Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Κενά στο ρωσικό σχέδιο εισβολής, 50% των δυνάμεων εμπλέκεται

Κενά στο ρωσικό σχέδιο εισβολής, 50% των δυνάμεων εμπλέκεται

Ταχύτερη πρόοδο στην ρωσική προέλαση ήλπιζε το Κρεμλίνο που όμως φέρεται να έχει ακόμα μεγάλες εφεδρείες. Η αντίσταση στο Κίεβο και γιατί το νότιο μέτωπο είναι αυτό που μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Τα δεδομένα στο πεδίο.

Τα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία φαίνεται να μην πηγαίνουν όπως θα ήθελε η Μόσχα λόγω της σκληρότερης από την αναμενόμενη αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις, παρά την συντριπτική διαφορά ισχύος που χωρίζει τις δυο πλευρές.

Πηγή που γνωρίζει τον ρωσικό σχεδιασμό είπε στο Bloomberg ότι ο ρωσικός στρατός ήλπιζε ταχύτερη πρόοδο. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιχείρησης και το υπουργείο Άμυνας αλλά υποστηρίζει ότι η εκστρατεία είναι επιτυχής.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τελευταία 24ωρα η Μόσχα έχει απογοητευτεί από την αργή πρόοδο, που προκλήθηκε από μια απροσδόκητα ισχυρή ουκρανική άμυνα και την αδυναμία να επιτύχει πλήρη αεροπορική κυριαρχία. Ωστόσο, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσεγγίζουν το Κίεβο εν μέσω σκληρών οδομαχιών το Σάββατο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής είχε δεσμεύσει μόνο το 50% της διαθέσιμης δύναμης πυρός της.

Αντικρούοντας το αφήγημα ότι η εισβολή σκόνταψε και ότι στοχεύει περιοχές που βρίσκονται άμαχοι ένας Ρώσος αξιωματούχος που γνωρίζει επίσης τον σχεδιασμό της εκστρατείας είπε ότι είναι σε καλό δρόμο και σχεδιάστηκε ειδικά για την αποφυγή μάχης στις πόλεις.

Το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης κινείται μεταξύ μίας και δύο εβδομάδων, αντί λίγων ημερών, μετά τις οποίες ο στρατός της Ουκρανίας θα πρέπει να συντριβεί και η κυβέρνησή της να αντικατασταθεί από έναν φιλικό προς τη Μόσχα σχήμα, είπε ο αξιωματούχος στο Bloomberg, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι η κατάληψη πόλεων, που θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες αμάχων δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Μια ταχεία επίθεση αυτού του είδους πρέπει να πατήσει γρήγορα πάνω στο αρχικό σοκ της εισβολής για να καταστεί σαφές ότι η αντίσταση είναι μάταιη, σημειώνει ο Pavel Felgenhauer, αναλυτής του Jamestown Foundation, Κάθε μέρα που συνεχίζεται η οργανωμένη άμυνα της Ουκρανίας, το ηθικό ανεβαίνει και μαζί ο αριθμός των ανθρώπων που παίρνουν τα όπλα ως εφεδρεία.

Αυτό έχει συνέπειες για την ικανότητα της Ρωσίας να επιβάλλει τον έλεγχο χωρίς να χρειάζεται να επιτεθεί σε αστικά κέντρα, σύμφωνα με τον Felgenhauer.

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική», επισημαίνει προσθέτοντας ότι ενώ η ουκρανική στρατιωτική κατάρρευση ή ένα πραξικόπημα παραμένει πιθανό ανά πάσα στιγμή, εν τέλει οι πόλεις θα πρέπει να καταληφθούν, ένα αναπόφευκτα αιματηρό έργο. «Το ρωσικό σχέδιο έχει πολλές τρύπες».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών:

Οι κύριοι άξονες προέλασης των ρωσικών δυνάμεων τις τελευταίες 24 ώρες επικεντρώθηκαν στο Κίεβο, τη βορειοανατολική Ουκρανία και τη νότια Ουκρανία. Ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις και στρατεύματα ειδικών δυνάμεων εμπλέκονται σε αστικό πόλεμο στο βορειοδυτικό Κίεβο, αλλά οι ρωσικές μηχανοκίνητες δυνάμεις δεν βρίσκονται ακόμη στην πρωτεύουσα. Οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία έχουν αλλάξει τους κύριους άξονες προέλασής τους από μια υποτιθέμενη κίνηση προς την Οδησσό για να επικεντρωθούν στην κίνηση προς τα βόρεια το Zaporizhie και τη νοτιοανατολική στροφή του ποταμού Dnipro και ανατολικά κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας προς τη Μαριούπολη.

Αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν στο να αποκόψουν μεγάλες συγκεντρώσεις των ουκρανικών δυνάμεων που εξακολουθούν να υπερασπίζονται την πρώην γραμμή επαφής μεταξύ της μη κατεχόμενης Ουκρανίας και του κατεχόμενου από τους φιλορώσους Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί στρατηγοί μπορεί σύντομα να κληθούν να λάβουν την οδυνηρή απόφαση να διατάξουν απόσυρση αυτών των δυνάμεων και την εκχώρηση μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής Ουκρανίας για να μην ρισκάρουν την περικύκλωση και την καταστροφή. Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι το θέμα.

Η ουκρανική αντίσταση παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματική και οι ρωσικές επιχειρήσεις ειδικά στον άξονα του Κιέβου δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν. Ετσι καταγράφονται σημαντικές ρωσικές αποτυχίες σε αυτόν τον άξονα. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν πολύ μεγαλύτερες και πιο ικανές από τον συμβατικό στρατό της Ουκρανίας και η ρωσική πρόοδος στη νότια Ουκρανία ενδέχεται να ανατρέψει την εικόνα σε ότι αφορά την άμυνα του Κιέβου και της βορειοανατολικής Ουκρανίας, εάν συνεχίσει ανεξέλεγκτα.
Βασικά στοιχεία
Η Ρωσία απέτυχε να περικυκλώσει και να απομονώσει το Κίεβο με τον συνδυασμό μηχανοκίνητων και αερομεταφερόμενων επιθέσεων, όπως είχε σαφώς σχεδιάσει να κάνει.
Οι ρωσικές κινήσεις στην ανατολική Ουκρανία παραμένουν κυρίως εστιασμένες στην καθήλωση της μεγάλης συγκέντρωσης των ουκρανικών συμβατικών δυνάμεων που είναι παραταγμένες κατά μήκος της προηγούμενης γραμμής επαφής στα ανατολικά, πιθανόν για να τις αποτρέψει από το να παρεμβαίνουν στις ρωσικές επιχειρήσεις στο Κίεβο και να διευκολύνουν την περικύκλωση και την καταστροφή τους.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την κρίσιμη πόλη Μπερντιάνσκ από τα δυτικά, απειλώντας να περικυκλώσουν τη Μαριούπολη και να καθηλώσουν τους υπερασπιστές της στην πόλη καθώς θα περικυκλώνονται.
Οι ρωσικές επιτυχίες στη νότια Ουκρανία είναι οι πιο επικίνδυνες και απειλούν να ανατρέψουν την επιτυχημένη άμυνα και οπισθοφυλακή της Ουκρανίας στα βόρεια και βορειοανατολικά.
Τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ζητήματα ηθικού και υλικοτεχνικής υποστήριξης, προβλέψιμες συνέπειες του κακού σχεδιασμού, συντονισμού και εκτέλεσης επιθέσεων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου