Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Ουκρανία: Κέρδισε την Μάχη στο Χάρκοβο – Τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν

Οι δυνάμεις στην Ουκρανία «φαίνεται ότι κέρδισαν τη μάχη του Χάρκοβο», σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, σε αυτό που φαίνεται να είναι η ταχύτερη προέλασή τους από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Κίεβο και τα βορειοανατολικά πριν από έναν μήνα.

Σε άλλη μία «οπισθοδρόμηση» στους πολεμικούς στόχους του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναλυτές υποσητρίζουν ότι οι ρωσικές μονάδες δεν προσπάθησαν να κρατήσουν τις γραμμές τους ενάντια στα αντεπιτιθέμενα ουκρανικά στρατεύματα γύρω από την πόλη.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και μόλις 50 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, βρίσκεται υπό συνεχή ρωσικό βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ είπε στην τελευταία του αξιολόγηση για τη σύγκρουση ότι οι Ρώσοι φαινόταν να υποχωρούν και να θέλουν να αντικαταστήσουν τα δικά τους στρατεύματα με φιλορωσικές δυνάμεις ή και μισθοφόρους.

«Έτσι, η Ουκρανία φαίνεται να κέρδισε τη μάχη του Χάρκοβο», ανέφερε το ινστιτούτο. «Οι ουκρανικές δυνάμεις εμπόδισαν τα ρωσικά στρατεύματα να περικυκλώσουν, πόσο μάλλον να καταλάβουν το Χάρκοβο, και στη συνέχεια τους έδιωξαν από γύρω από την πόλη, όπως έκαναν με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπάθησαν να καταλάβουν το Κίεβο».

«Αναφορές από δυτικούς αξιωματούχους δείχνουν ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στη διεξαγωγή μιας τακτικής αποχώρησης και στην προτεραιότητα να επιστρέψουν οι Ρώσοι στην πατρίδα τους». Η Ουκρανία ελέγχει τώρα εδάφη που εκτείνονται μέχρι τον ποταμό Siverskyi Donets, περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης.
Η αποτυχημένη προσπάθεια διάσχισης της γέφυρας κατέστρεψε τα σχέδια των Ρώσων

«Μπαίνουμε σε μια νέα, μακρά φάση του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ, σε μια ανάρτηση στο Facebook το βράδυ της Παρασκευής, προβλέποντας «εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες» στη διάρκεια των οποίων είπε ότι η Ουκρανία θα είναι σε μεγάλο βαθμό μόνη ενάντια τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι βρετανικές υπηρεσίες άμυνας ανέφεραν ότι η Ρωσία έχασε «σημαντικά στοιχεία τεθωρακισμένων εξοπλισμών» και μία τακτική ομάδα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να διασχίσει έναν στρατηγικά σημαντικό ποταμό στο Ντονμπάς, στα νοτιοανατολικά του Χάρκοβο.

Ο Serhiy Haidai, κυβερνήτης της περιοχής Λουγκάνσκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν καθώς προσπάθησαν να διασχίσουν τον ποταμό Siverskyi Donets, χάνοντας εξοπλισμό και προσωπικό.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν εδάφη στο Ντονμπάς επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στο Σεβεροντόνετσκ, την πιο ανατολική πόλη που κρατούν οι ουκρανικές δυνάμεις – και οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να διασχίσουν τον ποταμό σε μια προσπάθεια να αποκόψουν την πόλη.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Πολέμου είπε ότι οι Ρώσοι «δεν έχουν σημειώσει πρόοδο» στην απόπειρα χερσαίας επίθεσης από το Ιζιούμ και ότι το Κρεμλίνο μπορεί να μην έχει αρκετά στρατεύματα για να ολοκληρώσει την περικύκλωση του Σεβεροντόνετσκ.

«Οι Ρώσοι μπορεί να μην έχουν αρκετή πρόσθετη μαχητική ισχύ για να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες και να συνεχίσουν την επίθεση σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση, αν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να προσπαθούν να το κάνουν», ανέφερε το ινστιτούτο.

Πηγή: Guardian / Φωτογραφία αρχείου Reuters


onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου