Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Καμία «εγγύηση ασφαλείας» και «εκτόνωση» με τις απαντήσεις προς τη Ρωσία

Με τις γραπτές απαντήσεις που επέδωσαν προχτές βράδυ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Ρωσία να μην προμηνύουν καμία εκτόνωση της αντιπαράθεσης γύρω από την Ουκρανία ούτε κάποια «εγγύηση ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη, συνεχίζονται η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι απειλές και οι πολύπλευρες διαπραγματεύσεις σε αυτό το φόντο.

Την ίδια ώρα, και οι δυο πλευρές «συμφωνούν» πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί ανά πάσα στιγμή.
Οι απαντήσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και το «δικαίωμα» παραπέρα επέκτασης στα ανατολικά

Οι απαντήσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, η αμερικανική απάντηση περιλαμβάνει: 
Πρώτον, λίστα με τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ και των εταίρων τους για ρωσικές ενέργειες που «υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα». 
Δεύτερον, άρνηση στο αίτημα να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, με τον ισχυρισμό ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επιλέξει τις συμμαχίες του. 
Τρίτον, μια λίστα με τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία στο έδαφος της αμοιβαιότητας, όπως έλεγχος εξοπλισμών, διαφάνεια και συντονισμός σε στρατιωτικά ζητήματα, «μείωση κινδύνου».

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι «όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει» και αναμένει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, η οποία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ενδέχεται να γίνει την επόμενη βδομάδα στη Γενεύη.

Παράλληλα και το ΝΑΤΟ επέδωσε τις απαντήσεις του στις ρωσικές αξιώσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας», με τον γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία «να απέχει από βίαιη συμπεριφορά, επιθετική ρητορική και κακόβουλες δραστηριότητες εναντίον των συμμάχων και άλλων εθνών. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όπου αναπτύσσονται χωρίς τη συγκατάθεση αυτών των χωρών, και όλα τα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις προσπάθειες διευθέτησης των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του “σχήματος της Νορμανδίας”».

Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε επαναλειτουργία των γραφείων Ρωσίας και ΝΑΤΟ σε Βρυξέλλες και Μόσχα, αντίστοιχα, χρήση των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας για αποφυγή κινδύνων κ.ά.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Οχι μέσω βίας ή απειλής βίας», αλλά το ΝΑΤΟ «προετοιμάζεται για το χειρότερο».
Συγκρατημένη η αντίδραση της Ρωσίας, εξετάζει επόμενες κινήσεις

Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον εκπρόσωπό του, Ντμ. Πεσκόφ, να επισημαίνει πως «χρειάζεται κάποιος χρόνος για να τις αναλύσουμε. Ας μη βιαζόμαστε με συμπεράσματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπήρξε βούληση να εξεταστούν οι ανησυχίες μας» και δεν υπάρχει «πολύ περιθώριο» για αισιοδοξία, ωστόσο «είναι προς το συμφέρον τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσιγκτον να συνεχίσουν τον διάλογο».

«Δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα» της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ, κυρίως στην Ουκρανία, όπως άλλωστε είχε δηλωθεί επανειλημμένα, αλλά «υπάρχει μια αντίδραση που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Μόσχας, με το ρωσικό ΥΠΕΞ και άλλα όργανα να προετοιμάζουν εναλλακτικές. Δημοσίευμα της ρωσικής «Kommersant», μάλιστα, υπενθυμίζει πως έχουν γίνει ήδη δύο προτάσεις στη ρωσική Βουλή προς τον Πούτιν. Το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» ζήτησε να παραδοθούν ρωσικά όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το ΚΚΡΟ ζητά η ρωσική κυβέρνηση να τις αναγνωρίσει ως αυτόνομες Δημοκρατίες. Οι προτάσεις αυτές δείχνουν «πόσο κρίσιμο είναι το πρόβλημα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πάντως, αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ «προειδοποίησε» πως «νέες “πυραυλικές κρίσεις” είναι αναπόφευκτες» αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μια αρχική κατανόηση. Οπως είπε, το ΝΑΤΟ έχει την ικανότητα να αναπτύξει γρήγορα πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους στη Ρωσία και παρέπεμψε στη ρωσική πρόταση, Ρωσία και Δύση να απέχουν από την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) που θα μπορούν να πλήξουν τα εδάφη τους.

Στα «στρατιωτικο-τεχνικά» μέτρα που εξετάζει η Ρωσία σε περίπτωση μη συμβιβασμού με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, δεν έχει αποκλείσει την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στα δυτικά σύνορά της.
Απειλές για κυρώσεις στον αγωγό «Nord Stream 2»

Με ένα «ευρύ φάσμα απαντήσεων, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού “Nord Stream 2″» σε περίπτωση «νέας επιθετικότητας» της Ρωσίας στην Ουκρανία, απείλησε στο μεταξύ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου ενώνει τη Ρωσία με τη βόρεια Γερμανία και εκκρεμεί η αδειοδότησή του για λειτουργία. Η παραπάνω αναφορά είναι από τις ελάχιστες φορές που η Γερμανία κάνει λόγο τόσο ξεκάθαρα για κυρώσεις στον αγωγό.

Είχαν προηγηθεί προχτές αντίστοιχες δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν οι ΗΠΑ έχουν λάβει τέτοιες διαβεβαιώσεις από τη Γερμανία: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής: Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο “Nord Stream 2” δεν θα προχωρήσει».

Ωστόσο, πρόσθεσε η Μπέρμποκ, δεν πρέπει «να κλείσουν οι πόρτες στην αποκλιμάκωση, που ανοίγουν ξανά τόσο διστακτικά», αναφερόμενη στην προχτεσινή συνάντηση διπλωματών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία) στο Παρίσι. Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σε δύο βδομάδες στο Βερολίνο.

«Η μεγαλύτερη απαίτηση που έχει η Μόσχα είναι η Ουκρανία να δεσμευθεί για απευθείας συνομιλίες με αντιπροσώπους της Ρωσίας στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, αντί να διαπραγματευθεί απευθείας με την ίδια τη Ρωσία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι «Δυτικοί» – και οι ΗΠΑ – έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν το «ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς», όπως προβλέπεται στις συμφωνίες του Μινσκ.
Το ΝΑΤΟ εξετάζει νέες αναπτύξεις στρατευμάτων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες στο ΝΑΤΟ για ενίσχυση των στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής ορισμένων στρατευμάτων στη Σλοβακία, σύμφωνα με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ, χωρίς να έχουν παρθεί ακόμη αποφάσεις.

Πηγές από τον τομέα της «Αμυνας» της Βρετανίας ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν «προσφορές» από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ για να ενισχυθεί η «ανατολική πτέρυγά του», από τα κράτη της Βαλτικής έως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η Βρετανία ενδέχεται να αναπτύξει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες στη Βαλτική, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ. Ηδη η Βρετανία ηγείται μιας ΝΑΤΟικής ομάδας μάχης στην Εσθονία με 900 στρατιώτες και έχει άλλους 150 που εδρεύουν στην Πολωνία υπό αμερικανική διοίκηση.

Σε αυτό το φόντο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, υπερασπίστηκε τις «λογικές ανησυχίες» της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη. Χωρίς να κατονομάζει το ΝΑΤΟ, εκτίμησε ότι «την περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί η ενίσχυση ή η επέκταση στρατιωτικών μπλοκ».

Τέλος, στις 7 Φλεβάρη, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου