Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Γυμναστήρια Yava: «Ασκήσεις» εργοδοτικής αυθαιρεσίας

▸ Άθλιες εργασιακές συνθήκες, απληρωσιά και εργοδοτική τρομοκρατία καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι στα γυμναστήρια Yava.

Τελευταία περίπτωση, όπως τονίζει η Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια, η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων τουλάχιστον στο κατάστημα του Νέου Ψυχικού, όπου το απόγευμα της Παρασκευής παραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση.

Ασυδοσία, αυθαιρεσία, τρομοκρατία. Με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφονται οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα γυμναστήρια Yava τα τελευταία χρόνια. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μπορεί να φτάσουν έως και τους πέντε μήνες ενώ η μη καταβολή των δώρων και των επιδομάτων αποτελεί συνήθης πρακτική της εργοδοσίας, η οποία αδιαφορεί ακόμη κι όταν οι υπάλληλοι την προειδοποιούν ότι θα καταφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Όπως περιγράφουν στο Πριν πρώην εργαζόμενοι των γυμναστηρίων, οι ιθύνοντες τους απαξιώνουν, τους ειρωνεύονται και το χειρότερο όλων τους απειλούν όταν παραπονιούνται για την εργασιακή κόλαση που βιώνουν.

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη και 12 ώρες την ημέρα, παρότι οι συμβάσεις τους προβλέπουν 8ωρη εργασία και ασφαλώς οι υπερωρίες τους δεν πληρώνονται ποτέ. Όσοι τολμούν να παραπονεθούν τους παροτρύνουν να παραιτηθούν ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους μιλάνε υποτιμητικά λέγοντάς τους ότι δεν αξίζουν καν τα χρήματα που τους δίνουν.

«Όταν υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές έλεγαν “εντάξει κι εσύ τι κάνεις, αξίζεις τα χρήματα νομίζεις”», καταγγέλλει πρώην εργαζόμενος που δούλευε δύο χρόνια σε γυμναστήριο της γνωστής αλυσίδας. «Τώρα θα δεις τι θα πάθεις, θα είμαι ο εφιάλτης σου, δεν θα βρεις πουθενά αλλού δουλειά», είναι μερικές από τις απειλές που ξεστομίζουν τα μεγάλα κεφάλια της επιχείρησης προς τους υπαλλήλους τους, όπως εξηγεί στο Πριν πρώην εργαζόμενη.

Στη γνωστή αλυσίδα οι συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενοι προβλέπουν πενθήμερη, 8ωρη εργασία, συνολικά 40 ώρες την εβδομάδα, ωστόσο όπως προκύπτει αυτό πολλές φορές ισχύει μόνο στα χαρτιά. «Ενώ μας είχαν πει να δουλεύουμε 40 ώρες όπως έλεγε η σύμβαση, δουλεύαμε 46. Δηλαδή έξι ώρες παραπάνω ενώ δουλεύαμε και το Σάββατο», επισημαίνει και τρίτη πρώην εργαζόμενη. Οι καταγγελίες δεν σταματούν όμως εδώ καθώς οι εργαζόμενοι έχουν γίνει μάρτυρες σε απροειδοποίητες μειώσεις και περικοπές σε συναδέλφους τους, ενώ πολλές φορές εξαναγκάζουν άτομα του προσωπικού να παραιτηθούν ώστε να μην τους απολύσουν και υποχρεωθούν να τους καταβάλουν αποζημιώσεις. «Δεν έχουν διστάσει μάλιστα να υπογράψουν και παραίτηση εργαζόμενης χωρίς εκείνη να το ξέρει», αναφέρει πρώην εργαζόμενη στο Πριν.

Παρά τις καταγγελίες δεν κινήθηκε αυτόφωρη διαδικασία για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων

Η κατάσταση μάλιστα ξέφυγε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς όπως εξηγούν το καλοκαίρι του 2020 η μισθοδοσία Μαΐου-Αυγούστου καταβλήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου με την πρόφαση ότι τώρα είναι οι προσφορές, υπάρχει τζίρος «και έναν μισθό μπορούμε να σας τον βάλουμε».

«Όταν ήρθε η πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο του 2020 και βγήκαμε σε αναστολή είχαμε να πληρωθούμε από τον Νοέμβριο. Είχαμε δηλαδή απλήρωτους Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη και το 15ημερο του Μαρτίου. Μάλιστα, όταν μας έβγαλαν σε αναστολή, μας έλεγαν ότι πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι προνόμιο που δουλεύουμε στα Yava και έχουμε ένσημα και μπορούμε να πάρουμε το κρατικό επίδομα της αναστολής», επισημαίνει πρώην εργαζόμενος.

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας έπειτα από καταγγελίες που έγιναν στην Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια για την μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι των Yava δεν έλαβαν το δώρο Χριστουγέννων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, που είχε οριστεί ως τελική ημερομηνία καταβολής του, ενώ δεν έχουν λάβει ούτε το επίδομα αδείας και βρίσκονται απλήρωτοι τουλάχιστον τους τελευταίους 2-3 μήνες, αφού ούτε ο κανονικός μισθός τους έχει καταβληθεί για το διάστημα αυτό.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε ανώνυμη καταγγελία με αποτέλεσμα να γίνει έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στο γυμναστήριο του Νέου Ψυχικού και να δοθεί παράταση μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου για την καταβολή του δώρου, αντί βέβαια να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου για την εργοδοσία, όπως ορίζεται από το νόμο για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Παρόλα αυτά η εργοδοσία δε θορυβήθηκε ιδιαίτερα, με την καταβολή του δώρου να γίνεται μέχρι στιγμής σε μερικούς μόνο από τους εργαζόμενους του καταστήματος στο Νέο Ψυχικό, ενώ στα υπόλοιπα γυμναστήρια δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος για το εάν πραγματοποιήθηκε ή όχι κανονικά η καταβολή του δώρου. Γι’ αυτό το λόγο η Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια επρόκειτο να διοργανώσει αργά το απόγευμα της Παρασκευής κινητοποίηση έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα της αλυσίδας.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου