Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Αναιρέσεις 2022: Η αντιπολεμική διεθνιστική εκδήλωση-Παρέμβαση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (βίντεο)

Αναιρέσεις 2022: Η αντιπολεμική διεθνιστική εκδήλωση-Παρέμβαση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (βίντεο)

▸Ο πόλεμος έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, ήταν αναμενόμενο να είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη Γεωπονική το περασμένο Σάββατο με τίτλο «Η ζωή μας στο στόχαστρο του πολέμου – Η μεγάλη πρόκληση του αντιπολεμικού κινήματος». Ο χώρος ήταν κατάμεστος, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών αλλά κυρίως νέοι, βρέθηκαν εκεί για να ακούσουν τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των ομιλητών – που, με τα ονόματά τους και μόνο, αναδεικνύουν στην πράξη την εργατική διεθνιστική πολιτική της νΚΑ και του ΝΑΡ.

Ο σύντροφος Νέναντ Γκλίσιτς, από την Κόκκινη Πρωτοβουλία/ Κόκκινη Δράση της Σερβίας, στάθηκε ιδιαιτέρως στην εμπειρία από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν εστίες που σιγοκαίνε και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθούν σε πυρκαγιές. Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του ΕΜΕΡ, Ερτσουμέντ Ακντενίζ, στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στον χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία – κάνοντας λόγο για ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα από την πλευρά τόσο της Ρωσίας του Πούτιν όσο και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ – αλλά και στο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας του. Εντύπωση προκάλεσε, μάλιστα, η αναφορά τους στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ενώ η φτώχεια και οι πρόσφυγες θεωρούνται τα βασικά προβλήματα για την πλειοψηφία, τα ελληνοτουρκικά δεν βρίσκονται καν στην πρώτη δεκάδα!

Τον λόγο πήρε μετά ο δημοσιογράφος της Καθημερινής και εξαιρετικός γνώστης των διεθνών θεμάτων, Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Αφού τόνισε ότι αισθάνεται συγκινημένος που βρέθηκε ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους έχει πορευθεί μαζί επί πάρα πολλά χρόνια, αλλά και σε πολλούς νεότερους, αναφέρθηκε στα βασικά ερωτήματα που σφραγίζουν αυτόν τον πόλεμο – από το πώς ξεκίνησε και τις αιτίες του μέχρι το πώς θα τελειώσει και ποιοι θα είναι νικητές. Καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική εισβολή, έκανε λόγο για «άδικο πόλεμο» για τον λαό της Ουκρανίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η γραμμή των ΗΠΑ είναι «η Αμερική θα πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη».

Από την πλευρά του, ο σύντροφος Γιώργος Μιχαηλίδης, εκ μέρους της ΠΕ του ΝΑΡ, στάθηκε στα ταξικά χαρακτηριστικά αυτού του πολέμου, όπως και της «εθνικής πολιτικής» συνολικά των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών Ελλάδας και Τουρκίας. Τόνισε δε ότι η στάση των κομμουνιστών και απέναντι στον πόλεμο πρέπει να έχει ως κεντρικό κριτήριο τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.

Ενδιαφέρουσα παρέμβαση έγινε και εκ μέρους του δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, που συμμετέχει στον Αντιπολεμικό Διεθνιστικό Συντονισμό.

Η δευτερολογία του Νέναντ Γκλίσιτς:

Η δευτερολογία του Ερτζουμέντ Ακντενίζ (EMEP)

Η δευτερολογία του Πέτρου Παπακωνσταντίνου:

Η δευτερολογία του Γιώργου Μιχαηλίδη:

Βίντεο της εκδήλωσης από την pandiera

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου