Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ρώσοι επιστήμονες κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ρώσοι επιστήμονες κατά του πολέμου στην Ουκρανία
συλλογικό κείμενο

Η παρακάτω συλλογική επιστολή δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στις 24 Φεβρουαρίου, με 4.750 υπογραφές. Η συλλογή συνεχίζεται και εκτιμάται ότι μέχρι τώρα ο αριθμός θα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μετάφραση (από τα αγγλικά) Α.Γ.

Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι για επιστημονικά θέματα, διακηρύσσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις εχθροπραξίες που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας στο έδαφος της Ουκρανίας. Αυτό το μοιραίο βήμα οδηγεί σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και υπονομεύει τα θεμέλια του εδραιωμένου συστήματος διεθνούς ασφάλειας. Η ευθύνη για την έναρξη ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη ανήκει αποκλειστικά στη Ρωσία.

Δεν υπάρχει λογική δικαιολογία για αυτόν τον πόλεμο. Οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς ως πρόσχημα για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας. Ο πόλεμος εναντίον της είναι άδικος και ειλικρινά άνευ νοήματος.

Η Ουκρανία ήταν και παραμένει μια χώρα κοντινή σε μας. Πολλοί από εμάς έχουμε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους επιστήμονες που ζουν στην Ουκρανία. Οι πατεράδες, οι παππούδες και οι προπάπποι μας πολέμησαν μαζί ενάντια στο ναζισμό. Το να κηρύσσεται πόλεμος για χάρη των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που καθοδηγείται από αμφίβολες ιστορικοφιλοσοφικές φαντασιώσεις, είναι μια κυνική προδοσία της μνήμης τους.

Σεβόμαστε την ουκρανική πολιτεία, η οποία βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν πραγματικά. Αντιμετωπίζουμε την ευρωπαϊκή επιλογή των γειτόνων μας με κατανόηση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά.

Έχοντας εξαπολύσει τον πόλεμο, η Ρωσία καταδικάστηκε σε διεθνή απομόνωση, στη θέση μιας χώρας-παρία. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, οι επιστήμονες, δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε κανονικά τη δουλειά μας: σε τελευταία ανάλυση, η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας είναι αδιανόητη χωρίς πλήρη συνεργασία με συναδέλφους από άλλες χώρες. Η απομόνωση της Ρωσίας από τον κόσμο σημαίνει περαιτέρω πολιτιστική και τεχνολογική υποβάθμιση της χώρας μας σε μια θέση χωρίς καμία θετική προοπτική. Ο πόλεμος με την Ουκρανία είναι ένα βήμα προς το πουθενά.

Είναι πικρό για εμάς να συνειδητοποιούμε ότι η χώρα μας, μαζί με άλλες δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, που συνέβαλαν καθοριστικά στη νίκη επί του ναζισμού, έχει γίνει πλέον ο υποκινητής ενός νέου πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Απαιτούμε την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων που στρέφονται κατά της Ουκρανίας. Απαιτούμε σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού κράτους. Απαιτούμε ειρήνη για τις χώρες μας.

Ας κάνουμε επιστήμη, όχι πόλεμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου