Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
02:04
Τι αναφέρουν σουηδικές στρατιωτικές πηγές
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας δεν θέλησαν να σχολιάσουν την αποκάλυψη. Από την άλλη πλευρά η παραβίαση του εθνικού Εναέριου Χώρου ήταν μια σχεδιασμένη κίνηση αναφέρουν σουηδικές στρατιωτικές πηγές.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το περιστατικό.
Το αξιολογούμε ως συνειδητή ενέργεια. Κάτι που είναι πολύ σοβαρό, ειδικά καθώς είναι μια εμπόλεμη χώρα, λέει ο αρχηγός της Αεροπορίας Carl-Johan Edström.
Όταν ρωτήθηκε αν “θα μπορούσε να είχε γίνει εσφαλμένη πλοήγηση στο σχέδιο πτήσης των ρωσικών αεροσκαφών” ανέφερε:
“Αναλύσαμε το περιστατικό και είναι σαφές ότι δεν μπορώ να αποκλείσω εσφαλμένη πλοήγηση, αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν σκόπιμη πράξη. Παραβίασαν εσκεμμένα τα σύνορα της Σουηδία”.
Η παραβίαση του σουηδικού Εναέριου Χώρου διήρκεσε περίπου ένα λεπτό. Η σουηδική Αεροπορία έστειλε αμέσως δύο JAS 39 Gripen που τράβηξαν φωτογραφίες των ρωσικών μαχητικών.
Τότε ήταν που επιβεβαιώθηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικές βόμβες. Αναλυτές θεωρούν το περιστατικό ως έκφραση μιας ξεκάθαρης στρατηγικής εκ μέρους της Ρωσίας.
“Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη Σουηδία ότι έχουμε πυρηνικά όπλα και θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης τους” τόνισε ο Stefan Ring, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Στόχος το Γκότλαντ
Πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Σουηδία ανέπτυξε κορβέτες κλάσης Visby και επίγεια αντιπλοϊκά συστήματα στο νότιο τμήμα του Skåne. Πρόκειται για αντιπλοϊκούς πυραύλους Saab RBS-15. Ανάλογα με την έκδοση τους, “κλειδώνουν” μια περιοχή από 70 μέχρι 300 χιλιόμετρα.
Παράλληλα, οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις (Försvarsmakten) αύξησαν την παρουσία τους στη νότια ακτή της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκότλαντ – νότιου νησιού της Σουηδίας, καθώς και στη θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το σουηδικό Υπουργείο Άμυνας.
Το Σουηδικό νησάκι Γκότλαντ θεωρείται απαραίτητο για την άμυνα του ρωσικού θύλακα του Καλίνιγκραντ. Αρκετοί Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν δημοσίως την σπουδαιότητα του Γκότλαντ για την κυριαρχία στην Βαλτική και για την άμυνα του ρωσικού θύλακα.
Αν η Σουηδία μπει στο ΝΑΤΟ και μεταφερθούν στο Γκότλαντ αντιαεροπορικά συστήματα Patriot τότε ο ρωσικός θύλακας εγκλωβίζεται.
Άρα η μόνη λύση για την Μόσχα αν θέλει να αποτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι η κατάληψη του Γκότλαντ πάση θυσία… Έτσι θα προστατέψει το Καλίνιγκραντ.
Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη εξαπολύσει απειλές κατά της Σουηδίας κάνοντας λόγο για «πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα» εναντίον της σε περίπτωση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Δείτε βίντεο από την ρωσική τηλεόραση με στοχοποίηση του Γκότλαντ

Image

Image