Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Το «Ουκρανικό» ανοίγει ξανά τον φάκελο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Μια από τις πιο καθοριστικές διαστάσεις του Πολέμου στην Ουκρανία είναι το ενεργειακό ζήτημα.
Αφενός η προσπάθεια των ΗΠΑ να ματαιώσουν τον ρωσικό εφοδιασμό της ΕΕ και κυρίως να αχρηστεύσουν τον αγωγό NORTH STREAM 2 ώστε να αρπάξουν τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας ικανοποιώντας τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας. Μια εξάλιξη που συνδέεται με τις βλέψεις αναβάθμισης του ελληνικού κράτους ως ενεργειακού σταθμού καθώς μέσω της Αλεξανδρούπολης μεταφέρεται το σχιστοληθικό φυσικό αέριο των ΗΠΑ. Τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλσιτών τεράστια, αλλά και των Ελλήνων επιχειρηματιών που εμπλέκονται στους αγωγούς που εκκινούν από Αλεξανδρούπολη και Καβάλα!
Όμως όπως αποκαλύπτουν τα κείμενα που αναδημοσιεύουμε τόσο η ΕΕ, όσο και το ελληνικό αστικό κράτος προχωρούν στην συνολική ματαίωση της τροφοδοσίας τους από ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητηθούν άλλοι προμηθευτές και επιπλέον η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναζεσταίνει τα σενάρια εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Νότια Κρήτη.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση όλων αυτών των εξελίξεων που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.
Έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη Συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού κράτους. 
Η Συνδιαλλαγή-Μοιρασιά του ελέγχουν εναέριων χώρων και θαλάσσιων περασμάτων και η Συνδιαχείριση πιθανώς των ενεργειακών κοιτασμάτων γίνεται στην βάση των ανακατατάξεων του Δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΝΕΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας, που αποτελούν το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εγγράφεται και ο ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμός.
Ας λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις εξελίξεις      

Το «Ουκρανικό» ανοίγει ξανά τον φάκελο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, της ΕΔΕΥ και των ΕΛΠΕ
SHARE
Το φάκελο της έρευνας για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, βγάζει από το συρτάρι ξανά η κυβέρνηση μετά τις αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ενεργειακή επάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, σήμερα νωρίτερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρη Στεφάτου και του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προχώρησαν σε μία επισκόπηση της πορείας των ερευνών και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, στην επιδιωκόμενη προσπάθεια της Ε.Ε. και της Ελλάδας να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν πηγές, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί και μία αναδίπλωση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις έρευνες υδρογονανθράκων. Κάτι που είχε αποκαλύψει ο ΟΤ με δημοσίευμα του στις 17 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση είχε αρχίσει να πιάνει ξανά το νήμα… του project της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία αλλά τα τελευταία δραματικά γεγονότα επισπεύδουν τις εξελίξεις.

Τελευταία κίνηση που φανέρωσε την αλλαγή της στάσης που κρατούσε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος λόγω της έμφασης στην «πράσινη» ενέργεια, ήταν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε διάστημα δύο εβδομάδων τον περασμένο μήνα στις δύο παραχωρήσεις τους «Ιόνιο» και «block 10». Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα βρίσκονται στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους και τα ΕΛ.ΠΕ μίσθωσαν το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «SW COOK» για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών.

Τα κοιτάσματα της Κρήτης

Στο τραπέζι, λένε οι ίδιες πληροφορίες, μπήκαν και τα δύο πολλά υποσχόμενα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι παραχωρήσεις αυτές όπως και εκείνες του Ιονίου Πελάγους φέρονται να έχουν στόχους με πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΔΕΥ έχει κάνε γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν πιθανοί στόχοι που κρύβουν κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 250 δις. ευρώ.

Ως προς τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, αυτά έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Ωστόσο οι σεισμικές έρευνες που επρόκειτο να κάνουν το φετινό χειμώνα οι πετρελαϊκές έχουν μπλοκάρει στο ΣτΕ λόγω προσφυγών που έχουν κάνει οικολογικές οργανώσεις σε βάρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι έρευνες είναι στον «αέρα», καθώς για τέσσερις φορές σε διάστημα τριετίας έχει αναβληθεί στο ΣτΕ η εκδίκαση της υπόθεσης. Οπότε για την εκκίνηση τους αλλά κυρίως και για την παραμονή των δύο μεγάλων πολυεθνικών στην Ελλάδα απαιτείται ένα ισχυρό κυβερνητικό σινιάλο που να δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τις έρευνες φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Ενεργειακό μίγμα

Πέρα όμως από την προαναφερόμενη διευρυμένη συνάντηση για τους υδρογονάνθρακες υπήρχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια της αγοράς αλλά το θέμα της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει Plan B στην περίπτωση βίαιης διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα μας. Οι εναλλακτικές πηγές είναι το LNG που αποθηκεύεται στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP και η περαιτέρω αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Επίσης μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 1 GW θα γυρίσουν τις τουρμπίνες τους ώστε να καταναλώσουν πετρέλαιο αν αυτό χρειαστεί.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται οι Βρυξέλλες να κοινοποιήσουν σχέδιο για τις κινήσεις απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, χωρίς βέβαια να παρεκκλίνει από τους στόχους του Green Deal και την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.
Οι τιμές

Ο υπουργός ΠΕΝ ενημέρωσε, επίσης τον Πρωθυπουργό και για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έσπασε ρεκόρ εποχών αφού εκτοξεύτηκε στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh. Όσο ουσιαστικά είχε προειδοποιήσει και ο Ρώσος αξιωματούχος Μεντβέντεφ πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να προωθεί στις Βρυξέλλες την πρόταση της για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, ο οποίος θα συγκεντρώσει πόρους από την ΕΤΕπ και θα χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη με χαμηλότοκα δάνεια για πολιτικές: Είτε επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου είτε για την επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές ρεύματος με την παράλληλη επιδότηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής.

Στην κυβέρνηση ο πονοκέφαλος από το θέμα του ενεργειακού κόστους είναι δυνατός, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ. Αν οι τιμές του φυσικού αερίου TTF συνεχίσουν τη φρενήρη πορεία τότε τα 2,5 δις. ευρώ που θα δίνει σε επιδοτήσεις (με πόρους από τα δικαιώματα ρύπων) δεν θα αρκούν για τον περιορισμό αξιόλογου μέρους των αυξήσεων των τιμών. Θα χρειαστεί και η επιστράτευση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τότε είναι που οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατές, ενώ θα φτάσουν πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο…


Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης λόγω Ουκρανίας
H Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τις εισαγωγές LNG από τρίτες χώρες ώστε να ενισχύσουν την επάρκειά τους
SHARE


Σε ριζική αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για επάρκεια λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών. Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για σημαντική στροφή που μπορεί να αλλάξει για πάντα τον ενεργειακό χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο.

Το στοίχημα είναι μεγάλο. Η Ρωσία παράγει περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και τα τελευταία χρόνια προμηθεύει την Ευρώπη με σχεδόν το 40% των αναγκών για εισαγωγές φυσικού αερίου. Επίσης προμηθεύει την Ευρώπη με περισσότερο από το ένα τέταρτο του πετρελαίου που αγοράζει από το εξωτερικό. Η εξάρτηση από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Μόσχας και οι φόβοι για εκτόξευση των τιμών από μια πιθανή διακοπή των εξαγωγών έχουν καταστήσει μέχρι στιγμής δύσκολη την όλη προσπάθεια.

Το πρώτο μεγάλο χειροπιαστό βήμα προς κάποια ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση από τη Ρωσία το έκανε η Γερμανία, η οποία ετοιμάζεται τώρα να κατασκευάσει δύο σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ ταυτόχρονα προσανατολίζεται και στην επέκταση της χρήσης άνθρακα. Αυτό δήλωσε ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με τον οποίο τα εργοστάσια άνθρακα θα μπορούσαν να παρατείνουν τη λειτουργία τους. Ολα αυτά, με φόντο το «ναυάγιο» του εγχειρήματος για τον αγωγό Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας (…) και για να μην εξαρτόμαστε από ορισμένους προμηθευτές ενέργειας» ήταν τα λόγια του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δίνοντας τον σχετικό τόνο. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου της Ρωσίας. Σύμφωνα με στοιχεία του CNN, την ώρα που η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 35%-40% του φυσικού αερίου της, η Γερμανία βασίζεται στη Μόσχα για τις εισαγωγές άνω του 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Οι δύο τερματικοί σταθμοί LNG που θέλει να κατασκευάσει η Γερμανία θα μπορούν επίσης να διαχειρίζονται και πράσινες μορφές ενέργειας σύμφωνα με τον Σολτς. «Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων μάς έδειξαν ότι μια ενεργειακή πολιτική που βλέπει προς το μέλλον είναι καθοριστική για το κλίμα και την οικονομία μας, αλλά επίσης και για την ασφάλειά μας, και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δώσουμε ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όσο περισσότερα κάνουμε τόσο το καλύτερο» ήταν τα λόγια του.
Κινείται η ΕΕ

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ βρίσκονται σε συνεχή επαφή για να εξετάσουν τρόπους για να αντιμετωπίζονται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ανάλογα ενεργειακά σοκ που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες. Επίσης αποφασίστηκε επίσπευση του ανοίγματος του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Πολωνία και τη Λιθουανία, όπως ανακοίνωσε η πολωνική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Gaz System. Ο αγωγός αναμένεται τώρα ανοίξει το Μάιο, ενώ η έναρξή του ήταν προγραμματισμένη για το δεύτερο μισό του 2022.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί νέα εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Μετά το τέλος έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η αρμόδια επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας Μπάρμπαρα Πομπιλί ανέφεραν ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα και τα κράτη-μέλη θα μπορούν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις περιορισμού των επιπτώσεων.

Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητα των εναλλακτικών σχεδίων προμήθειας φυσικού αερίου των χωρών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου