«Χαστούκι» από New York Times για την υποκρισία της Δύσης: «Η Ευρώπη ανοίγει σε Ουκρανούς πρόσφυγες τις πόρτες που έκλεισε σε άλλους»
Σε χθεσινό δημοσίευμά τους οι New York Times αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που υποδέχονται τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά μέχρι χθες έδειχναν απροθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από άλλες περιοχές του κόσμου, είτε τους έκλειναν την πόρτα
Πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στο προσφυγικό καταλογίζουν οι New York Times σε κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι προσφέρονται σήμερα να υποδεχθούν εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έπραξαν το αντίθετο για τους κυνηγημένους των πολεμικών συρράξεων της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Την ώρα που ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, αναφέρει ότι ήδη 150.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα Ουκρανικά σύνορα οδεύοντας στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και αλλού, το ζήτημα της στάσης της ΕΕ απέναντι στο δράμα των προσφύγων επανέρχεται στην επικαιρότητα. Σε χθεσινό δημοσίευμά τους οι New York Times αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που υποδέχονται τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά μέχρι χθες έδειχναν απροθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από άλλες περιοχές του κόσμου, είτε τους έκλειναν την πόρτα.
Η αμερικανική εφημερίδα εστιάζει στην Πολωνία, όπου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάριουζ Καμίνσκι, διαβεβαίωσε ότι στη χώρα του θα παράσχει άσυλο σε όλους τους Ουκρανούς που οδηγούνται στην ξενιτιά «από τις βόμβες και τα τουφέκια των Ρώσων». Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει, όμως, ότι η πολωνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την κατασκευή τείχους το οποίο σχεδιάστηκε για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων από τη Μέση Ανατολή που έχουν εγκλωβιστεί τώρα στη Λευκορωσία.
Αντίστοιχες πρακτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών καταλογίζει το δημοσίευμα και στην Ουγγαρία όπου ο στρατός άνοιξε ήδη τα σύνορα για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο εθνικιστής πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν τους πρόσφυγες «απειλή» για τη χώρα του, ενώ η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί πως τοποθετούσε πρόσφυγες σε «κλουβιά» και τους στερούσε ακόμη και την τροφή.
«Διπλή στάση» για τους πρόσφυγες δείχνει, όμως, και η Αυστρία όπου ο καγκελάριος της χώρας, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ήδη πρόθυμος να δεχθεί τους κυνηγημένους της ρωσικής εισβολής. Η εφημερίδα υπενθυμίζει, όμως, ότι ο ίδιος ο κ. Νεχάμερ είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την χορήγηση ασύλου σε Αφγανούς που ζητούσαν καταφύγιο από τους Ταλιμπάν. Μάλιστα σε πρόσφατη δήλωσή του ο αυστριακός καγκελάριος διαχώρισε ευθέως τους πρόσφυγες του Αφγανιστάν από εκείνους της Ουκρανίας σημειώνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα «γειτονίας».
Εκτιμήσεις για εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία
Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι οργανισμοί υπολογίζουν σε εκατομμύρια τον αριθμό των προσφύγων που θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μίλησε για ενδεχόμενο να φτάσουν οι πρόσφυγες τα 4 εκατομμύρια ενώ η UNICEF κάνει λόγο μέχρι και για 5 εκατομμύρια. Αντίστοιχα η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπολογίζει ότι οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ενδέχεται να κυμανθούν από 1 έως 5 εκατομμύρια ενώ ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ, έχει αναφερθεί σε 3 έως 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη χώρα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου