπότε και ξεκίνησε ο ανταγωνισμός, είχαμε διαδοχικές μειώσεις των προτάσεων και καταλήξαμε στο ύψος που συμφωνήθηκε». «Όταν πέρασε το πρόγραμμα, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μετά από 5ωρη συζήτηση και εφόσον δόθηκαν εξονυχιστικές εξηγήσεις για την κοστολόγηση, ξεκίνησε η κυρίως διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε στην τελική απόφαση και εσείς ισχυρίζεστε ότι είναι σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένη τιμή, που όμως είναι κατά τι μεγαλύτερη τής αρχικής διότι μπήκε η ρήτρα τιμαριθμικής προσαρμογής» προσέθεσε και υπογράμμισε πως «δεν είναι σκανδαλώδης παρέμβαση από το πουθενά, αλλά συνήθης πρακτική σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις» σημειώνοντας ότι «αυτή τη ρήτρα διαπραγματευόντουσαν, εάν έπαιρναν τη δουλειά, και οι Καναδοί».

Ο κ.Τσίπρας απάντησε σ΄ όσα είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος:

Κύριε Παναγιωτόπουλε, ήταν μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, εξαιρετικά συγκινητική η προσπάθειά σας. Όμως, ξέρετε καλά, την Καλαμάτα την γνωρίζω καλύτερα απ’ όσο νομίζετε –όχι την πόλη της Καλαμάτας, τη Συμφωνία της Καλαμάτας. Καλαματιανοί εδώ υπάρχουν πολλοί, εγώ δεν είμαι.

Τη Συμφωνία για την Καλαμάτα την γνωρίζω πάρα πολύ καλά, κύριε Παναγιωτόπουλε και κύριε Μητσοτάκη. Πάρα πολύ καλά! Διότι αντίστοιχες προσφορές, όχι τόσο φουσκωμένες όπως αυτή που επιλέξατε, είχαν έρθει και επί ημερών μας.

Και προσωπικά είχα δεχτεί εισηγήσεις και είχα απορρίψει μια λογική μιας υπέρμετρης σπατάλης, διότι είχα ταυτόχρονα και εισηγήσεις από το ΓΕΑ και από τον επικεφαλής τότε του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και αργότερα επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον κ. Χριστοδούλου, αλλά και από τον τότε γενικό επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον κ. Αποστολάκη, οι οποίοι μου έδωσαν φάκελο συγκεκριμένο με πρόταση που αφορούσε τη δυνατότητα, με εγχώριες δαπάνες και δυνάμεις, να μπορέσουμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Τη μισή αλήθεια είπατε λοιπόν, κύριε Παναγιωτόπουλε. Τη μισή αλήθεια είπατε!

Εξετάσαμε τότε κάθε πιθανό σενάριο και προσφορές, όπως διακρατικές συμφωνίες και προσφορές εταιρειών για αγορά leasing, αλλά και δική μας ανάπτυξη του Κέντρου και αγορά δική μας, ώστε να μας μείνουν και τα αεροπλάνα.

Το 2018 πετύχαμε να έχουμε προσφορές για leasing περί τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για είκοσι χρόνια –αυτό το οποίο πάτε εσείς τώρα στα 20 δισεκατομμύρια- συμπεριλαμβανομένης και της συντήρησης και του άλλου εκπαιδευτικού αεροσκάφους του Τ-6, που έχουμε είκοσι πέντε αεροσκάφη.

Τελικά, ενώ ο συνεχής ανταγωνισμός βελτίωνε τις προσφορές και τείναμε προς την πρόταση της δικής μας ανάπτυξης του Κέντρου και αγορά δική μας του αεροσκάφους που πρότειναν οι περισσότεροι ανταγωνιστές, δηλαδή το M-346 της ιταλικήςLeonardo, ήρθατε εσείς και τι κάνατε; Όλη την προηγούμενη συζήτηση την αγνοήσατε και αμέσως μετά από ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, το καλοκαίρι του 2020, εξαγγείλατε –πάλι εξωθεσμικά- συμφωνία leasing με ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία, την Elbit Systems, για είκοσι χρόνια με αρχικό κόστος τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που τώρα έχει φτάσει τα 1,849 δισεκατομμύρια και θα πάει πάνω από 2.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι η βαριά εμπροσθοβαρής επιβάρυνση στην πληρωμή. Θα πληρώσουμε 600 εκατομμύρια το 2022, το 2023 και το 2024 και αν με αμφισβητείτε, έχω εδώ τα σχετικά έγγραφα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και τι ακριβώς συνέβη; Με πρώτο έγγραφο –υπογραφής κ. Σκυλακάκη- υπογράφετε ότι θα δώσουμε τα τρία πρώτα χρόνια 389 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια μέρα υπογράφετε και δεύτερο έγγραφο για 202 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, δηλαδή σύνολο 592,24 εκατομμύρια ευρώ τα τρία πρώτα χρόνια. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Το 2022, το 2023 και το 2024 θα δώσουμε 600 εκατομμύρια ευρώ! Με 600 εκατομμύρια ευρώ για αγορά των Μ-346 της Leonardo, που το καθένα κάνει από 20 έως 25 εκατομμύρια ευρώ, θα είχαμε αγοράσει δέκα αεροσκάφη και θα είχαμε και όλο το κόστος συντήρησης των υπολοίπων Τ-6 και όλο το κόστος λειτουργίας, με τα λεφτά που θα δώσετε τα τρία πρώτα χρόνια, για να δώσετε τη δυνατότητα σε Ισραηλινούς να αγοράσουν τα αεροσκάφη και να μας τα κάνουν leasing και να βγάλουν σε βάθος εικοσαετίας 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μια υπέρβαση που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Καλαμάτα: ιδιωτικοποιούν τμήματα του Στρατού και παραχωρούν πανάκριβα συμβόλαια στο Ισραήλ
Την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ενημέρωσε χτες ο υπουργός Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων για την απόκτηση μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού «Μ-117» από τις ΗΠΑ, όπως και για την παραχώρηση του εκπαιδευτικού αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα στο κράτος – δολοφόνο, Ισραήλ. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 

«Διεθνές Εκπαιδευτικό Αεροπορικό Κέντρο»: Ένα πανάκριβο συμβόλαιο 1,4 ΔΙΣ Ευρώ για το Ισραήλ -NEOI OΡΟΙ στην Εκπαίδευση των Ιμπεριαλιστών Δολοφόνων
Σε πρόσφατη ανακοίνωση μας για το συγκεκριμένο ζήτημα περιγράψαμε τον τεράστιο ανταγωνισμό που εκτυλίσσεται γύρω από το «Διεθνές Εκπαιδευτικό Αεροπορικό Κέντρο» της Καλαμάτας μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Καναδά. 
Περιγράψαμε το πώς η κυβέρνηση της ΝΔ έπιασε το νήμα από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 
Τι γίνεται στην Καλαμάτα; Με πρόσχημα τον ελληνονο-τουρκικό ανταγωνισμό βιάζονται να κάνουν πολεμικές προμήθειες Δισεκατομμυρίων ευρώ! 

Όμως μπορούμε να βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα. 
Καταρχήν, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δώσει βάθος στην Στρατιωτική Συμμαχία της με το Ισραήλ, σταθεροποιώντας τον Άξονα του Πολέμου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ διαμέσου της Διπλωματίας των Εξοπλισμών. 
Το συγκεκριμένο συμβόλαιο των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το «Διεθνές Εκπαιδευτικό Αεροπορικό Κέντρο», συνοδεύει το πέρασμα της ΕΛΒΟ σε ισραηλινή εταιρεία, ενώ ολοένα συχνότερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαρροές για πολεμικά συμβόλαια που αφορούν την αντικατάσταση των στρατιωτικών τζιπ και το νέο «εθνικό τυφέκιο», ισραηλινής σχεδίασης τυφεκίων. 

Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα διαπιστώναμε την ιδιωτικοποίηση ενός τμήματος του σκληρού πυρήνα του κράτους Άμυνας/Ασφάλειας. Με τη μορφή της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) παραχωρείται το κέντρο εκπαίδευσης της ΠΑ σε ξένη πολυεθνική εταιρεία για 20 χρόνια και κόστος 1.4 δις ευρώ. Η εταιρεία προβλέπεται ότι θα προσφέρει εξομοιωτές, εκπαιδευτές, θα συντηρεί τα αεροσκάφη και θα διαθέσει πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά τζετ, σε σχέση με τα παλαιότερα «Τ-2 buckeye» της ελληνικής ΠΑ. 
Μιλιταριστές και εθνικιστές δε μπορούν να απαντήσουν το πώς ενώ το Υπουργείο Άμυνας διαφημίζει ότι οι Έλληνες πιλότοι είναι από τους καλύτερους χειριστές μαχητικών στο ΝΑΤΟ –εξαιτίας της μοναδικότητας της καθημερινής αναμέτρησης τους στο Αιγαίο σε αερομαχίες με τους Τούρκους πιλότους-, παραχωρεί την εκπαίδευση τους σε μια ισραηλινή εταιρεία [χώρα εκτός ΝΑΤΟ] και με εμπειρία από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς αμάχων στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη ή σε βομβαρδισμούς στην Συρία από την ασφάλεια του εναέριου χώρου του Λιβάνου! 

Τέλος, έχει σημασία να θίξουμε το γεγονός ότι ελάχιστη σχέση έχουν όλα αυτά με την «Άμυνα»! Το ελληνικό κράτος ευελπιστεί να προσελκύσει πιλότους ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών ώστε η Καλαμάτα να καταστεί ένα Διεθνές Κέντρο Πολεμικής Εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του. 
Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε μια ακόμη σαφή αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου της εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και στην προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων του.
Ξεπερνώντας τα όρια του αποκλειστικά εθνικού πλαισίου [βλέπε και τις συνεχείς Συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών και αμερικανικών, ισραηλινών και όχι μόνο δυνάμεων], ετοιμάζονται να εξυπηρετήσουν τους επιθετικούς-ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της εθνικής αστική τάξης, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σχηματισμών όπως το ΝΑΤΟ και των επιμέρους ευκαιριακών συναθροίσεων (Συμμαχία Προθύμων ενάντια στην Λιβύη). 
Διαμορφώνονται επομένως τα στάνταρ των επεμβάσεων, οι ενιαίες τακτικές-μέθοδοι για να επιτεθούν ενάντια στους λαούς επιβάλλοντας τα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου