Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία – «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν» (φωτο)


Ήταν ένα διαφορετικό Σάββατο βραδάκι στο κέντρο της Αθήνας. Ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία δεν μπορούσε να μείνει χωρίς πρώτη απάντηση. Η ανάγκη να καταδικαστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο η εισβολή της Ρωσίας και τα σχέδια των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ που οδήγησαν στην έξαρση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών του κεφαλαίου, καταστρέφοντας τις ζωές των λαών μετατράπηκε σε διαδήλωση. Έτσι, εκατοντάδες νέες και νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι, συγκεντρώθηκαν μετά από καλέσματα φοιτητικών συλλόγων, αριστερών πολιτικών οργανώσεων και άλλων συλλογικοτήτων στα Προπύλαια για αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Κάλεσμα για άμεση απάντηση είχαν βγάλει το ΝΑΡ, η νΚΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα πανό με τα αντιπολεμικά συνθήματα σηκώθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Όταν πύκνωσε ο κόσμος ξεκίνησε η πορεία για τη βουλή.
«Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες, Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΕΕ οι μόνοι τρομοκράτες», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών», «Πούτιν και ΝΑΤΟ ακούστε το καλά, για τα συμφέροντά σας κανείς δεν πολεμά», «Εβδομήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες-πολέμοι-τρομοκρατία», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω οι βάσεις κι οι Αμερικανοί» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές.

Στην πορεία προπορεύτηκε το πανό των φοιτητικών συλλόγων, ακολουθούσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το μαζικό μπλοκ του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η Συνάντηση-Αναμέτρηση, η «Ροσινάντε» και άλλοι.


Ασφυκτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας, με πλήθος διμοιριών της ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ να περικλείουν την πορεία, με το πρόσχημα του να μείνει μία λωρίδα δρόμου ανοικτή. Η τρομοκρατία δεν πέρασε, τα αντιπολεμικά συνθήματα ακούστηκαν δυνατά και μαχητικά.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα και σε άλλες πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Εντυπωσιακό αντιπολεμικό πανό άνοιξαν οι οργανώσεις νΚΑ και ΝΑΡ στα Χανιά.


Χθες πραγματοποίησε μαζική πορεία από τη ρωσική στην αμερικανική πρεσβεία το ΚΚΕ. Σήμερα το μεσημέρι αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ από το Μοναστηράκι.

Στην Αθήνα κι άλλες πόλεις προγραμματίζονται νέες μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις την Τρίτη 1η Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου