Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Άρθρο καθηγητή της Νομικής για σύγκρουση με τους εχθρούς της δημοκρατίας που παραβιάζουν δικαιώματα. Εννοεί και ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία;

Άρθρο καθηγητή της Νομικής για σύγκρουση με τους εχθρούς της δημοκρατίας που παραβιάζουν δικαιώματα. 
Εννοεί και ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία;

Διαβάσαμε άρθρο του καθηγητή της νομικής σχολής του Παν. Αθηνών Αντώνη Καραμπατζού στα «Νέα» με τίτλο «Verharmlosung, ή χαϊδεύοντας τους λύκους» που επικρίνει την άποψη πως πρέπει να ακούμε, ενδεχομένως και να κατανοήσουμε αυταρχικά καθεστώτα που πορεύονται με τους δικούς τους όρους και πως ζητήματα αρχής και ιδίως προστασίας ατομικών και πολιτικών ελευθεριών πρέπει να υποχωρούν μπροστά στην ανάγκη διατήρησης ισορροπιών και αδιατάρακτων εμπορικών σχέσεων, οπότε αυτά δεν χρειάζεται να τα σηκώνουμε ψηλά στις διακρατικές ή διεθνείς σχέσεις.

Πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τον καθηγητή, η σύγκρουση με τους εχθρούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας να είναι διαρκής και πολυεπίπεδη, οπότε δεν μπορείς να συζητάς σοβαρά με ηγέτες που φυλακίζουν ή εξοντώνουν πολιτικούς αντιπάλους ή προωθούν αναθεωρητικές εδαφικές πολιτικές. Να πάψουν λοιπόν τα «φιλελεύθερα δημοκρατικά» κράτη να υποχωρούν μπροστά σε κράτη που παραβιάζουν δικαιώματα, χάριν της διατήρησης των παγκόσμιων οικονομικών ισορροπιών.

Ως παραδείγματα τέτοιων κρατών δίνει τη Ρωσία και την Τουρκία. Το δεχόμαστε. Όλο όμως αυτό καταλαμβάνει άραγε και κράτη όπως η Σαουδική Αραβία ή η χούντα της Αιγύπτου που δεν θα λέγαμε ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πολιτικούς αντιπάλους, με την πρώτη να ευθύνεται εκτός από τις παραβιάσεις στο εσωτερικό της για τη διαρκή δολοφονία του λαού της Υεμένης;

Καταλαμβάνει και κράτη όπως το Ισραήλ το οποίο μπορεί να έχει δημοκρατία αστικού τύπου, αλλά εποικίζει την Παλαιστίνη, ασκεί κατοχή και δολοφονεί επί δεκαετίες αμάχους εκεί, αλλά και σε άλλες γειτονικές περιοχές (π.χ. Λίβανος); 
Είναι «λύκος» το Ισραήλ;

Καταλαμβάνει τελικά τις ίδιες τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας που έχουν εισβάλει σε τόσες χώρες με πρόσχημα πάντα τον ανθρωπισμό σκοτώνοντας και ξεριζώνοντας οικογένειες και παιδιά; 
Καταλαμβάνει τελικά και την ίδια την Ελλάδα που μέχρι και ο ΟΗΕ αναφέρει πια πως παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων;

Ας πάμε όμως στα τρανταχτά παραδείγματα: Ισραήλ και Σαουδική Αραβία. Καλώς συνεργάζεται μαζί τους, ακόμα και στο στρατιωτικό τομέα, συνδράμοντάς τα, η φιλελεύθερη και δημοκρατική πάντα Ελλάδα με αυτά τα δύο κράτη. 
Το καταδικάζει; 
Είτε όχι επειδή τάχα δεν παραβιάζουν ωμά δικαιώματα αυτά τα δύο κράτη (μπορεί κανείς να το υποστηρίξει αυτό;), είτε όχι γιατί τους έχει το κράτος και οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας ανάγκη (αν υποστήριζε αυτό τότε θα έφασκε και θα αντέφασκε, αφού γράφει πως δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες πολιτικές για να μην διαταραχθούν οι οικονομικές ισορροπίες), είτε ναι κακώς συνεργάζεται και συμμαχεί ανοιχτά μαζί τους η Ελλάδα.
Οφείλει τότε ο αρθρογράφος να μας το πει και να πιέσει την Κυβέρνηση με ανάλογες παρεμβάσεις του προκειμένου να διακόψει τις σχέσεις αδιαφορώντας για το κόστος. 
Και είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε να πιέζουμε προκειμένου να διορθώσουμε τα δικά μας στραβά παρά των άλλων.

Μετά πάντως από δεκαετίες «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» από τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες νομίζουμε πως κάθε άνθρωπος οφείλει να προβληματιστεί τουλάχιστον για το αν προστάτεψαν τον κόσμο ή αντίθετα δημιούργησαν μεγαλύτερα δεινά (θάνατος, προσφυγιά). 
Η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ είναι διαλυμένα κράτη. 
Οφείλει να προβληματιστεί βέβαια και για το εάν όντως στόχος των πολέμων ήταν η προστασία των δικαιωμάτων.

Επίσης αυτή η «φιλελεύθερη δημοκρατία» τι οφείλει; 
Να προστατεύει μόνο τους πολίτες της (όχι βέβαια ότι το κάνει) κι ας γαζώνει τους υπόλοιπους λαούς του πλανήτη;
Αυτή η προστασία της δεν έχει ταξικό παρανομαστή;

Επειδή λοιπόν αυτό το «ανάγκη διατήρησης ισορροπιών και αδιατάρακτων εμπορικών σχέσεων» αναδεικνύει ακριβώς πως το πρόβλημα είναι ο καπιταλιστικός τρόπος λειτουργίας της οικονομίας, εμείς λέμε να τον αλλάξουμε. 
Να τους χαλάσουμε το παιχνίδι, προκειμένου να μην υπάρχουν ισορροπίες που «εξαναγκάζουν» σε ανοχή προς τέτοια καθεστώτα. 
Αν δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό, τουλάχιστον να πει: 
Όχι στη συμμαχία με τους φονιάδες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, όχι στους πολέμους των ΗΠΑ, και τελικά να διαλυθεί το ΝΑΤΟ που μόνο δεινά έχει φέρει στους λαούς. 
«Όσο συμβιβάζεσαι με το τέρας, τόσο περισσότερο του μοιάζεις» κλείνει. Συμφωνούμε.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου