Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Κόμβος εφόρμησης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια η Αλεξανδρούπολη

Κόμβος εφόρμησης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια η Αλεξανδρούπολη
Πάνος Τσίκαλας

Σε νέα, στρατηγικής σημασίας νατοϊκή βάση στην Ελλάδα έχει μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της τελευταίας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2021.

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, εκατοντάδες στελέχη του στρατού των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στην πρωτεύουσα του Έβρου. Η γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα των Αμερικανών, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμη οδικώς, ακτοπλοϊκώς, αεροπορικώς και σιδηροδρομικώς, ενώ παρέχει γρήγορη έξοδο προς την ευρύτερη περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων.
Προ μηνών μάλιστα, στο πλαίσιο άσκησης Atlantic, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη –μέχρι στιγμής– μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού που αφορά την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων διαμέσου του συγκεκριμένου λιμένα, με τις τελικές περιοχές προορισμού των εξοπλισμών να βρίσκονται στα Βαλκάνια.
Ενδεικτικές των βλέψεων των ΗΠΑ στην περιοχή είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος στις 3 Δεκεμβρίου δήλωνε ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται στον κεντρικό άξονα της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στον βορρά της Ελλάδας, πέρα από τον ρόλο του ως βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», καθιστώντας σαφές ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Βαλκάνια για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Είναι βέβαιο πλέον ότι η εμπλοκή της χώρας στα ευρύτερα σχέδια του ΝΑΤΟ, με την ενεργό αξιοποίηση και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αναβαθμίζεται. Άλλωστε, είδαμε τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση της Ουκρανίας, ασχέτως εάν ο «απομονωμένος» Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον… πρόλαβε. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επενδυτική κινητικότητα γύρω από την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Αμερικανικές, ελληνικές και ρωσικών συμφερόντων προσφορές έχουν περάσει στη Β’ φάση του διαγωνισμού πώλησης.

Αυτά, την ίδια στιγμή που η εταιρεία Gastrade αναπτύσσει έργο πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που αναμένεται να αποσχολήσει έντονα το ευρωπαϊκό σκηνικό, λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και τη στροφή της ΕΕ σε εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου. Ο Τζέφρι Πάιατ έχει χαρακτηρίσει το έργο πλωτού Τερματικού Σταθμού ως «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την ενεργειακή ασφάλεια και το κλίμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, την Κυριακή 13 Μάρτη σωματεία, φορείς και πολιτικές οργανώσεις καλούν σε μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με προσυγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο Πάρκο Ανεξαρτησίας.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου