Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Ρώσος στρατηγός: Ποια είναι η τακτική μας στην Ουκρανία

Ρώσος στρατηγός: Ποια είναι η τακτική μας στην Ουκρανία

Πώς περιγράφει τη στρατηγική της χώρας που αποσκοπεί στην παράδοση των Ουκρανικών Δυνάμεων. Τα χτυπήματα στις στρατιωτικές υποδομές και τα «καζάνια».Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ένας απόστρατος αντιστράτηγος, ο Anatoly Khrulev, δίνει τη ρωσική οπτική για τη στρατηγική και τον τρόπο που αναπτύσσονται οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο Khrulev που μίλησε στο Gazeta.ru, το 2008 διοικούσε την 58η Στρατιά των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Νότια Οσετία, και αργότερα έγινε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμπχαζίας.

Ο στρατηγός υποστηρίζει τη ρωσική θέση ότι πρόκειται για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας προκειμένου να προστατεύσει τον άμαχο λαό του Ντονμπάς. Και αυτό το έργο εκτελεί τώρα ο ρωσικός στρατός. Δεν τέθηκαν συγκεκριμένες προθεσμίες, δεν ορίστηκαν ορόσημα που έπρεπε να επιτευχθούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Επιτελείο έχει ξεκάθαρα σχέδια για την επιχείρηση, αλλά για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτονται. Γιατί να δώσει στην αντίπαλη πλευρά ένα τέτοιο διαπραγματευτικό χαρτί;».

Πιστεύει ότι η έως τώρα προέλαση είναι ικανοποιητική: Είναι γνωστό ότι η ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, οι πόλεις Chernigov, Sumy, Kherson, Konotop και πολλές άλλες είναι εντελώς αποκλεισμένες. Είναι σημαντικό ότι πήραμε τον έλεγχο των πυρηνικών σταθμών του Τσερνομπίλ και της Ζαπορίζια - δεν τέθηκαν εκτός δράσης, αλλά ασφαλίστηκαν έναντι του κινδύνου δολιοφθοράς.

Ο στρατηγός επαναλαμβάνει τις κατηγορίες που εξαπέλυσε χθες ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι οι Ουκρανοί οχυρώνονται σε αστικά κέντρα και χρησιμοποιούν άμαχους ως ασπίδα. «Πρέπει να βγάλουμε τον εχθρό έξω από τον αστικό ιστό, να χρησιμοποιήσουμε παρακάμψεις και περικυκλώσεις, να δημιουργήσουμε τα λεγόμενα «καζάνια» και μετά να τον αναγκάσουμε να αφήσει τα όπλα. Αυτό παίρνει πολύ χρόνο».

«Ο στρατός προχωρά. Βγάλαμε νοκ άουτ συστήματα αεράμυνας, θέσεις πυραύλων και πυροβολικού, καταστρέφονται άρματα μάχης και τεθωρακισμένα. Διαφορετικά, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο ισχυρή αντίσταση. Είμαι βέβαιος ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών έκανε καλή δουλειά εκ των προτέρων, παρέχοντας στη διοίκηση όχι μόνο τις συντεταγμένες των στόχων, αλλά και της γενικής κατάστασης του ουκρανικού στρατού», δηλώνει.

«Οι πόλεις είναι αποκλεισμένες», ισχυρίζεται. «Διακόπτοντας την προμήθεια πυρομαχικών και εξοπλισμού, στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα είδος αποκλεισμού, η αντίπαλη πλευρά μένει χωρίς ενισχύσεις και αναγκάζεται να πετάξει λευκή σημαία. Η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να διακόψει τον ανεφοδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Παράλληλα δημιουργούνται διάδρομοι για τον άμαχο πληθυσμό ώστε να φύγει από την εμπόλεμη ζώνη».

Ο Khrulev κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί έγινε τώρα η επέμβαση. «Είναι ένα προληπτικό μέτρο. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος στόχος στην Ουκρανία είναι να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση, να δημιουργήσει μια εστία έντασης στην Ανατολική Ευρώπη. Η Ρωσία αντέδρασε σε αυτό και έλαβε μέτρα για να σταματήσει τη δημιουργία μιας στρατιωτικοποιημένης ζώνης στα σύνορά της. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για αντιπαράθεση με την Ουκρανία, αλλά για απάντηση σε απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Και λειτουργεί - οι ΗΠΑ δεν θέλουν να στέλνουν τα στρατεύματά τους στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου