Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Gazprom: Νέα συμφωνία με την Κίνα για προμήθεια φυσικού αερίου

Gazprom: Νέα συμφωνία με την Κίνα για προμήθεια φυσικού αερίου
Υπεγράφη η σύμβαση για τον σχεδιασμό του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα
SHARE
OT.gr 
Την ώρα που η Δύση κόβει επενδυτικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έκανε ένα ακόμα βήμα προς μία δυνητικά ακόμα μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση για τον σχεδιασμό του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα.

Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, ο Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η νέα συμφωνία με την Κίνα θα επέτρεπε επίσης στην Gazprom να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά, επιτρέποντας ουσιαστικά στη Ρωσία να ανακατευθύνει φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάρτηση της Gazprom από την ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας παραμένουν ανεπηρέαστες σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η Ευρώπη διερευνά επιλογές για να απογαλακτιστεί από τις παραδόσεις της Gazprom.

Η Gazprom βρίσκεται σε συνομιλίες για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας εδώ και αρκετά χρόνια.

«Σήμερα, η σύμβαση σχεδιασμού έχει υπογραφεί, αυτό σημαίνει ότι το έργο έχει περάσει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, σχετικά με τη σύνδεση Soyuz Vostok, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα.

Το 2014, η Gazprom υπέγραψε συμφωνία 30 ετών, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απευθείας προμήθεια έως και 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου Power of Siberia , όπου οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα τέλη του 2019. Τους τελευταίους μήνες, όταν οι ροές της Gazprom προς την Ευρώπη περιορίστηκαν, οι ροές προς την Κίνα υπερέβαιναν τακτικά τον ημερήσιο όγκο των συμβολαίων .

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ρωσία κατέληξε σε μια μικρότερη συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα για 25ετείς άμεσες προμήθειες έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από κοιτάσματα στην Άπω Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου