Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας για τις βάσεις (φωτο+βιντεο)

Με διαδηλώσεις απάντησαν εργαζόμενοι και νέοι στην Αθήνα και άλλες πόλεις στην άθλια ελληνοαμερικανική συμφωνία για την επ’ αόριστο παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, που ψηφίζεται σήμερα στη βουλή. Κι αν μέσα στη βουλή κυριάρχησε η σικέ αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους της πρόσδεσης στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος τράβηξαν κόκκινη γραμμή ενάντια συνολικά στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, τις βάσεις και το ΝΑΤΟ.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος εκατοντάδες διαδηλωτές/τριες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων της Αριστεράς και μαζικών φορέων και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη βουλή. Το παρών έδωσε η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία οργανώσεων της Αριστεράς, με μπλοκ του ΝΑΡ, της ΟΚΔΕ Σπάρτακος, της ΔΕΑ, της ΟΚΔΕ, ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός, μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, το ΚΚΕ (μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ, η Παρέμβαση, η ΛΑΕ, η ΑΡΑΝ-ΚΣχέδιο και άλλοι. «Καμιά συμμετοχή-καμία εμπλοκή, έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Κυριάκο και Τσίπρα ακούστε το καλά, στα σχέδια του ΝΑΤΟ δεν έχουμε δουλειά», «Ελλάδα-Τουρκία-Ρωσία-Ουκρανία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία», «Λεφτά για τους εργάτες και όχι για φρεγάτες», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία.

Στα Προπύλαια πραγματοποίησε συγκέντρωση η Επιτροπή κατά της Συμφωνίας για τις βάσεις, το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ. Οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν μαζική πορεία, που κατέληξε κι αυτή λίγο αργότερα στη βουλή. «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, η ελπίδα στην πάλη των λαών», ακούστηκε από τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.

Οι κινητοποιήσεις μπορεί να έληξαν αλλά η αίσθηση ήταν πως ο αγώνας για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων και την ακύρωση της εμπλοκής-συμμετοχής της Ελλάδας στον επιθετικά ΝΑΤΟϊκά σχέδια συνεχίζεται και πρέπει να δυναμώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου