Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Βρετανία: Σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας – Εξοπλίζει το Κίεβο αλλά..δεν δέχεται όλους τους πρόσφυγες

Βρετανία: Σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας – Εξοπλίζει το Κίεβο αλλά..δεν δέχεται όλους τους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός στην Βρετανία ,Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης τον Τζόνσον για την αντίσταση της Ουκρανίας στην εν εξελίξει ρωσική εισβολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τη στρατιωτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου που αποστέλλεται στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερη μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες». Ο Τζόνσον καταδίκασε τις «βάρβαρες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές» εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, «οι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα τις βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας εναντίον αθώων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 102 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, και 304 τραυματίστηκαν, από την έναρξη της εισβολής, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι «σημαντικά» υψηλότεροι.

Σε Πολωνία και Εσθονία ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Πολωνία και την Εσθονία αύριο Τρίτη, συγκάλεσε το πρωί το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά της Μόσχας, λέγοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «ένα κολοσσιαίο λάθος» και υποτίμησε τόσο την ουκρανική αντίσταση όσο και τη δυτική ενότητα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Αυτές οι βρετανικές κυρώσεις, οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα τον Ρώσο πρόεδρο και από σήμερα τη ρωσική κεντρική τράπεζα, «έχουν σχεδιαστεί για να ρίξουν το καθεστώς του Πούτιν», είπε ο εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις δηλώσεις ο εκπροσωπος, ο οποίος στη συνέχεια φάνηκε να ρίχνει τους τόνους, δήλωσε: «Δεν ψάχνουμε τίποτα όσον αφορά την αλλαγή καθεστώτος. Αυτό που είναι ξεκάθαρο εδώ είναι το πώς θα σταματήσουμε τη Ρωσία». Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε αργότερα ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά από μια σειρά έντονων ανταλλαγών μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου. Ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Πούτιν «δικτάτορα».

Σήμερα, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις έγινε ως αντίδραση στις δηλώσεις της επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Η τελευταία είχε δηλώσει την Κυριακή: «Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία, θα δούμε άλλες χώρες να απειλούνται, τα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Μολδαβία και αυτό μπορεί να καταλήξει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ».
«Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία»

Η Βρετανία συμβουλεύει τους πολίτες της να αποφύγουν «κάθε ταξίδι στη Ρωσία», μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η βρετανική διπλωματία.

«Συστήνουμε στο εξής την αποφυγή κάθε ταξιδιού στη Ρωσία», ανακοίνωσε μέσω Twitter το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «οι δυνατότητες των πτήσεων για την επιστροφή στη Βρετανία είναι περιορισμένες και η ρωσική οικονομία όλο και πιο ασταθής».

Κλείνουν τα λιμάνια της Βρετανίας για τα ρωσικά πλοία

Η Βρετανία διέταξε σήμερα τα λιμάνια της χώρας να μπλοκάρουν κάθε πλοίο που φέρει ρωσική σημαία ή πιστεύεται ότι είναι νηολογημένο, ανήκει ή ελέγχεται από οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με τη Ρωσία, καθώς ενίσχυσε την πίεση προς τη Μόσχα.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανέφερε σε επιστολή του προς όλα τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου ότι προετοιμάζονται περαιτέρω λεπτομερείς κυρώσεις κατά της ρωσικής ναυτιλίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο ναυτιλιακός κλάδος είναι θεμελιώδης για το διεθνές εμπόριο και πρέπει να παίξουμε τον ρόλο μας στον περιορισμό των οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας και να λογοδοτήσει η ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε στην επιστολή που αναρτήθηκε στο Twitter.

Ο Σαπς είπε ότι στα ρωσικά πλοία δεν επιτρέπεται πλέον ο ελλιμενισμός στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι οποιοδήποτε σκάφος πιστεύεται ότι ανήκει, ελέγχεται, ναυλώνεται ή λειτουργεί από οποιοδήποτε άτομο που συνδέεται με τη Ρωσία θα πρέπει να του αποκλείεται η είσοδος.

Οποιοδήποτε πλοίο που εκμεταλλεύεται ένα «κατονομαζόμενο άτομο» ή οποιοδήποτε πλοίο που φέρει τη ρωσική σημαία ή είναι νηολογημένο στη Ρωσία πρέπει επίσης να αποκλειστεί.

«Θα επιδιώξουμε να υποστηρίξουμε τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου στον εντοπισμό ρωσικών πλοίων εντός του πεδίου εφαρμογής των παραπάνω και θα επικοινωνήσουμε απευθείας με τα σχετικά λιμάνια όταν εντοπίζουμε πλοία που προορίζονται για λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των παραπάνω», συμπλήρωσε.
Δεν θα κλείσει το ρωσικό πρακτορείο RT στην Βρετανία

Μια απαγόρευση λειτουργίας στη Βρετανία στο κρατικής ιδιοκτησίας ρωσικό μέσο ενημέρωσης RT μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία απαγόρευση από τη Μόσχα κατά του BBC και άλλων μμε, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Η Βρετανία κατηγόρησε το RT ως εργαλείο εκστρατείας παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβει μέτρα εάν χρειαστεί, μετά την αναγνώριση των δύο αντάρτικων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το RT είναι ένας τρόπος για τη Μόσχα να ανταγωνιστεί την κυριαρχία παγκόσμιων εταιρειών μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, που η Μόσχα λέει ότι μεταδίδουν μια προκατελλειμένη οπτική του κόσμου.

«Εξετάζουμε τι μπορεί να κάνουμε με το RT, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αν απαγορεύσουμε το RT να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει στην απαγόρευση καναλιών όπως το BBC στη Ρωσία», είπε η Τρας στο κοινοβούλιο. «Και αυτό που θέλουμε είναι ότι επιθυμούμε ο ρωσικός πληθυσμός να ακούει την αλήθεια για το τι κάνει (ο Ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η Βρετανία δεν θα δεχθεί όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το Λονδίνο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει για να δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

«Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών», εξήγησε.

Η Βρετανία επικρίνεται για έλλειψη γενναιοδωρίας απέναντι στους Ουκρανούς που φεύγουν από τη χώρα τους. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να φέρουν στη χώρα στενούς συγγενείς τους που ζουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπό αυτήν την προϋπόθεση μπορούν να «βρουν καταφύγιο» στη Βρετανία περίπου 100.000 άνθρωποι.

Εάν οι συγγενείς «των Βρετανών» δεν πληρούν τα συνήθη κριτήρια (για να τους δοθεί βίζα) αλλά περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας, «θα τους δώσουμε την άδεια να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε η Πατέλ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους Βρετανούς και «σε κάθε μόνιμο κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου» να φέρει στη χώρα τους στενούς συγγενείς του.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική

Σφοδρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, με αφορμή μια ανακοίνωση του υφυπουργού Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ. Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του στο Twitter –η οποία στη συνέχεια κατέβηκε– ανέφερε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα ως εποχιακοί εργάτες.

Σήμερα η εφημερίδα Times δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία η υπουργός Εσωτερικών ρωτούσε μια οικογένεια Ουκρανών, σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αν είναι «διατεθειμένη να μαζεύει φρούτα» σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου