Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Ποια είναι η Αχίλλειος Πτέρνα του ουκρανικού στρατού

Ποια είναι η Αχίλλειος Πτέρνα του ουκρανικού στρατού

Οι Ουκρανοί έχουν κατορθώσει ως τώρα να προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στη ρωσική επίθεση. Ποιες είναι οι δυο καθοριστικές προκλήσεις που θα πρέπει τώρα να ξεπεράσουν.
Είναι αδύνατο να αποκτήσει κανείς επιχειρησιακές πληροφορίες σχετικά με τον στρατό της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο φοβάται την αποκάλυψη πιθανών ευάλωτων σημείων.

Όμως το BBC επικοινώνησε με έναν ειδικό που τονίζει ότι ο ουκρανικός στρατός θα έρθει αντιμέτωπος με δύο σημαντικές προκλήσεις τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις έχουν κατορθώσει να επιβραδύνουν την επέλαση του ρωσικού στρατού.
Ο Νικ Ρέινολντς, αναλυτής στον τομέα του χερσαίου πολέμου στο think tank Rusi, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να αποτρέψει και τα δύο σενάρια - και παράλληλα να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις πόλεις της χώρας από τη ρωσική επίθεση.

Όπως επισημαίνει, υπάρχει ο κίνδυνος ρωσικά στρατεύματα να ανέβουν από τον Νότο και να έρθουν σε επαφή με τις ρωσικές δυνάμεις στο Βορρά. Εάν τα δύο μέτωπα συνδυαστούν σε ένα, θα απομονωθεί ο μεγάλος αριθμός ουκρανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν κατά μήκος της γραμμής σύγκρουσης στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) - όπου είναι συγκεντρωμένοι από το 2014.

«Αυτή τη στιγμή η ρωσική πρόοδος από τον Νότο είναι αργή. Αλλά ένας σημαντικός στόχος αυτών των επιχειρήσεων είναι ότι μπορούν να αποκόψουν την JFO [περιοχή Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία]. Αυτό θα απομονώσει σημαντικό ποσοστό του ουκρανικού στρατού».
Εξαντλούνται τα πυρομαχικά

Ο Ρέινολντς υπογραμμίζει επίσης ότι ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί επίσης να είναι κοντά στην εξάντληση των πυρομαχικών του. «Τα αποθέματα σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση στην αρχή του πολέμου επρόκειτο να διαρκέσουν δέκα ημέρες μάχης», λέει. «Πιθανότατα θα εξαντληθούν αρκετά σύντομα».

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι προμήθειες έχουν απoμείνει μετά επτά ημέρες, αλλά δεδομένης της έντασης των μαχών ο Ρέινολντς προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντέξει πολύ περισσότερο χωρίς νέα πυρομαχικά αεράμυνας και βλήματα πυροβολικού.

Η στρατιωτική βοήθεια που μεταφέρεται στην Ουκρανία πρέπει να ταξιδεύει μέσω ξηράς μετά την είσοδο στη χώρα, και αυτό σημαίνει αργό ταξίδι σε μεγάλες αποστάσεις.

«Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν τέτοιου είδους πυρομαχικά, θα βρίσκονται σε σοβαρή μειονεκτική θέση ακόμη περισσότερο από ό,τι είναι τώρα», εκτιμά ο Ρέινολντς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου