Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Υπερδιπλασίασαν σε δύο χρόνια τα πλούτη τους οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο!

Η κρίση της πανδημίας από τον Μάρτιο το 2020 ως σήμερα δημιούργησε ευκαιρίες υπερδιπλασιασμού του πλούτου των 10 πλουσιότερων ανδρών στον πλανήτη και αύξησης της παγκόσμιας στρατιάς των πιο φτωχών ανθρώπων κατά 160 εκατομμύρια συμπεραίνει έκθεση της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam που δημοσιεύτηκε σήμερα με αφορμή τηλεδιάσκεψη του Διεθνούς Φόρουμ του Νταβός.

Η βρετανική ΜΚΟ εκτιμά πως ενώ ο πλούτος των πάμπλουτων υπερδιπλασιάστηκε, την ίδια περίοδο, τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν. Παράλληλα αυξήθηκαν οι οικονομικές, φυλετικές ανισότητες όπως και αυτές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι σημείωσε από την αρχή της πανδημίας covid-19 τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ, κατά 5 δισ. δολάρια, για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της τα 13,8 τρισ. δολάρια.

Μεταξύ των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ο Ιλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπερνάρ Αρνό της LVHM, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, o Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Λάρι Ελισον της Oracle.

Η βρετανική οργάνωση προτείνει να επιβληθεί στους 10 πάμπλουτους του πλανήτη ένας εφ΄άπαξ φόρος ώστε να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 800 δισ. δολάρια για την παραγωγή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες και την δημιουργία δημόσιων συστημάτων υγείας. Ζητά επίσης να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια κατά των κορονοϊών ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου