Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ποιες θα είναι οι επόμενες στρατιωτικών κινήσεις των Ρώσων στην Ουκρανία

Ποιες θα είναι οι επόμενες στρατιωτικών κινήσεις των Ρώσων στην Ουκρανία

Τα τρία βασικά μέτωπα των επιχειρήσεων και η στρατηγική της ρωσικής πλευράς μετά τα λάθη των πρώτων ημέρων. Η κίνηση για την περικύκλωση του Κιέβου και πώς αναμένεται να εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες 24-72 ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την ενίσχυση και τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων τους βόρεια και δυτικά του Κιέβου και εξαπολύουν μια κίνηση κατά της πρωτεύουσας που πιθανότατα στοχεύει στην περικύκλωση και τελικά την κατάληψη της, επισημαίνει το Αμερικανικό Κέντρο Πολεμικών Ερευνων.

Αυτή η προσπάθεια πιθανότατα θα επιταχυνθεί τις επόμενες 24-48 ώρες. Οι ρωσικές επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου είναι η κύρια προσπάθεια της Μόσχας. Τα ρωσικά στρατεύματα αναλαμβάνουν επίσης τρεις υποστηρικτικές προσπάθειες, μία για να καταλάβουν το Χάρκοβο, μία για να καταλάβουν τη Μαριούπολη και να εξασφαλίσουν τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει το Ροστόφ-ον-Ντον με την Κριμαία και μία για να εξασφαλίσουν τη Χερσώνα και να θέτουν προϋποθέσεις για μια οδήγηση δυτικά προς το Μικολάγιεβ και την Οδησσό (σ.σ. η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι την έχει ήδη καταλάβει).

Η ρωσική επίθεση στο Κίεβο πιθανότατα συνίσταται σε μια κύρια προσπάθεια που στοχεύει να περικυκλώσει την πόλη από τα δυτικά και μια προσπάθεια μετακίνησης κατά μήκος των αξόνων από το Chernihiv και το Sumy για να περικυκλωθεί το Κίεβο από τα ανατολικά. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιο πιθανό να επιδιώξουν την περικύκλωση παρά μια άμεση επίθεση στην πόλη.

Ο ρωσικός στρατός συνέχισε να χρησιμοποιεί βομβαρδισμούς περιοχής στην πόλη Χάρκοβο, αυξάνοντας δραματικά τις ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές και τις απώλειες αμάχων. Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις φαίνεται πιθανό να πραγματοποιήσουν άλλη μια μετωπική επίθεση στην πόλη από τα βορειοανατολικά αντί να επιχειρήσουν να τυλίξουν ή να περικυκλώσουν την πόλη (σ.σ. ήδη έγινε επιχείρηση αλεξιπτωτιστών στην πόλη).

Οι ρωσικές δυνάμεις στο νότο φαίνεται να κρατούν τις θέσεις τους νότια της Zaprozhya, μάχονται για να κερδίσουν ουκρανικές θέσεις στη Χερσώνα και να καταλάβουν την πόλη, και περικυκλώνουν τη Μαριούπολη για να θέσουν τις προϋποθέσεις για να την καταλάβουν. Οι ρωσικές επιχειρήσεις στο νότο δεν φαίνεται να αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την Οδησσό εντός των επόμενων 24 ωρών. Μια ρωσική κίνηση προς τα βόρεια μέσω ή κοντά στη Zaprozhya για να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται κατά μήκος της γραμμής επαφής φαίνεται επίσης πολύ απίθανη τις επόμενες 24-72 ώρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις λαμβάνουν τις απαραίτητες προμήθειες και ενισχύσεις που μπορεί να διευκολύνουν πολύ πιο γρήγορες και αποτελεσματικές επιχειρήσεις τις επόμενες 24-72 ώρες. Η ρωσική προσπάθεια γύρω από το Κίεβο παραμένει ανεπαρκώς οργανωμένη, ωστόσο, με στοιχεία πολλών διαφορετικών ταγμάτων να συνδυάζονται σε ό,τι φαίνεται να είναι ad hoc ομάδα, αντί ένα τμήμα που λειτουργεί κάτω από μόνιμο αρχηγείο συντάγματος ή ταξιαρχίας.

Τα αρχικά λάθη στη σύνθεση και οργάνωση της ρωσικής δύναμης στη Λευκορωσία και τη δυτική Ρωσία, τα οποία οδήγησαν σε ρωσικές υλικοτεχνικές και επιχειρησιακές αποτυχίες γύρω από το Κίεβο, θα είναι δύσκολο να διορθωθούν γρήγορα και πιθανότατα θα συνεχίσουν να προκαλούν τριβές και να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών επιχειρήσεων. Παραμένει πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πιθανή αποτελεσματική μαχητική ισχύς που θα προσφέρουν τα προστιθέμενα ρωσικά στρατεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου