Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Τι δεν μας λένε για τις συνέπειες από την επιβολή των κυρώσεων κατά Ρωσίας

φωτ. αρχείου / PEXELS
Τι δεν μας λένε για τις συνέπειες από την επιβολή των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Ο οικονομικός πόλεμος είναι εξαιρετικό απίθανο να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου της Ουκρανίας, αλλά φαίνεται πιθανό να παράγει αποτελέσματα που θα βλάψουν την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική ατζέντα, ενώ θα πλήξουν περισσότερο τους φτωχούς του κόσμου. Ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης κατά της Ρωσίας θέτει σε κίνδυνο την ζωή στον κόσμο, όπως την ξέρουμε.

Από τον David C. Hendrickson

Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κρίσης της Ουκρανίας είναι ο τρόπος που έθεσε σε κίνδυνο τρία άλλα «παγκόσμια αγαθά»: τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή ασφάλεια και τη φτώχεια.

Υπό την ώθηση του συνολικού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού πολέμου κατά της Ρωσίας, όπως το περιέγραψε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, η Δύση δεσμεύεται τώρα σε μια σειρά μέτρων που απειλούν αυτούς άλλους στόχους, καθιστώντας τους δευτερεύοντες ή τριτογενείς πριν από την παντοδύναμη ανάγκη να γίνει ζημιά στη ρωσική οικονομία.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιταχύνθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς έχει διακόψει τις αποστολές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ο συνολικός οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας (TEWAR) φαίνεται ότι θα βαθύνει αυτές τις πολλαπλές κρίσεις, μετατρέποντας τις προσωρινές διακοπές σε σχεδόν μόνιμες «αναπηρίες».

Η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή θέτουν μια σειρά από προβλήματα που διαφέρουν πολύ από την παραδοσιακή γεωπολιτική και για τα οποία η παραδοσιακή γεωπολιτική ήταν ζωτικής σημασίας. Τεράστιες αλληλεξαρτήσεις τροφοδοτούν το θέμα. Η παραγωγή ενέργειας διψάει, συχνά εξαρτάται έντονα από το σπάνιο γλυκό νερό. Η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει ορισμένες περιοχές πολύ πιο επιρρεπείς στην ξηρασία ή τις σφοδρές καταιγίδες, που θα θέσουν σε κίνδυνο τις προμήθειες τροφίμων. Στη συνέχεια, επίσης, η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνδέεται στενά με τις τιμές των τροφίμων. Ιστορικά, η κρίση στον ένα τομέα σήμαινε κρίση στον άλλο.

Δεν υπήρξε πολιτική συναίνεση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης αυτής της τρομακτικής σειράς προβλημάτων. Η Δεξιά έπειθε όλο και περισσότερο τον κόσμο ότι η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα. Η Αριστερά, αντίθετα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες πετρελαίου ήταν οι κακές.

Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας τη μάστιγα και στους δύο, ορίζοντας τα εξής: ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτός και χρειάζεται προσοχή με ζήλο, αλλά οι προσπάθειες απαλλαγής της οικονομίας από τον άνθρακα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στενά στην ενεργειακή ασφάλεια, η οποία είναι σημαντική και για την εθνική ασφάλεια και την ευημερία των δισεκατομμυρίων πολιτών του κόσμου. Μια λογική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίζει και τα δύο. Το TEWAR απειλεί να εκτροχιάσει και τα δύο.

Το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο

Η μεγάλη δυνατότητα του TEWAR είναι να θέσει σε κίνδυνο τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και την ατζέντα της κλιματικής αλλαγής. Έχει ως επίκεντρο σήμερα τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση σχετικά με τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη.

Φωνές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπως η Διεθνής Ομάδα Εργασίας για τις Ρωσικές Κυρώσεις στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, θέλουν να θεσπίσουν «μια πλήρη απαγόρευση και εμπάργκο του ρωσικού αργού πετρελαίου, των προϊόντων πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, απαγορεύοντας τόσο τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές προς και από τον δημοκρατικό κόσμο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη διαρροή μέσω δευτερογενών κυρώσεων».

Η Γερμανία έχει πλέον δεσμευτεί να υποστηρίξει ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εάν συμφωνήσουν τα μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρει στη νέα της έκθεση για την ενέργεια «το τέλος της εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού είναι ρεαλιστικό». Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν πολύ πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του για μείωση στις ρωσικές εισαγωγές, αλλά φαίνεται να συμφωνεί με τον γενικό στόχο.

Το πόσο θα προχωρήσει η Δύση με τα σχέδια που έχει ανακοινώσει παραμένει υπό αμφισβήτηση. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκαν να υποστηρίζουν πλήρως τα σκληρά μέτρα στα αρχικά στάδια του εμπάργκο, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen σημείωσε στις 21 Απριλίου ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σκεφτόμαστε μια πλήρη ευρωπαϊκή απαγόρευση, για παράδειγμα, των εισαγωγών πετρελαίου».

Μια τέτοια απαγόρευση θα ανέβαζε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου «και, αντιθετικά, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει πολύ μικρό αρνητικό αντίκτυπο στη Ρωσία, επειδή αν και η Ρωσία μπορεί να εξάγει λιγότερες, η τιμή που παίρνει για τις εξαγωγές της θα ανέβαινε».φωτ, αρχείου

Οι παρατηρήσεις της Yellen συμπυκνώνουν με ωραίο τρόπο αυτό που έχει γίνει ο θεμελιώδης σκοπός της δυτικής πολιτικής, που είναι να βρει έναν τρόπο μείωσης των εσόδων της Ρωσίας «χωρίς να βλάψει ολόκληρο τον κόσμο μέσω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας». Αυτό το ιδανικό σενάριο, ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί. Σχεδόν κάθε πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Αμερικανική κυβέρνηση στη διπλωματία της για το πετρέλαιο έχει αποτύχει. Η ρωσική παραγωγή, σίγουρα, εκτιμάται ότι έχει πέσει από 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο σε 9,76 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι θα μειωθεί κατά ένα τέταρτο. Ωστόσο, οι επιδιωκόμενες αυξήσεις στην παγκόσμια προσφορά δεν έχουν υπάρξει. Η προσέγγιση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν ποικίλλει ανάλογα με τις περιστάσεις, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο: Απογοητευτικό! Δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία με τη Βενεζουέλα , η οποία ειδικεύεται στα στοιχεία ενεργητικού άνθρακα Subprime. Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν θα δεχτεί ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και προτιμά να συντονίζει την πολιτική του ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσία. Το Κατάρ έχει συμβάσεις LNG με την Ασία που είναι μακροπρόθεσμες και απαραβίαστες. Η προσδοκώμενη αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η οποία θα έφερνε επιπλέον 1 έως 1,5 mbd στην παγκόσμια αγορά, φαίνεται να έχει εμπλοκή.

Τις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε κατά 35%, αλλά στις 29 Απριλίου ήταν μόλις 14% πάνω από το επίπεδο που έφτασε στις 23 Φεβρουαρίου, την προηγούμενη ημέρα του πολέμου. Δύο οι παράγοντες: το ξαφνικό lockdown 400 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα που προκλήθηκε από τον ιό και η υποσχεθείσα απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου της Αμερικής (SPR).

Αυτά έχουν καταπνίξει το θηρίο μέχρι στιγμής, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Η προοπτική ενός πετρελαϊκού σοκ αυξάνεται όσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση επιτυγχάνουν τον πρωταρχικό τους στόχο να μειώσουν τα ρωσικά έσοδα. Στην πραγματικότητα, το αριστερό χέρι προσπαθεί να αντισταθμίσει αυτό που έκανε και κάνει το δεξί χέρι. Σε αυτόν τον διαγωνισμό, το δεξί χέρι φαίνεται να κερδίζει.

Η βραχυπρόθεσμη λύση της απελευθέρωσης 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το SPR θα βοηθήσει σίγουρα κατά το 2022. Τι γίνεται με το 2023, όταν το SPR έχει εξαντληθεί στο μισό; Ήταν ο κίνδυνος αναταραχών στον Περσικό Κόλπο που προκάλεσε εξαρχής τη δημιουργία του SPR. Με τις προοπτικές για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν να εξασθενούν, αυτός ο κίνδυνος έχει αυξηθεί, δεν έχει μειωθεί. Η αποτυχία αναβίωσης του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης αναπόφευκτα επαναφέρει τη δύναμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, παράπλευρη επίδραση της οποίας είναι η αυξημένη απειλή αντιποίνων στον τομέα του πετρελαίου. Η φετινή απελευθέρωση πετρελαίου αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια βραχυπρόθεσμα, αλλά μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια μόλις εξαντληθεί το SPR.

Η τιμή του πετρελαίου που προκύπτει από το κλείσιμο των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας, όπως ζητήθηκε από τους ειδικούς του Στάνφορντ, έχει εκτιμηθεί με διάφορους τρόπους από παρατηρητές. Ένας «φιλάνθρωπος», επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας σχιστολιθικού πετρελαίου, είπε στους Financial Times λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου ότι το πετρέλαιο θα ήταν 200 δολάρια το βαρέλι εάν διακοπούν οι ρωσικές εξαγωγές.

Ήταν υπέρ αυτού, από ηθικές αρχές. Υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες, φυσικά, η τιμή της μετοχής της εταιρείας του θα πετούσε όπως ένα Tesla σε έναν πύραυλο SpaceX. Άλλοι έχουν πει για την πιθανή τιμή του πετρελαίου, σε περίπτωση που η Ρωσία αποσυρθεί από την αγορά πετρελαίου, σε περισσότερα από 300 δολάρια το βαρέλι. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει, αλλά υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα: Όταν τα αραβικά κράτη μείωσαν τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 5% το 1973 και το 1974, το αποτέλεσμα ήταν μια σχεδόν τετραπλάσια αύξηση των τιμών.

Τα συμφέροντα του Παγκόσμιου Νότου φιγουράρουν στην ηθική λογιστική των υποστηρικτών των σκληρών κυρώσεων; Δεν θα φαίνεται έτσι. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη θέση της Ινδίας. Η Ινδία έκανε ένα διακανονισμό από ρούβλια σε ρουπίες για το ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση 20% σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές, αλλά μέχρι στιγμής οι ινδικές εισαγωγές ρωσικής ενέργειας αποτελούν μόνο το 1% έως 2% του συνόλου της. Η τιμή του πετρελαίου είναι μεγάλη υπόθεση για την Ινδία. Όπως σημείωσε ο Mihir Sharma στο India’s Business Standard «εάν το πετρέλαιο παραμείνει πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για μήνες, η ρουπία θα καταρρεύσει, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στα ύψη και η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών».

Επιδιώκοντας να αποκλείσει ρωσικές εξαγωγές από τις αγορές, η πολιτική των ΗΠΑ ενθαρρύνει έντονα τις ελλείψεις πετρελαίου και τις αυξήσεις των τιμών. Σε ένα έθνος 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, αυτό μπορεί να αποδειχθεί η πιο επιτακτική ανησυχία από το να μπούμε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως παροτρύνθηκαν οι ηγέτες της Ινδίας να κάνουν από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόχλευση με την Ινδία και ενδέχεται να κάνουν το Δελχί να λυγίσει μπρος στη θέλησή τους από ορισμένες απόψεις, αλλά είναι εύκολο να κατανοήσουμε τη δυσαρέσκεια που σιγοβράζει. Σχεδόν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη θα εισάγει πολύ περισσότερη ενέργεια από τη Ρωσία απ’ ό,τι η Ινδία. Γιατί τότε να ζει η Ινδία υπό την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων; Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν την Ινδία να αναπτύξει στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν, τη φθηνότερη πηγή φυσικού αερίου.

Αλλά στο παιχνίδι της γεωπολιτικής των αγωγών τα τελευταία τριάντα χρόνια, ο βασικός στόχος των ΗΠΑ ήταν να αποτρέψει, πρώτον, οτιδήποτε θα ωφελούσε το Ιράν και δεύτερον, οτιδήποτε θα ωφελούσε τη Ρωσία. Η μόνη σταθερά στην πολιτική των ΗΠΑ είναι ότι τα ενεργειακά συμφέροντα της Ινδίας θυσιάστηκαν για τους γεωπολιτικούς στόχους της Αμερικής, αν και η Ρωσία έχει τώρα παραδόξως ξεπεράσει το Ιράν ως το έθνος στο οποίο επιβλήθηκαν οι περισσότερες κυρώσεις.

Εν πάση περιπτώσει, ένα σημείο φαίνεται ξεκάθαρο: όσο περισσότερο η δυτική πολιτική πλησιάζει στη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου που πιέζονται από τα γεράκια, τόσο πιο επικίνδυνο είναι το αποτέλεσμα για τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.

Πόνοι αερίων

Ο τρόπος με τον οποίο η γεωπολιτική υπερισχύει τόσο της ενεργειακής ασφάλειας όσο και της κλιματικής ατζέντας εμφανίζεται ιδιαίτερα στη διαμάχη για τις γερμανικές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή ανάμεσα σε ένα βάναυσο πλήγμα στις βασικές της βιομηχανίες και στην επιδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής, που υπολογίζεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Το δράμα για το εάν η Ευρώπη θα συμμορφωθεί με τους όρους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που απαιτούν πληρωμή σε ρούβλια, έφερε σε άλλη πίστα η απόφαση της Ρωσίας στις 27 Απριλίου να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Το chicken game είναι πιθανό να συνεχιστεί. Ακόμη και αν επιτευχθεί μια προσωρινή επίλυση, μια καταστροφική σύγκρουση τόσο για τη Ρωσία όσο και για την ΕΕ θα παραμείνει ως μόνιμη πιθανότητα.

Σπάνια σημειώνεται στη δημόσια συζήτηση ότι το ρωσικό αέριο είναι προφανώς η πιο λογική επιλογή για την Ευρώπη τόσο από τη σκοπιά της ατζέντας για το κλίμα όσο και της ενεργειακής ασφάλειας. Όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ πιο δαπανηρές και, εάν οι μειώσεις στην κατανάλωση εφαρμοστούν ξαφνικά, αποτελούν θανάσιμη απειλή για τη γερμανική βιομηχανία.

Η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή και οι δύο χώρες δεν συμμορφώθηκαν με τους όρους πληρωμής που όρισε ο Πούτιν νωρίτερα τον Απρίλιο. Οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι περίπλοκες, αλλά το βασικό ζήτημα είναι απλό. Σκοπεύει η Ευρώπη να πληρώσει για το φυσικό αέριο που λαμβάνει από τη Ρωσία με τρόπο που να θέτει τα έσοδα στα ρωσικά χέρια;

Από τη στιγμή που η Δύση πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας -τα οποία αντιπροσώπευαν, στην πραγματικότητα, τα χρήματα που είχαν καταβληθεί στη Ρωσία για εξαγωγές ενέργειας την περασμένη δεκαετία- δεν υπήρχε περίπτωση η Ρωσία να δεχόταν μια συμφωνία μεσεγγύησης, καθώς αυτό θα υπόκεινται σε παρούσες και μελλοντικές πληρωμές για κατάσχεση. Ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν ανοίξει τους απαιτούμενους λογαριασμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ανακοίνωσε στις 28 Απριλίου ότι «η συμμόρφωση με το διάταγμα [του Πούτιν] αποτελεί παράβαση των κυρώσεων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λαμβάνει αυτά τα μέτρα με σκοπό τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Θυσιάζει την ενεργειακή ασφάλεια με σκοπό να βλάψει τη ρωσική οικονομία και τη ρωσική πολεμική μηχανή. Δεν πρόκειται για περίπτωση που ο παραγωγός αρνείται να πουλήσει, αλλά για τον καταναλωτή που δεν θέλει να πληρώσει – μια περίεργη αντιστροφή των τρόπων με τους οποίους θεωρούνταν προηγουμένως η εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Στο παρελθόν, ο φόβος ήταν πάντα ότι ο εξαγωγέας θα κόψει τις εξαγωγές, όχι ότι ο εισαγωγέας θα έκοβε τις εισαγωγές. Αυτό δημιουργεί την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα προχωρήσει πραγματικά σε μια πορεία που θα «ζημιώσει μαζικά» την εγχώρια βιομηχανία της και θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο (τι αντικαθιστά το λίπασμα που παράγεται από φυσικό αέριο από γερμανικές εταιρείες;), αλλά η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση για να κάνει ακριβώς αυτό.

Υπάρχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις τόσο για την ατζέντα για το κλίμα όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν εξήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως φυσικού αερίου στην ΕΕ, με τη Γερμανία μακράν τον μεγαλύτερο πελάτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί να προσθέσουν 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, αλλά η πηγή του φυσικού αερίου και το τι μετράει ως σημείο αναφοράς είναι ασαφή.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν ότι υπάρχει μικρή δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ από τώρα έως το 2025. Μακροπρόθεσμα, η EC υποσχέθηκε να εξασφαλίσει, «μέχρι το 2030 τουλάχιστον, τη ζήτηση για περίπου 50 bcm/έτος επιπλέον LNG ΗΠΑ».

Μια τέτοια δέσμευση θα απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις LNG, πλωτές και σταθερές, και θα συνέδεε την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου της Αμερικής με την Ευρώπη, σε βάρος των καταναλωτών των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πολύ μεγάλο -κρυφό κόστος που αποκρύπτεται εντελώς στη δημόσια συζήτηση για τις κυρώσεις- καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σήμερα (στα $30 ανά mcf ή 1.000 κυβικά πόδια) είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από τις μέσες τιμές των ΗΠΑ (στα $7,50 mcf).

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή υπόσχεση να διασφαλίσει τη απαίτηση για 50 bcm/έτος μόνο μέχρι το 2030 θέτει υπό αμφισβήτηση τον οικονομικό ορθολογισμό τέτοιων τεράστιων επενδύσεων, οι οποίες απαιτούν μακροπρόθεσμες συμβάσεις, τουλάχιστον 20 ετών για να είναι βιώσιμες.

Η έντονη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου το 2021, οφείλεται εν μέρει στο πρόωρο κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων – επίσης μια άστοχη απόφαση από την άποψη του κλίματος – αλλά κυρίως στη γεωγραφική εγγύτητα και την ανάγκη για ενέργεια.

Το φυσικό αέριο λειτουργεί καλύτερα από τον άνθρακα ή την πυρηνική ενέργεια για να λύσει το πρόβλημα διαλείπουσας λειτουργίας που δημιουργείται από αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Αλλά όσο λιγότερο αέριο υπάρχει, τόσο περισσότερος άνθρακας θα καίγεται, ειδικά εάν η ενεργειακή μετάβαση αναγκαστεί υπό τους κραδασμούς της τροφοδοσίας όπως επίκειται.

Η αντικατάσταση του Ρωσικού αερίου με LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι μια λύση από την άποψη των εκπομπών αερίων, αλλά η αντιμετώπιση του προηγούμενου προβλήματος, μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία με την πάροδο του χρόνου, θα ήταν πολύ λιγότερο δαπανηρή και πιο φιλική προς το κλίμα από την κατασκευή μιας νέας υποδομής LNG στην Ευρώπη. Αυτό σκέφτηκαν οι ηγέτες της ΕΕ το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ τους πίεζε για να αγοράσουν περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ. Προφανώς, τώρα είναι «όλοι μέσα».
φωτ. αρχείου / PEXELS

Από την άποψη της προοπτικής του πλανήτη, η ιδέα ότι η Γερμανία θα πρέπει να καλυφθεί με ηλιακά πάνελ και ότι οι περιοχές του Ισημερινού θα πρέπει να καίνε άνθρακα δεν υπολογίζεται, αλλά το αποτέλεσμα του σχεδίου ΗΠΑ-ΕΚ ενθαρρύνει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Εάν η Ευρώπη εισέλθει δυναμικά στην αγορά LNG, θα απέκλειε τις αναπτυσσόμενες χώρες από αυτήν την αγορά. Η λογική εναλλακτική τους είναι να καίνε περισσότερο άνθρακα μακροπρόθεσμα, όπως κάνει η Ευρώπη βραχυπρόθεσμα. Σημειώστε, επίσης, ότι για να κατασκευάσει υποδομές για ηλιακή ενέργεια εκτός αποφεύγονας υπέρογκο κόστος, η Γερμανία θα πρέπει να βασιστεί σε προμηθευτές από την Κίνα, η οποία παράγει περισσότερο από το 60% των ηλιακών συλλεκτών παγκοσμίως.

Στον πραγματικό κόσμο, ούτε οι στόχοι της ενεργειακής ασφάλειας ούτε οι κλιματικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν εκτός εάν καθεστώτα που θεωρούνται δεσποτικά ή απεχθή από ορισμένες απόψεις αποτελούν μέρος της λύσης. Αυτή είναι μια ανεπιθύμητη πραγματικότητα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Την τελευταία δεκαετία, στο επίκεντρο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ήταν το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα. Το καθένα, όπως λέγαμε, έγινε διαδοχικά για ένα διάστημα η μεγαλύτερη απειλή ή υπέστη την μεγαλύτερη ηθική ανησυχία.

Για το Ιράν, ήταν η απειλή που αποτελούσε το υποτιθέμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του απέναντι στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για την Κίνα, τα στρατόπεδα εργασίας σκλάβων στο Xinjiang.

Για τη Ρωσία, η επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας.

Στην πορεία, η ηθική αποστροφή προς τη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι (οι δραστηριότητές της στην Υεμένη γενικά προκαλούν πολύ λιγότερη προσοχή) – ιδού μια μορφή γεωπολιτικής αποφυγής κυρώσεων.

Αλλά αποδεικνύεται ότι το να αποβάλεις όλους είναι ανέφικτο επειδή οδηγεί σε αυτοτραυματισμό. Επομένως η ηθική αγανάκτηση που υπήρχε στο μπροστινό μέρος τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να τεθεί στο πίσω μέρος τώρα.

Στην πραγματικότητα, η νέα σκληρή γραμμή ενάντια στον εχθρό «νούμερο ένα» σημαίνει στην πράξη μια μαλακή γραμμή προς τους εχθρούς δύο, τρία και τέσσερα. Τι μπερδεμένους ιστούς υφαίνουμε επιδιώκοντας να ανατάξουμε την παγκόσμια οικονομία μέσω μαζικών οικονομικών κυρώσεων…

Τα αδιέξοδα είναι εδώ

Το TEWAR προσβλέπει σε μια μεγάλης κλίμακας αναπροσανατολισμό του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας προκειμένου να τιμωρήσει τη Ρωσία. Φαίνεται όλο και πιο προφανές ότι ενέχει κίνδυνο για μια σειρά από άλλα παγκόσμια αγαθά. Ο οικονομικός πόλεμος είναι απίθανο να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου της Ουκρανίας, αλλά φαίνεται πιθανό να παράγει αποτελέσματα που θα βλάψουν την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική ατζέντα, ενώ θα πλήξουν περισσότερο τους φτωχούς του κόσμου.

Επιδιώκοντας την αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας, στην πραγματικότητα επιβάλλει έναν στασιμοπληθωριστικό φόρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αντίθεση με τους συνήθεις φόρους, η Δύση δεν εισπράττει μετρητά από τους υποτελείς της, αλλά, σε αντίθεση με τους φόρους στη Δύση, αυτοί είναι οπισθοδρομικοί, όχι προοδευτικοί. Όσο πιο επιτυχημένη είναι η δυτική πολιτική στον περιορισμό της ρωσικής προσφοράς, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο φόρος.
φωτ. αρχείου / PEXELS

Οι υποστηρικτές των σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας διαμορφώνουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στο Ιράν. Ωστόσο, αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν τη δεκαετία του 2010 στο πλαίσιο της παρατεταμένης αδυναμίας στις αγορές πετρελαίου, μια κατάσταση που προκάλεσε τις απότομες περικοπές στις επενδύσεις που συνέβαλαν στις σημερινές ελλείψεις.

Η εφαρμογή των ίδιων μεθόδων εναντίον ενός από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, όταν οι αγορές ενέργειας συνολικά είναι εξαιρετικά σφιχτές, είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Μεγάλο μέρος της διαταραχής στον εφοδιασμό τροφίμων αποδίδεται άμεσα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ευθύνη για την οποία φέρει ο Πούτιν. Όμως ο αποκλεισμός που επέβαλε η Δύση ως απάντηση υπόσχεται να επιδεινώσει αυτές τις επιπτώσεις, αυξάνοντας τους κινδύνους που θέτουν οι πολύ υψηλές και δυσβάσταχτες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, με πιθανότητα σοβαρής ανεργίας που θα προκύψει από την περαιτέρω διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.

Όσο περισσότερο διαρκεί η αντιπαράθεση, τόσο μεγαλύτερες θα είναι αυτές οι συνέπειες, ωστόσο η προοπτική μιας ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία που θα οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων φαίνεται εντελώς μακρινή αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιπαθεί αυτές τις συνέπειες και θέλει να απομακρυνθεί από αυτές, αλλά μπορεί να το κάνει μόνο επανεξετάζοντας τον ολοκληρωτικό οικονομικό της πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Και υπάρχουν μόνο λίγα σημάδια ότι είναι πρόθυμη να το κάνει.
Ο David C. Hendrickson είναι Πρόεδρος της Εταιρείας John Quincy Adams και συγγραφέας του Republic in Peril: American Empire and the Liberal Tradition (Οξφόρδη, 2018). Η ιστοσελίδα του είναι davidhendrickson.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου