Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Επιστρέφουν στη ν 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισα τα MQ-9 Reaper των ΗΠΑ: αποστολές πολέμου από την Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ 33,5 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ 110 Π.Μ.
Επιστρέφουν στη ν 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισα  τα MQ-9 Reaper των ΗΠΑ

Από την 110 Πτέρυγα Μάχης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας θα επιχειρούν τις επόμενες εβδομάδες UAV τύπου MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. 
Τα MQ-9 επιστρέφουν στη Λάρισα έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο, σε εγκαταστάσεις οι οποίες αναβαθμίζονται περαιτέρω στο πλαίσιο και της MDCA. 
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στη βάση συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η 110 Π.Μ. να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένες πλατφόρμες τώρα και στο μέλλον. 
Αν και η αποστολή των MQ-9 συνδέεται με την ανάγκη αποστολών επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου, η ακτίνα δράσης τους (1.850 χιλιόμετρα) επιτρέπει και τη χρήση τους για αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία), με σκοπό, βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. 
Για την Πολεμική Αεροπορία η παρουσία των MQ-9 έχει και μια περαιτέρω σημασία, καθώς ανάμεσα σε Αθήνα και Πεντάγωνο υφίσταται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των συγκεκριμένων UAV.

Το πρόγραμμα της Π.Α. στοχεύει στην αγορά μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) τριών UAV τύπου MQ-9 και ενός σταθμού διοίκησης που θα τα ελέγχει. 
Η αμερικανική αεροπορία συνήθως χρησιμοποιεί έξι MQ-9 ανά σταθμό διοίκησης, ωστόσο από την ελληνική πλευρά κρίνεται ότι τα τρία UAV αυτού του τύπου είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών επιτήρησης του εθνικού χώρου. 
Παράλληλα, πάντως, με το πρόγραμμα των MQ-9. το οποίο προχωρεί, υπάρχουν συζητήσεις και με το Ισραήλ για την προμήθεια ισραηλινών UAV. 
Συγκεκριμένα συζητείται η αγορά του πιο εξελιγμένου τύπου των Heron (MkII ή Heron-TP), τα οποία μπορεί να εκτελέσουν και επιθετικές αποστολές. 
Εως τώρα Heron που έχει υπενοικιάσει η Π.Α. επιχειρούν από τη Σκύρο.

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε το πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο πολεμικό Ορμητήριο των ΗΠΑ.
Τα συμφέροντα του ελληνικού αστικού κατεστημένου ταυτίζονται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και οι στρατιωτικοί τους προγραμματισμοί αλληλοδιαπλέκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου