Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Στρατηγικής σημασίας πόλη στο Ντονμπάς κατέλαβαν οι Ρώσοι

Στρατηγικής σημασίας πόλη στο Ντονμπάς κατέλαβαν οι Ρώσοι

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη του Ιζιούμ. Ρωσικό αποβατικό πλοίο σε λιμάνι που κατέλαβαν οι Ρώσοι χτύπησε η Ουκρανία. Η Γερμανία και η Βρετανία εξοπλίζουν τη χώρα. 
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι ο στρατός του ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης Ιζιούμ στην περιοχή του Χάρκοβο. Νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι οι μάχες στην πόλη συνεχίζονται. Η κατάληψη της πόλης θεωρείται ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια των Ρώσων να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στα ανατολικά μέτωπα.

Το Ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης την καταστροφή 13 εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων S-300 και Buk-M1 στο χωριό Danilovka στην περιοχή του Χάρκοβο καθώς και το αρχηγείο και την αποθήκη όπλων στο Bakhmut στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Τα μεγάλα μέτωπα

Στην περιφέρεια Ντόνετσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν από την πλευρά τους οι Ουκρανοί στρατηγοί. Στη περιφέρεια του Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000). Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, συμφωνήθηκαν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι την Πέμπτη, χωρίς καμία αναφορά για ασφαλή έξοδο από την πολιορκούμενη Μαριούπολη.
Φωτιά στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Το λιμάνι του Μπερντιάνσκ στην νοτιοανατολική Ουκρανία, το οποίο έχει καταληφθεί από τους Ρώσους φαίνεται να καίγεται, σύμφωνα με τοπικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και έναν ανώτερο σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. Η πόλη βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης.

Ο ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει πυκνούς καπνούς να αναβλύζουν από το λιμάνι. «Μια αποθήκη όπλων πυραύλων και πυροβολικού στο Μπερντιάνσκ που κατέχεται από τη Ρωσία», έγραψε δίπλα στην εικόνα.

Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης NEXTA TV ανέφερε ότι ενημερώθηκε ότι χτυπήθηκαν ρωσικά πλοία αλλά περίμενε επιβεβαίωση. Εν συνεχεία το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι.

«Το πλοίο μεταφοράς στρατευμάτων Orsk καταστράφηκε στο κατεχόμενο λιμάνι Μπερντιάνσκ. Δόξα στην Ουκρανία!», έγραψε το Πολεμικό Ναυτικό σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πλοίο αυτό μεταφοράς στρατευμάτων και υλικού ανήκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και ήταν το πρώτο ρωσικό πολεμικό πλοίο που έφτασε στο Μπερντιάνσκ στις 21 Μαρτίου.

«Η άφιξη αυτού του μεγάλου αποβατικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ είναι ένα σημαντικό γεγονός», είχε μεταδώσει το Zvezda. Το πλοίο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 1.500 τόνους φορτίου «αποβιβάζει κάτω από τα μάτια μας τεθωρακισμένα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή μας», είχε προσθέσει.
Προς το παρόν οι πληροφορίες για την καταστροφή του πλοίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο ρωσικός στρατός σπάνια κάνει ανακοινώσεις για τις απώλειες που υφίσταται.

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι εστιάζουν στα ανατολικά

Όπως δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 έως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. «Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να το κάνουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 έως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ, ανατολικά. Αφιερώνουν «πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/Ντόνετσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ», είπε.

«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών, «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

Στον νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε προχθές Τρίτη ούτε χθες Τετάρτη, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Κατασβέστηκαν 4 πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ

Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς. Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, πάντως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.

Ο κ. Γκρόσι είπε χθες πως συνεχίζει να ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στον ΔΟΑΕ να παρέχει τεχνική βοήθεια για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας και να στείλει ειδικούς του σε αυτά.
ΠΟΥ: 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων από το ξέσπασμα του πολέμου

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως έχει επαληθεύσει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Οι επιθέσεις αυτές, δύο ως τρεις καθημερινά, έχουν προκαλέσει 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς, συνόψισε ο διεθνής οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. «Ο ΠΟΥ καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις», τονίζεται στο κείμενο.

«Οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελούν ανατριχιαστικά συχνή τακτική πολέμου -καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας και, το χειρότερο, καταστρέφουν κάθε ελπίδα», σημείωσε το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Έπειτα από ένα μήνα πολέμου στην Ουκρανία, το ευρωπαϊκό παράρτημα του οργανισμού τόνισε ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι δραματικά περιορισμένη και η ανάγκη περίθαλψης τραυματιών αλλά και πασχόντων από χρόνιες ασθένειες είναι τεράστια.

Η καταστροφή των υποδομών υγείας και των αλυσίδων εφοδιασμού με φάρμακα και άλλο υλικό εγείρει σοβαρή απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους, προστίθεται στο κείμενο. Επισημαίνεται ακόμη πως ο ΠΟΥ υπολογίζει πως περίπου τα μισά φαρμακεία στην Ουκρανία έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, ενώ ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει με ταχύτητα το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων. Πολλοί υγειονομικοί είτε έχουν εκτοπιστεί είτε αδυνατούν να εργαστούν. Το σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια πίεση.

Ο πόλεμος παρέλυσε επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 καθώς και άλλων ασθενειών στην Ουκρανία, τόνισε ο ΠΟΥ. Μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και της 15ης Μαρτίου χορηγήθηκαν 175.000 εμβόλια κατά της Covid-19, έναντι των 50.000 εμβολιασμών που γίνονταν καθημερινά προτού αρχίσει η εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρότρυνε την περασμένη εβδομάδα να προσφέρεται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία πλήρες εμβολιαστικό σχήμα και αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19, εάν δεν έχουν πιστοποιητικό ανοσοποίησης.
Σε παγκόσμιες διαδηλώσεις καλεί ο Ζελένσκι

Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε ενότητα, προειδοποιώντας πως θα δει ποιος θα «πουληθεί» στις συνόδους στην Ευρώπη, όπου προετοιμάζονται σχέδια για σκλήρυνση των κυρώσεων και για το ΝΑΤΟ, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των περιορισμών στην ενέργεια.

Ο Ζελένσκι κάλεσε νωρίς σήμερα με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε. «Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε. «Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως η συμμαχία θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ανατολική Ευρώπη με ανάπτυξη τεσσάρων νέων μάχιμων μονάδων στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Την ίδια ώρα, η Δύση συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt.

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.

Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την «υψηλότερη προτεραιότητα» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η Βελτ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

«Όταν πήραμε την απόφαση να προμηθεύσουμε όπλα στην Ουκρανία, πήραμε έναν δρόμο που ελπίζω πως όλοι κατανοούσαν πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέπεια», τόνισε ο κ. Χάμπεκ στην εφημερίδα.

«Για μένα και το υπουργείο αυτό σημαίνει ότι ασφαλώς θα εγκρίνουμε όλες τις παραδόσεις όπλων στον συμφωνημένο διάδρομο. Αυτό θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου για σχόλια.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξώθησε τη Γερμανία να προχωρήσει σε ιστορική στροφή της πολιτικής της να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ, ανέφερε η Βελτ.

Χθες Τετάρτη η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι επιπλέον αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela από τα αποθέματα του στρατού της πάλαι ποτέ ΓΛΔ βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλες 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο κ. Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες, ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Το ΗΒ θα συνεργαστεί με τους συμμάχους (του) για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε.

Οι 6.000 αντιαρματικά θα αυξήσουν στις 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο.

«Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με μια επιλογή», έκρινε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. «Μπορούμε να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη φλόγα της ελευθερίας στην Ουκρανία, ή να διακινδυνεύσουμε να τη δούμε να σβήνει στην Ευρώπη και στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνησή του θα αποδεσμεύσει ακόμη 4,1 εκατ. λίρες για το World Service, τη διεθνή υπηρεσία του BBC, της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να «αγωνιστεί εναντίον της παραπληροφόρησης στη Ρωσία και στην Ουκρανία» και να παρασχεθεί υποστήριξη στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Σήμερα θα διεξαχθούν σύνοδος του NATO, σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που θα συμμετάσχει και στα τρία ραντεβού, διεμήνυσε ότι η Δύση θα υιοθετήσει «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας και θα «ενισχύσει» αυτές που επιβάλλονται ήδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa, AFP

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου